Hlavní obsah

Koupili jste si novou pračku? S námi ji dokážete nainstalovat!

Foto: Miele

Foto: Miele

Reklama

Plánujete po letech nákup nové pračky? Až si vyberete vhodný model, myslete také na jeho správnou instalaci. Poradíme vám jak na to.

Článek

Moderní pračky se dnes instalují obdobným způsobem. Obecně platí, že si máte dát pozor na rovinatost podlahy, kam budete spotřebič stavět, musíte z něj vyjmout aretační ochranu, zapojit ho do elektrické zásuvky a na přívod a odvod vody.

Co z ní vyjmout?

Každá pračka se zajišťuje kvůli transportu – aby během manipulace nedošlo k jejímu poškození. „A to buď šrouby, nebo tyčemi, někde může být vložený i polystyren. Informace o zajištění se vždy uvádí na obalu nebo v návodu pračky. Je to kvůli připevnění vany, v níž se buben otáčí,“ uvádí Iva Pavlousková ze společnosti Datart.

Pavel Šramota ze společnosti Philco dodává, že to není nic složitého. „Například šrouby jsou označené, dobře viditelné a nacházejí se na zadní straně pračky. Stačí plochý klíč, ale většinou tento úkon provádí prodejce při instalaci pračky.“

Foto: Datart

Pračka se převáží v obalu, aby se zamezilo jejímu poškozeníFoto: Datart

Zapojení přívodu a odvodu vody

Napouštěcí hadice by měla být součástí pračky. Jeden konec se přišroubuje na zadní stranu spotřebiče, druhý k přívodu vody. Komu délka hadice nevyhovuje, může si dokoupit větší. Doporučuje se použít jednu hadici, ne ji prodlužovat o další díl, ve spojích by hrozil únik vody.

A jak odvést použitou vodu? Obecně jsou dvě možnosti. Vypouštěcí hadici, jež je u pračky připojená, vložíte do plastového kolínka a zavěsíte ho na okraj vany či umyvadla. Není to sice pěkné na pohled, ale svůj účel to splní. Některé hospodyňky „spoj“ ještě jistí třeba izolepou. „Máte-li však odpad připravený přímo ve zdi nebo na sifonu umyvadla, vany či dřezu, mnohem lepší je hadici jen nasunout na odpad a zajistit hadicovou sponou,“ připomíná Iva Pavlousková.

Na co pozor: Odvod a přítok vody u pračky by měl výt vždy přístupný pro potenciální opravy (výměnu hadice) v budoucnosti.

Foto: Keramika Soukup

Pračkový ventil s mezikusem pro připojení napouštěcí hadice, instaluje se za nástěnnou baterii, cena 238 KčFoto: Keramika Soukup

Foto: Keramika Soukup

Napouštěcí a vypouštěcí hadice se nabízejí v různých délkách. Na foto (zleva): napouštěcí s kolenem, například 300 cm, cena 109 Kč, vypouštěcí, například 250 cm, cena 59 KčFoto: Keramika Soukup

Foto: Sapho

Na foto (zleva): podomítkový pračkový sifon, cena 90 Kč, venkovní sifon pro pračku, cena 90 KčFoto: Sapho

A co elektřina

Pračku zapojíte do elektrické zásuvky 230 V se samostatným jističem 16A. Používat prodlužovačku nebo třeba rozdvojku se zásadně nedoporučuje. „Přímé napájení je vhodnější, protože některé prodlužovačky, ač jsou certifikovány pro odběry do 16A, tyto hodnoty nezvládají a shoří. Hrozí poškození spotřebiče jak ohněm, tak elektrickým proudem,“ uvádí Pavel Šramota. Důležitou bezpečnostní pojistku představují proudové chráničky, ostatně všechny elektrické zásuvky v koupelně by jí měly být vybavené.

Přestože zapojení pračky není složité, můžete si tuto službu objednat u odborníků. Pak budete mít jistotu, že je vše provedeno v pořádku.

Foto: Sencor

Přepěťová ochrana (proudová chránička) SSP 140 je univerzální – jednou ji lze použít kvůli pračce, podruhé kvůli jinému elektrospotřebiči. Doporučená cena 349 KčFoto: Sencor

Foto: Profimedia

Pokud chcete mít jistotu a klid na duši, svěřte instalaci pračky odborníkůmFoto: Profimedia

Hlavně na rovině

Ne každá podlaha je dokonale rovná, proto se pračky vybavují nastavitelnými nožičkami (lze je zvýšit až o několik centimetrů). Pokud by to stále nestačilo, problematické místečko vypodložte třeba kouskem dřeva. Ač to vypadá jako maličkost, s přesným umístěním pračky si vyhrajte, vyplatí se to. Určitě jste už sami zažili, jak to vypadá, když podlaha zcela rovná není – pračka „poskakuje“. Hlučné praní netěší nikoho, ani vaše sousedy, a díky zbytečným vibracím dochází k předčasnému opotřebování spotřebiče.

Stejně jako podlaha je důležitá i okolní teplota, musí se pohybovat nad nulou. Pokud plánujete pračku na místo, kde mrzne, v tuto dobu ji nepoužívejte a předem z ní vypusťte veškeré zbytky vody.

Foto: Electrolux

Pračku umístěte na rovný, pevný podklad. Ale s drobnými nerovnostmi si také poradí, díky nastavitelným nožičkámFoto: Electrolux

Běžná údržba

V nové pračce poprvé perte bez prádla: spusťte program na teplotu minimálně 60 °C, případně použijte čisticí tabletu. Iva Pavlousková připomíná, že některé pračky jsou rovnou vybavené programem na čištění bubnu. Ostatně prát naprázdno se vyplatí několikrát za rok, tím se odstraní například i drobné usazeniny z aviváže. Jinak průběžně čistěte odpadní filtr, manžetu kolem dveří a podle doporučení výrobce používejte přípravky určené k čištění pračky a odvápňovače.

Po každém praní nechte dvířka pračky pootevřená (taktéž zásobník na prací prostředky), aby dobře vyschla. Pečlivé hospodyňky možná budou zkraje pračku vytírat dosucha, ale ruku na srdce – tohle nikomu dlouho nevydrží.

Foto: AEG

Průběžně kontrolujte, jak je filtr zanesený, a podle toho ho čistěte. Otevřete krytku filtru, pootočte či sklopte jeho držák (na foto červeně) a filtr vyjměteFoto: AEG

Foto: Philco

Po vyjmutí prádla z pračky nechte dvířka pootevřená, aby spotřebič dobře vyschlFoto: Philco

Reklama

Načítám