Hlavní obsah

Stín na zahradě: Kolik stojí?

Foto: Maron

Markýzu lze vysunout podle potřebyFoto: Maron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen tak si poležet teď v létě na zahradě a oddávat se slunečním paprskům je nádherné. Ale pokud slunce pálí moc a dlouho, každý zatouží po kousku příjemného stínu. Ideální je zalézt pod strom. A když chybí? Pomohou markýzy, pergoly i obyčejný slunečník.

Článek

Stín potřebujeme nejen na zahradě, ale i na terase nebo malém balkonu. Podle místa, ale i peněz, které jsme ochotny investovat, se rozhodujeme mezi nejlevnějšími slunečníky nebo dražšími markýzami a originálními pergolami.

Stín za dvě stovky

Klasické kulaté slunečníky jsou sice nejlevnější, i když i tady o ceně rozhoduje použitý materiál a také velikost. Deštník může mít průměr od 1,5 do 3 metrů. Ty větší se zpravidla ovládají pomocí kliky, což je jednodušší.

Stále více z nás preferuje hranaté slunečníky, kde nosná konstrukce neprochází středem, ale je umístěná v rohu. Tyč tak zbytečně nezabírá místo uprostřed stinného prostoru, proto se sem vejde větší stůl i více lidí. U těch dražších typů, kdy se cena šplhá k pěti i deseti tisícům, si lze vybrat nejen různou barvu střechy, ale také se rozhodovat mezi hliníkovou, kovovou nebo dřevěnou nosnou tyčí a konstrukcí.

Střecha slunečníku je to, co mu dodává na kráse a zajímavosti. Ale i zde je třeba se při výběru řídit nejen srdcem, ale i rozumem. Proto si zavčas ověříme, zda je námi vybraná textilie odolná vůči UV záření. To platí zvlášť pro ty tmavé, které jsou více náchylnější k šisování než světlé. Na druhé straně neplatí, čím tmavší slunečník, tak tím více stínu poskytuje.

Foto: kvalitni-zahradni-nabytek.cz

Konzolový slunečník ušetří místoFoto: kvalitni-zahradni-nabytek.cz

Markýzy: více stínu za více peněz

Ještě větší nabídku velikostí, typů a barev najdeme u markýz. Vyrábějí se tři základní typy: pevné, sklopné nebo výsuvné. Ty první jsou sice nejlevnější, k balkonu ji pořídíme už za 3500 korun, stíní neustále. Tedy i tehdy, když bychom nějaké sluneční paprsky rády přivítaly. Proto je lepší sáhnout po sklopných nebo výsuvných, které jsou ovšem zhruba třikrát dražší. Tkanina je v tomto případě navinutá na ocelovou tyč a svou spodní částí je zasunuta v předním hliníkovém profilu, který ji drží stále krásně vypnutou. Při vysouvání markýzy se látka odvíjí nebo napíná prostřednictvím silných ramen. Menší markýzy s plochou do dvanácti metrů čtverečních - a do této kategorie ty zahradní patří - ovládáme mechanicky, tedy klikou. Je to levnější než druhá možnost, kdy markýzu doplňuje elektromotor a k jejímu vytažení stačí jen zmáčknout tlačítko.

Na výrobu markýz se většinou používají látky tkané z akrylových vláken, které jsou chráněny proti vyšisování, plísním a dokážou nejen poskytnout stín. Při určitém sklonu dokonce chrání i proti lehkému dešti.

Pergola nejen pro romantické duše

Oázou klidu na zahradě se může stát pergola. Oproti předchozím variantám jde o „stavbu“, ve které si můžeme zařídit malou letní kuchyň včetně krbu nebo grilu, pohodlné posezení a ukryjeme se zde jak před sluncem, tak deštěm. Záleží na nás, jakou pergolu si pořídíme. Koupit ji můžeme i v obchodech pro kutily, stojí od pěti tisíc korun výše. Firma nám ji doveze na místo a za poplatek i sestaví.

Foto: lanitplast.cz

Pergolu můžete zastřešit nebo osadit rostlinamiFoto: lanitplast.cz

Lepší je ale nechat si postavit pergolu na míru. Jen na nás a našich finančních možnostech pak záleží, zda zvolíme minimalistické řešení, které tvoří čtyři podpěrné sloupy a střešní konstrukce z trámů, které se nechávají zarůst popínavými rostlinami. Hrozny či šištičky chmelu sice vytvoří na zahradě tu správnou romantiku, ale využití takové pergoly je omezené. Před deštěm ani větrem se v ní člověk neschová.

Pergoly však můžeme i částečně uzavřít. Plnější stěna se doporučuje hlavně od západu, neboť z této strany u nás nejčastěji fouká vítr a ten dokáže večer na zahradě znepříjemnit. Zbytek stěn může zůstat otevřených nebo je možné je doplnit umělohmotnými závěsy, které lze podle potřeby buď roztáhnout, aby prostor chránily, nebo shrnout do boku.

Praktická je i střecha. „Zákazníci více chtějí pergoly uzavřené střešní krytinou, hlavně pro to, že v nich mohou být, i když venku prší," říká Antonín Čermák ze stejnojmenné stavební firmy a pokračuje: „Většinou chtějí na střechu buď klasické tašky, stejné, jako mají na domě, nebo polykarbonátové desky."

Polykarbonát má velkou výhodu - je průhledný, proto pustí do pergoly světlo a dovolí nám pozorovat třeba noční oblohu nebo popínavé rostliny. Lze jím osadit každou zahradní stavbu.

A nezapomeňte, že jak pod slunečník, tak markýzu i pergolu patří pohodlný nábytek! Pak vám krásné léto na zahradě s rodinou nezkazí nic!

Související témata:

Načítám