Hlavní obsah

Když vás sex bolí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sex není vždy příjemná záležitostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Sex máme sice spojený veskrze s příjemnými prožitky, ale bohužel to není vždy úplně pravda. Podle jednoho výzkumu bolest při sexu někdy zažilo 50 procent žen. Co tuto bolest plodí, co může signalizovat a hlavně, jak se jí zbavit?

Článek

Nedostatečné zvlhčení

Jako cokoliv, co se týká sexu, i bolest při něm může mít dvě různé příčiny. A to nejenom tělesnou, ale i psychickou. Jednou z nejčastějších potíží, které mohou zapříčinit bolestivý sex, je nedostatečné zvlhčení během styku.

Zvlhnutí můžeme přirovnat k mužské erekci. V okamžiku vzrušení se tvoří ve vaginálních cévních pleteních tekutina, která se z nich přemísťuje přímo do pochvy. Uvnitř ní se tekutina začne hromadit ve formě kapiček, které postupně splývají a vytvářejí tak jednolitý film, který usnadňuje proniknutí penisu a tělo tak dává ženě najevo, že je na spojení připraveno.

Použijte lubrikant nebo sliny

Nedostatečná vlhkost může vznikat z celé řady důvodů. Jedním z nejčastějších je krátká předehra, která nenavodí tu správnou náladu a chuť na milování. Tehdy by měl partner ženě pomoci rukou a také tak „testovat", zda je již připravena. Dále je třeba odstranit rušivé jevy, které mohou ženě vadit, zkrátka podniknout vše pro to, aby se cítila příjemně.

V některých případech však může mít nedostatečné zvlhčení příčinu, která s malým vzrušením nesouvisí. Tehdy je vhodné použití lubrikant, který proniknutí usnadní. Pokud nemáte po ruce tento prostředek, můžete vy nebo váš partner využít lubrikant stoprocentně přírodní, a to lidské sliny.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neodpírejte si sex a navštivte lékařeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaginismus. Samy ho nevyléčíte

O vaginismu jsme již na našich stránkách informovali. Jedná se o poruchu, která má hlavně psychologické příčiny. Při jakémkoliv pokusu o proniknutí se poševní svaly pevně semknou, takže je proniknutí prakticky nemožné. Dobrá zpráva je, že porucha je prakticky ve všech případech léčitelná, horší je ta, že si s ní samy neporadíte. Pokud však navštívíte sexuologa, pomocí vhodně zvolené terapie a procvičování speciálních cviků (jedná se hlavně o nácvik rozšíření poševního vchodu) se ze této nepříjemnosti během několika měsíců zbavit nadobro.

Bolest z psychologických příčin

Další důvod, proč vás může sex bolet, spočívá ve vaší psychice. V sexu mohou ženy zažít mnoho nepříjemných situací - stačí pouze to, že sex nepodstupujete zcela dobrovolně a ve vaší psychice se vybuduje proti němu blok, který se může projevovat i bolestí. Psycholožka Anna Vavřincová tvrdí, že podobná traumata mohou sexu škodit, i když si člověk myslí, že se s tím již vyrovnal: „V takovém případě je třeba s parterem o prožitém traumatu znovu hovořit a snažit se celkově navodit pohodovou a důvěrnou atmosféru. Milovat byste se měli velmi pomalu, a to tak, abyste vždy měla možnost cokoliv, co se vám nelíbí, okamžitě zastavit."

Pomůže gynekolog

Příčin bolestivého styku může být ještě mnohem více, je tedy důležité, abyste se s bolestí, která trvá déle než 14 dnů, nesmířila a informovala o ní svého gynekologa. Bolestí se totiž mohou projevovat i cysty a tumory, které je třeba chirurgicky odstranit. Neméně závažné mohou být plísně, kvasinky či opar, pro jejichž léčbu je třeba nasadit antibiotika a po dobu léčby se oddat celibátu. V každém případě bolest je třeba léčit. Mohly byste si tak znepříjemnit nebo si zcela zprotivit jednu z nejkrásnějších lidských aktivit a to by jistě byla škoda!

Trpěla jste někdy bolestí při sexu? Léčila jste ji? Nebo jste se s bolestí smířila a zlomila jste nad sebou hůl? Popovídejme si o tom prostřednictvím e-mailu info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám