Hlavní obsah

Tipy na podzimní proměnu ložnice

Foto: Möbelix

Manšestr a pleteniny v kombinaci s přírodními doplňky dodají vaší ložnici hřejivé kouzloFoto: Möbelix

Jak připravit ložnici na zimu? Podobně, jako to děláte se sebou. Oblékněte ji! Obzvlášť na podzim a v zimě má bytový textil svou nezastupitelnou roli. A v ložnici je ho opravdu požehnaně.

Článek

Můžete pracovat se závěsy a záclonami, povlečením a přehozy, dekorativními polštářky i koberci a kožešinami… A také dalšími bytovými doplňky a dekoracemi! Zkrátka, možností je mnoho a dokonalý výsledek téměř vždy zaručen. V čem ještě tkví kouzlo sezonního dekoru?

Materiály

Některé materiály jsou univerzální, jiné jsou jako stvořené pro to které roční období. Na podzim zapojte do bytového textilu především samet a manšestr, třeba na polštářcích, s příchodem chladných dní můžete přidat plyšové deky a pletené plédy, hebké kožešiny, koberce s vysokým vlasem a chlupatiny všeho druhu.

Foto: Möbelix

Příjemné tóny podzimu v kombinaci s huňatým kobercem dělají z ložnice hřejivé místo k odpočinkuFoto: Möbelix

Speciální efekty

Řeč je především o tzv. vrstvení. A nejen pouhé kladení jedné textilie na druhou, ale i vrstvení vzorů a různých typů textur či už zmíněných materiálů. Kde se hodí? V první řadě vrstvěte textil na posteli, např. jednobarevné povlečení na vzorované, dále přehozy či plédy s třásněmi a dekorační polštářky navrch.

Stejnou techniku můžete zvolit také u koberců, např. huňaté měkké koberce přehoďte přes přírodní jutové koberečky, kožešinami zútulněte podlahu s hladce tkanými běhouny apod. Do oken dejte těžší zatemňovací závěsy a nakombinujte je se záclonami z husté tkaniny. Jen pozor, ať nezakrývají radiátory! Bránily by prostupu tepla do místnosti.

Foto: Möbelix

Kombinace cihlově červené a tmavšího dřeva působí velmi hřejivě. Podpořte ji béžovými závěsy a hebkou kožešinouFoto: Möbelix

Barvy

To vše umocníte výběrem správných barev. Jako stvořené jsou pro tento účel hřejivé odstíny podzimního listí: vínová, medově žlutá a zlatá, šedohnědá a cihlová. Do hry vstupují i přirozené odstíny přírodních materiálů, např. na doplňcích. Béžové a hnědé tóny bambusu, ratanu, mořské trávy, ale samozřejmě také tradičního masivu působí jako zútulňující prvek. Pokud však nakombinujete správné druhy textilií, nemusíte se bát ani chladnějších tónů, jako je černá nebo tlumená zelená.

Foto: Möbelix

Dotek exotiky dodají orientální vzory na textilu, jutové koberce a podlahové či stojací lampy z bambusu nebo ratanuFoto: Möbelix

Osvětlení

Dali jste si tu práci a zachumlali svou ložnici? Tak to teď nepokazte! Výsledný dojem totiž naprosto zásadně ovlivňuje zvolené osvětlení. Dávejte v ložnici přednost zdrojům žlutého a oranžového světla, které je ideální pro dobu před spaním. Navíc vše zahalí jakýmsi ohnivým nádechem, což celou místnost ještě více pocitově zahřeje. Příjemné světlo vydávají i svíčky, tak nezapomeňte atmosféru podpořit nějakou pěknou lucernou nebo designovým svícnem.

Reklama

Související témata:

Načítám