Hlavní obsah

Kila navíc? Vyřaďte maso!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chcete-li zhubnout, vyřaďte masoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špíček sem, špíček tam, copak já s tím udělám? Nejde a nejde vám shodit přebytečná kila? Vyzkoušejte život bez masa!

Článek

Studie zabývající se vegetariánstvím a redukcí váhy dokazují, že konzumenti masa váží až o 10 kilogramů více než ti, kdož vyznávají stravu rostlinného původu (Journal of the American Dietetic Association, New England Journal of Medicine).

Maso obsahuje vysoký podíl tuku, z něhož je velká část tvořena nasycenými mastnými kyselinami. (Ty zvyšují v organismu vlastní produkci cholesterolu.) Pokud nemůžete v obchodě odolat dobře vypadajícímu libovému masíčku, možná v tom bude kámen úrazu. Odborníci se shodují, že hospodářská zvířata jsou během chovu prakticky bez pohybu, což se projevuje na nadbytku tuku v mase. Takže co se tváří jako libové, může ve skutečnosti ohrožovat štíhlou linii. Pro lepší představivost slouží následující údaje, které uvádějí podíl tuku (v gramech) u některých druhů syrového masa na množství 100 g.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Grilované maso není zrovna nejzdravějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomoc, nedopnu kalhoty!

Studijní skupina WHO (Světová zdravotnická organizace)koketuje s informacemi, které dokládají, že celkové množství tuku ve stravě nejen zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, ale také přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny a samozřejmě obezity. Čím víc masa a potravin živočišného původu (mezi které patří i vejce, máslo, tučné sýry, uzeniny, mléko...) tedy o letních grilovacích party pozřete, tím víc vás oblečení bude obepínat. A z hlediska dopadu na organismus je to prý ještě složitější...

Kdekdo teď namítne otřepanou frázi: Ježíš, ještě tohle. To bychom pak nemohli jíst nic! Něco pravdy na tom taky bude. Zvlášť když se člověk nechce vzdát svých oblíbených pokrmů „jen" kvůli zdraví - třeba bifteku připraveném na dřevěném uhlí. Jen pro informaci: Takto připravená „flákota" se obsahem karcinogenní látky zvané benzopyren vyrovná 600 cigaretám! (Kam se hrabe tabákový průmysl na váš domácí gril, že?)

Náhradník? Sója!

Živočišné tuky (nasycené mastné kyseliny) se tedy se zdravým životním stylem, který jde ruku v ruce s vyváženou stravou, příliš nekamarádí. Čím se ale dají nahradit? Olivovým či sójovým olejem! Vždyť sója je favoritem mezi potravinami rostlinného původu. Třeba při používání speciální mouky, která se získává rozemletím sójových bobů, již není třeba sahat po vejcích. Sójové produkty jako maso, omáčky, sýr tofu, mléko nebo již zmíněný olej mají vysokou výživovou hodnotu a jsou synonymem pro zdraví a štíhlost.

Kdo však této výjimečné luštěnině příliš nefandí, ať v rámci vytvarování svých tělesných křivek aspoň zbavuje maso veškerého viditelného tuku a drůbež kůžičky. Jedním z řešení je ale pochopitelně masitou stravu omezit a dát sóje šanci. Třeba zrovna tohle vaše tělo k redukci váhy potřebuje.

Vy byste si dokázaly v rámci úpravy váhy maso odepřít? Myslíte, že je správné maso nejíst? Napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám