Hlavní obsah

Kontroly kotlů, komínů i hromosvodů: Co ukládá zákon a kolik vás to bude stát?

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kotel, průtokový ohřívač nebo komín vyžadují pravidelné revize a kontroly. Některé nařizuje přímo zákon, jiné vám mohou přinést úsporu financí. Teď, před topnou sezonou je na ně nejlepší doba.

Článek

Bydlíte-li v rodinném domě, určitě máte kotel s komínem. Na chatě nebo chalupě se najdou krbová nebo kachlová kamna. Ve starším činžáku máte obvykle v koupelně průtokový ohřívač nebo lokální topidlo lidově zvané vafky. Všechna tato zařízení léta tiše slouží, ale ruku na srdce, staráte se o ně pravidelně?

Kotel a přívod plynu

Všechny kotle, bez ohledu na to, jestli plynové nebo na tuhá paliva, je nutné každoročně zrevidovat servisním technikem. Ten zařízení zkontroluje, a hlavně vyčistí a seřídí. Návštěva stojí zhruba tisíc korun, ale část se může vrátit ve formě úspory při samotném topení. V domácnosti pak můžete najít několik dalších možností, jak ušetřit.

„Na co se většinou zapomíná, je domovní plynovod. U bytových domů to samozřejmě hlídá správce, ale u rodinných sídel si musí majitel zajistit jednou za tři roky revizi,“ doporučuje servisní technik Zdeněk Šafr.

Práce kominíka

Všechna zařízení na ohřev vody nebo výrobu tepla potřebují komín, tedy odvod spalin. Prohlídka revizním technikem je nutná jen před prvním spuštěním komínu, tedy při kolaudaci objektu. Pokud budete měnit kotel na tuhá paliva za modernější plynový, tak samozřejmě i to je doba, kdy revizi potřebujete. Stejně tak pokud se změní typ spalinové cesty nebo vám komín vyhoří. V ostatních případech vám stačí jen pravidelné kontroly.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Říká se, že kominíci přinášejí štěstí. V praxi spíš čistí a kontrolujíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Této problematiky se týká několik zákonů a norem, které jsou však i třicet let staré. Aktuální je letošní vyhláška č. 34/2016, která ukládá četnost kontrol a čištění komínů podle druhu spalovaného materiálu:

plynový kotel (vyžadující komín) 1x za rok

kotel na dřevo či uhlí 2x za rok při sezonním použití, 3x při celoročním provozu

zařízení na kapalná paliva 1x za rok, 2x při celoročním provozu

„Často se zapomíná, že pravidla pro čištění komínů platí i pro chaty a chalupy. I když tam topíte jen výjimečně, je dobré si komín hlídat. Můžete si jej vyčistit i svépomocí. Kominík pak spalinové cesty jen překontroluje a vydá zprávu,“ upozorňuje kominík Radek Doležal. Kontrola vás přijde na zhruba 600 korun, čištění až tisíc korun.

Další plynové spotřebiče

Často můžete číst o případech přiotrávení plynem z průtokového ohřívače, lidově zvaného karma. „U těchto atmosférických spotřebičů, které nasávají vzduch z prostoru a odvádí spaliny do komína, jsou pravidelné každoroční prohlídky opravdu nezbytné. Vždyť jde skutečně o život. Primární výměník spotřebiče, přes který jdou spaliny, se časem zanáší a nedokonalé spalování plynu pak může mít tragické následky,“ vysvětluje Zdeněk Šafr.

Foto: Couperfield, Shutterstock.com

Průtokový ohřívač v koupelně bývá už jen ve starých domech, ale třeba taky na chatě nebo chalupěFoto: Couperfield, Shutterstock.com

V případě lokálních topidel zvaných vafky je situace jednodušší, protože si nasávají vzduch rovnou z venku. I tak je dobré si před topnou sezonou nechat zařízení pročistit. V tomto případě jde ale spíš o finanční stránku věci – seřízení může ušetřit finance.

„Upozornil bych snad jen na byty v přízemí, kde je větší prašnost, aby si majitelé topidla nechávali čistit pravidelně s ohledem na možné zanesení hořáku prachem, správné spalování plynu i účinnost,“ dodává Zdeněk Šafr.

Ostatní kontroly

Majitelé rodinných domů by si také měli pohlídat jednou za pět let kontrolu elektroinstalace, a pokud mají hromosvod instalovaný před rokem 2009, pak i jeho revizi ve stejném intervalu. Kromě zařízení si vaši péči v domě zaslouží i okna. Vedle mytí byste jim měli dopřát pravidelné seřízení a promazání, u dřevěných eurooken také ošetření lazury speciálním balzámem. A pokud byste si chtěli pořídit domů krb, poradíme vám, z jakých možností můžete vybírat.

Pro ty, co zapomínají

A co riskujete, když se na kontroly úplně vykašlete? V prvé řadě vlastní zdraví. Ucpané spalinové cesty jsou častou příčinou požárů v domech. Když se následně potvrdí tento důvod, můžete dostat pokutu až 25 tisíc korun. A jako bonus vám pojišťovna nebude chtít vyplatit plnění. To už stojí zato si některé věci pohlídat.

Načítám