Hlavní obsah

Kombinace stylů i počet koupelen. Tenhle dům musíte „navštívit"!

Foto: Vojta Herout a Aneta Vrkotová (16x)

V celém domě je instalována lepená dubová podlaha, dubovou dýhu použili také na dveře a vestavné skříněFoto: Vojta Herout a Aneta Vrkotová (16x)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dům z předválečného období prošel modernizací, ale přesto si v exteriéru zachoval historický ráz. Do zařizování interiéru se pustila sama majitelka, která miluje mísení stylů a originalitu.

Článek

Dvojdům z roku 1936 je součástí plošné jednotné výstavby na Praze 6. Řada okolních objektů je již bohužel nenávratně přestavěna, ale některé zůstaly zachovány, stejně jako tento, jehož rekonstrukci provedli MCA atelier a Jana Vrkotová z Infinity Interier. Původní prvky ponechali zejména v exteriéru, naopak interiér prošel razantní přeměnou. Aby došlo k propojení se zahradou, byl nově přistavěn obývací pokoj se skleněnými obvodovými stěnami, na který navazuje venkovní terasa.

V majitelčině režii

Návrhu interiéru včetně dispozičního řešení jednotlivých místností se ujala sama majitelka domu, bytová architektka Jana Vrkotová. „Zásadní pro mne byla především lokalita, kde se dům nachází, neboť jsem tu vyrůstala a považuji ji za nejhezčí místo na světě. Možná to bude tím, že jsem ve znamení Býka, a ti prý mají ke svým kořenům silnou vazbu,“ říká paní domu.

V domácnosti žijí čtyři lidé včetně dvou dospělých dětí, nerozlučným parťákem je také fenka Žofka. Oproti předchozímu bydlení poskytuje dům rodině především dostatek soukromého prostoru a dovoluje i přijímání návštěv. Celková obytná plocha je přibližně 500 metrů čtverečních, plně využita je od suterénu s technickým zázemím až po půdu ve druhém patře.

Foto: Archiv architektky

Obývací pokoj se nese v přírodních tónech, na podlaze je „patchworkový“ koberec (Carpet Vista), stolek je české značky Master&Master (podnože od 2700 Kč). Zásuvkové komody z Ikea jsou zbroušené a natřené barvouFoto: Archiv architektky

Společně nejen u stolu

Dospělí i obě děti mají v patře vlastní ložnice s koupelnami, místem setkávání je společenská zóna v přízemí. Majitelka je nadšená kuchyní otočenou do prostoru, z níž při vaření vidí na všechny hosty, a ti zároveň mohou přisednout ke kuchyňské lince, povídat si s ní, či rovnou ochutnávat to, co vaří.

„Velmi mě také baví řešení světla v obývacím pokoji, kde jsme instalovali osvětlení Erco, které umožňuje nastavovat intenzitu a nasvícení různých ploch nebo stěn. Vytváří se tak scény, které jsou jednak praktické, neboť můžeme zvolit jiné osvětlení pro stolování, sledování televize či čtení, a jednak pomáhají vytvářet velmi osobitou atmosféru,“ doplňuje Jana Vrkotová.

Foto: Archiv architektky

Kuchyně je vyrobená na zakázku z drásaného dubu, je řešena jako kompaktní celek a v obytném prostoru nepůsobí cizorodě, naopak s ním splývá. Kamenná deska je z africké žulyFoto: Archiv architektky

Stylový koktejl

Co se týká pojetí interiéru, odráží se tu architektčina láska k mísení stylů. Ráda kombinuje nové kousky se staršími, což je ve výsledku nejen osvěžující, ale zároveň úsporné. V domě se tak najdou jak designové židle od Ray a Charlese Eamesových či lampička Lucellino od Ingo Maurera, tak i repasované bazarové úlovky nebo nábytek z Ikea, který si architektka vlastnoručně upravila k obrazu svému.

Originální dekorace a zařizovací předměty v jednotlivých částech domu odrážejí osobnosti i zájmy jeho obyvatel. Studentský pokoj zdobí kresby výtvarnice Lindy Friedmannové, v obývacím pokoji visí dceřiny fotografie, pracovnu rozzářila jelení hlava z papírového kartonu dovezená jako suvenýr z Berlína či křeslo s chlupatým sedákem od české firmy Unikosh, která se zaměřuje na oživování starého sedacího nábytku.

Foto: Archiv architektky

Jelena z papírového kartonu si majitelka přivezla před lety z Berlína, stropní lampy Knitted White s pleteným cylindrem jsou značky Madam Stoltz (2699 Kč, Nordic Day)Foto: Archiv architektky

„Pocitově náš dům vnímám jako maják nebo přístav pro všechny členy rodiny. Plánuji, že se sem, až to bude potřeba, nastěhují i moji rodiče, a představuji si, že jednou bude sloužit i dalším generacím. Doufám, že se moje očekávání vyplní,“ uzavírá paní domu.

Jak se podle vás rekonstrukce povedla? Máte rádi kombinace stylů?

Související témata:

Načítám