Hlavní obsah

Klokaní boty: Vyskákejte si štíhlou postavu!

Foto: archiv

Rádi byste zhubli, ale nebaví vás běhat? Tak to jsou klokaní boty pro vás to pravé!Foto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnete, ale běhání či čvičení vás už nebaví? Nazujte si klokaní boty a tolik vytoužené shazování přebytečných kil vám půjde skoro samo. Navíc spálíte významné množství kalorií, zlepšíte svou fyzičku a posílíte i svaly, o kterých jste až dosud nevěděli, že je máte. Jste připraveni zábavně hubnout?

Článek

Klokaní boty nejsou úplnou novinkou, svůj první boom zažívaly na začátku 90. let, kdy se i u nás cvičil takzvaný kangoo aerobic, pak o ně ale zájem opadl a svou druhou vlnu slávy zažívají opět nyní. Postupně se s nimi můžete setkat nejen v parcích a na in-line stezkách, ale i ve fitness centrech a sportovních klubech, kde se na nich cvičí různé typy kardio hodin – od již zmíněného a znovuobjeveného kangoo aerobiku až po nejrůznější lekce vycházející z bojových sportů, jako je kickbox aerobic, taebo a podobně. Na klokaním botách můžete cvičit prakticky všechno, co běžně cvičíte i bez nich. Skvěle si s nimi i zaposilujete, protože při jednotlivých cvicích slouží i jako přirozená zátěž.

Co všechno lze na kangoo boots provádět uvidíte na našem videu.

Mezitím ale klokaní boty prošly velkým vývojem, takže jejich dnešní podoba má s tou původní jen málo společného. To hlavní ale zůstává – díky speciální pružině na nich můžete skákat, běhat, cvičit, a to vše mnohem intenzivněji, rychleji, ale hlavně pohodlněji, než když byste sportovali bez nich.

Srovnání množství spálených kalorií při sportování na klokaních botách a bez nich (za 30 minut trvání aktivity) najdete v tabulce:

Zaskáčou si i lidé s nadváhou

Klokaní boty vznikly původně jako pomůcka pro trénink běžců, díky které se jejich běh nejen zrychlil, ale především se stal mnohem šetrnější ke kloubům. „Kangoo boots totiž tlumí až 80 procent nárazů na klouby, které při došlapu nebo dopadu na zem vznikají, a proto výrazně šetří klouby, kolena i páteř. Hodí se například i pro lidi, kteří sportovat nemohou, ať už kvůli úrazu nebo třeba nadváhy, která by jejich pohybový aparát při pohybu nadměrně zatěžovala,“ vysvětluje instruktor Ondřej Vašulín. „S klokaními botami se navíc skamarádí skoro každý a nezáleží ani na věku. Pohybovat se na nich naučíte během několika desítek vteřin, a to i v případě, že nejste velký sportovní nadšenec.“

Foto: archiv

Klokaní boty jsou i pro začátečníky lehce ovladatelnéFoto: archiv

Posilujete, i když o tom nevíte

Kromě pružení a zvýšenému odrazu má sportování na klokaních botách ještě jednu velkou výhodu. Díky speciálnímu tvaru podrážky jste na nich neustále nuceni vyrovnávat rovnováhu a tím intenzivně zapojujete i hluboký stabilizační systém těla, který se skládá ze svalů břicha, zad, pánve a trupu. I kdybyste proto na kangoo boots celou dobu jen stáli, budete tyto svaly poměrně výrazně posilovat, aniž byste si to uvědomili. „Klokaní boty jsou ale skvělé i pro hubnutí a vůbec spalování tuků. Pohyb totiž výrazně odlehčí a vy tak můžete snadno korigovat svou tepovou frekvenci v pásmu, které je vhodné pro spalování tuků,“ říká Ondřej Vašulín. (Návod, jak spočítat tepovou frekvenci, při které budete hubnout právě vy, najdete v článku Znáte svou tepovou frekvenci?.)

Foto: archiv

Tyto boty jsou i pomocníkem pro zdraví, neboť tlumí až 80 % zátěže na kloubyFoto: archiv

Můžete si je i půjčit

Klokaní boty nejsou úplně levná záležitost, nové stojí okolo 4000 korun, ale i v případě, že do nich nechcete zpočátku příliš investovat, máte možnost, jak si poskakování na nich vyzkoušet. Ve velkých sportovních areálech (například Lipno) totiž vznikají půjčovny, kde si je můžete za malý poplatek zapůjčit.

Zaujaly vás klokaní boty? Nebo jste je už sami vyzkoušeli? Podělte se s ostatními o vaši zkušenost.

Reklama

Související témata:
Klokani

Načítám