Hlavní obsah

Kosmetika jako dárek? Jak která!

Foto: Thinkstock

Kosmetika je hezký dárek, ale musí být dobře zvolenýFoto: Thinkstock

Reklama

Zahlédla jste u kamarádky krém, který jste jí loni věnovala pod stromeček, ještě nerozbalený? Nebo jste sestře darovala parfém, který si schovává „na lepší příležitosti“, které zatím nepřišly? S dárky se holt musí opatrně a u těch kosmetických to platí dvojnásob. Jakými „krásovými“ dárečky kamarádky obdarovat, aby nemusely zakrývat rozpaky?

Článek

Kosmetika a různá „zkrášlovadla“ jsou pro nás, ženy, vděčným dárkem. Bohužel však ne vždy stoprocentně vydařeným. Vedle často šlápnou hlavně pánové, kteří si neuvědomují, že nám nesedne každý přípravek, který ozkoušíme. Muži se ale na druhou stranu většinou drží při zemi a mají k takovýmto dárkům respekt, naopak dámy rády obdarovávají kosmetikou, kterou samy používají, a domnívají se, že když ji zbožňují ony, musí ji zbožňovat i ostatní. A to bývá častým kamenem úrazu.

Dekorativní kosmetika

Pokud si je kamarádka sama nevybrala, rozhodně nekupujte make-upy, korektory a pudry a to ani v případě, že máte podle vás „podobnou“ pleť a myslíte, že odstín snadno odhadnete. Neodhadnete. „Jestliže chcete koupit líčidlo, dejte přednost paletkám, kde je více odstínů a ze kterých si vybere každá žena," radí vizážistka Alena Brodilová. Stejně nekupujte ani rtěnky (vychytat odstín je někdy těžké pro ženy samotné), tvářenky a podobně. Darovat nedoporučujeme ani řasenku, ačkoli vám ve většině případů nijak neublíží, nemusí ženě vyhovovat. Naopak dobrým dárkem jsou kosmetické štětečky, krásný set má například MAC A Tartan Tale. Štětečky jsou navíc ukryté v mini taštičce, která se dá díky řemínku normálně nosit.

ANO: kosmetické paletky, pomůcky NE: konkrétní odstíny, řasenky

Pleťová kosmetika

Kupovat krémy a další pleťové přípravky naslepo? To rozhodně nedělejte. Každá žena má jinou pleť, v lepším případě by produkt nedělal nic, v tom horším by se mohla obdarovaná osypat. Chcete-li pořídit něco za každou cenu, vybírejte kousky, které jsou hypoalergenní a maximálně šetrné. Stejně postupujte i při výběru pleťových masek.

ANO: odličovací vody pro citlivou pleť NE: pleťové krémy

Parfémy

Parfém je sice krásný dárek, ale nemůžete dopředu vědět, jestli bude adresátce vonět. Jistotu nemáte ani v případě, že se kamarádce vůně líbila u vás či ve flakonku. Na každém se totiž parfém rozvoní jinak. „U takových dárků je lepší, když si je vybere žena sama. Víte-li, že touží po parfému a nevíte, který je jejím favoritem, věnujte jí dárkovou poukázku," říká Alena Brodilová. Klidně pak řekněte, s jakým úmyslem jste poukázku pořizovala, aby si dotyčná nemyslela, že jste vlítla pět minut před zavírací dobou do parfumerie a bezmyšlenkovitě popadla poukázku s tím, že si „něco“ koupí.

ANO: poukázka do parfumerie nebo parfém, který dotyčná používá NE: žhavá novinka, která voní vám

Tělové přípravky

Většině žen se zavděčíte tělovými nebo koupelovými přípravky, tedy pod podmínkou, že vaše kamarádka netrpí atopickým ekzémem. Krásné, ukázkově zabalené dárečky nabízí Lush, Avon nebo Body Basics, originální balíček ale zvládnete vyrobit i vy sama. Připravte koupelový balíček, do kterého dáte kromě voňavých přípravků do koupele i knížku a svíčky.

ANO: koupelové přípravky, jemné tělové mléko, olejíček NE: silně parfemované tělové mléko

Nehty

Manikúra, sada laků na nehty, pěsticích přípravků – tohle všechno ocení dámy, které dbají o své ruce i nehty. Pozor si dejte jen při výběru laků na nehty, kupujte jen ty, o kterých víte, že je dotyčná opravdu používá. Chybu neuděláte s lehkými, béžovými odstíny. Radost uděláte i přípravky k péči o ruce i nehty, kvalitní produkty má značka OPI nebo Essie.

ANO: průhledné nebo téměř nenápadné laky na denní nošení NE: extravagantní lak, který byste na kamarádce ráda viděla

A co byste nerada dostala vy?

Reklama

Související témata:

Načítám