Hlavní obsah

Koupelny? Luxus je zpět!

Foto: archiv autorky

Nová kolekce sanitární keramiky Laufen MimoFoto: archiv autorky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo navštíví mezinárodní koupelnový veletrh Cersaie v italské Bologni poprvé, má oči navrch hlavy a nestačí se divit, co všechno je možné. Při dalším ročníku ho už ale nějaký „crazy" super luxusní kousek z míry nevyvede.

Článek

Každopádně je na Cersaie vždy co obdivovat. Je také zajímavé sledovat, kam se rok od roku trendy posouvají a jaké designové libůstky si pro zákazníky vyhlášení výrobci připravili. Ze své produkce vždy vyberou to nejlepší, co mohou nabídnout, a samozřejmě žhavé novinky.

Vyšperkované obklady

Přestože výstava představuje koupelnu jako celek, největší podíl vystavovaných produktů zaujímají obkladové materiály. A ty, jak jsme záhy zjistili, se z koupelny přesunuly i do jiných místností, kam by si je konzervativní člověk nejspíš nevpustil - například do ložnice. To je jasný důkaz trendu posledních let, tedy propojování a vzájemné prolínání obytných prostor. Stranou integrace nezůstává nově ani koupelna. Trendové obklady jsou tedy takové, které mají schopnost interiér sjednotit a nevymezovat ho na určité oddělené zóny. Dokážou navodit uvolněnou atmosféru a interiér zabydlet. Obklady byly proto k vidění v nejrůznějších imitacích dřevin, kůží, textilií, kamenů a jiných přírodních materiálů. Napodobeniny byly tak věrohodné, že bylo nezbytně nutné si je vlastnoručně osahat a přesvědčit se, že se skutečně jedná o keramiku.

Zlato je znovu IN

Protipólem tomuto přírodnímu designu jsou obklady evokující luxus a honosnost. Jejich barvy jsou zlatá, stříbrná a další kovové odstíny. Trendem je také vkládání křišťálů a jiných blyštivých kamenů do plochy obkladů. Někdy třpytivé kamínky připomínají kapky rosy, exkluzivní šperky, nebo jsou vyskládané do ornamentů. Stále jsou moderní obkládačky s dekory secesních ornamentálních tapet.

Foto: Il Bagno

Symbol luxusu - zlaté umyvadlo Tenda DoricaFoto: Il Bagno

Umyvadlo a další příbuzní

Nejen obklady tvoří koupelnu, a tak pro nás bylo velmi zajímavé pozorovat, jak se koupelny kromě obkladů integrovaly do interiéru díky dalšímu vybavení - sanitární keramice, nábytku, bateriím a doplňkům.

Keramika jako taková zůstává stále v popředí zájmu, avšak je-li bílá, je zdobená přírodními motivy, ornamenty nebo má alespoň nějaký zajímavý tvar. Kromě klasické bílé barvy se keramika trendově zbarvila do černa. Černé umyvadlo zajímavého tvaru nevypadá až tak funerálně, ale černý klozet a bidet... Jak jsme se dozvěděli, pro konzervativního českého zákazníka není tato barevná varianta příliš lákavá, takže nelze slíbit, že se s těmito opravdu netradičními módními výstřelky setkáme i u nás v prodejnách či koupelnových studiích. Stejně tak umyvadla se zlatou či stříbrnou glazurou budou nejspíš pro našince mimo hlubší zájem. Prodávat se budou určitě tam, kde se zaměřují na rusky hovořící klientelu.

Aby byl honosný efekt ať už černé nebo bílé sanity dokonalý, doplňují ho zlaté baterie, které mohou být pro výraznější efekt ještě ozdobené křišťály. K vidění byly baterie, jejichž těla připomínala květiny, páky byly ozvláštněné dekory nebo byla barva baterie shodná s barvou sanity. Značka Bongio dokonce představila baterie z tvrzeného barevného skla, jiná firma zakončila tělo baterie barevnou gumovou baňkou. Jednoznačně jde shrnout, že moderní je vše, co se vymyká standardu.

Foto: archiv autorky

Umyvadlo Muse opatřené stříbrnou glazurouFoto: archiv autorky

Do koupelny místo na pohovku

Dalo se vysledovat, že prim bude v koupelně hrát v následujícím období vana a to nejen ta obyčejná. Může být i akrylátová nebo smaltovaná a rozhodně nebude oválná nebo rohová bílá opatřená bílým panelem. Ten bude opatřený nejlépe květinovým dekorem, kamínky, ornamentální kresbou nebo vyladěn do zlaté nebo stříbrné barvy. Může být obložen dominantní lesklou mozaikou či dokonce opatřený koženým čalouněním. Tvarově se vany zakulacují, ale také modelují do ostrých úhlů. Dokonalé sepjetí s přírodou vám může evokovat robustní vana vytesaná z jednoho kusu přírodního kamene. Ostatně přírodní kámen byl na výstavišti zastoupen v hojném počtu a to v nejrůznějších barevných variantách. Originální a přirozená kresba kamene umocňovala další velmi výrazný trend - spojení koupelny s přírodou.

Welness pro krásu a pro zdraví

Co jiného než voda a přírodní materiály, může evokovat spojení s přírodou. Voda v moderním pojetí koupelny vytéká jako vodopád ze speciálně tvarovaných těl umyvadlových, vanových i sprchových baterií. Někteří výrobci opatřili baterie osvětlením, jenž efektně probarvuje vodní proud vytékající z baterie.

Sprchové kouty jsou vybavené obřími hlavovými sprchovými talíři nebo panely, z nichž se spouští osvěžující deštík. Kvůli zvýšení komfortu se sprchové kouty či boxy zvětšují a poskytují pohodlí v podobě sedátek a madel. Barevné osvětlení působí léčebně, hudba, vyvíječ páry a vonné esence navozují příjemnou relaxační atmosféru.

Vybrali jste si?

Reklama

Související témata:

Načítám