Hlavní obsah

Kozí příběh: Pověsti staré Prahy

Foto: PRagency

Koza a Kuba na mostěFoto: PRagency

Reklama

Tvůrci hlásí: HOTOVO! Vůbec první český celovečerní 3D animovaný film Kozí příběh: Pověsti staré Prahy je hotový a čeká na svoji premiéru, která proběhne ve čtvrtek 16. října 2008!

Článek

Kuba, který s Kozou přijíždí do středověké Prahy za živobytím, se zamiluje do Máci - života znalé holky. Koza žárlí, běsní a začíná Mácu nenávidět.Ze stavby Karlova mostu se Kuba dostane jako řezbář až k mistru Hanušovi, kde Máca posluhuje. Po slavnostním otevření staroměstského orloje je jeho tvůrce, mistr Hanuš, chtivými konšely nemilosrdně oslepen, aby nemohl jinde vytvořit dílo ještě větší a krásnější.

Foto: PRangency

KonšeléFoto: PRangency

První český CGI (Computer Generated Images) snímek začal vznikat už v roce 2003 a definitivně dokončen byl před několika dny, kdy tvůrci vzali v potaz ještě připomínky testovacího publika, smíchali zvuk a dokončili pár scén, které byly ještě v modelové formě.

5 let s Kozou - produkce od námětu ke scénáři

Příprava filmu a předprodukční práce začaly už v roce 2003. V průběhu roku 2004 začaly práce na výtvarných podkladech, literárním scénáři a 3D testech a technologických postupech. O dva roky později bylo v centru Prahy pro účely filmu zbudováno Art And Animation studio, které se co do počtu spolupracovníků na filmu a zakoupených licencí 3D animačního programu Maya stalo největším 3D počítačovým animačním studiem v České republice, které se zabývá převážně vlastní autorskou tvorbou.

Profesionální program Maya byl použit například při výrobě filmů Shrek, Příběh žraloka, Doba ledová, Pán prstenů a desítek dalších. Koncem roku 2006 byla dokončena pracovní animace a film byl hrubě střižen za supervize mistra střihu Aloise Fišárka.

Foto: PRagency

Mistr HanušFoto: PRagency

„V tu dobu jsme začali přemýšlet o dabérech. Matěj Hádek, který má sametově mužný a přitom jemný hlas, i Jiří Lábus, který dokáže nadabovat snad cokoli, nás napadli okamžitě, ostatní postavy jsme si na papíře obsadili hned nato. A nezůstalo u papíru - všichni, které jsme oslovili - Mahulena Bočanová, Viktor Preiss, Michal Dlouhý nebo Petr Nárožný - téměř okamžitě se spoluprací souhlasili," doplnil Tománek.

Foto: PRagency

KatiFoto: PRagency

Dabing, gesta, mimika a poslední dodělávky

Začátkem roku 2007 byly namluveny dialogy, podle nichž se začala dělat finální animace, gesta, emoce postav a celková animace všech záběrů. I tím, že se finální animace přizpůsobovala hlasům herců, je film unikátní.

Hlavní role namluvili Matěj Hádek (Kuba), Jiří Lábus (Koza), Mahulena Bočanová (Máca) a Michal Dlouhý (Matěj). Dalších rolí se zhostili Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Miroslav Táborský nebo Viktor Preiss.

Práce na animaci trvala až do léta 2008, kdy se uskutečnila první testovací projekce (v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti) a na začátku letošního září už jen následovaly poslední dodělávky.

Foto: PRagencyHonička po pražských ulicích

Co o dabingu řekli herci?

„U hraného filmu se trefujete ‚do pusy', u kresleného je potřeba trefit emoci a vystihnout celkovou situaci intonací, silou hlasu, dikcí. Dabování animovaných postav je tedy náročnější, ale také samozřejmě zajímavější práce," prozradil Matěj Hádek, který svůj hlas propůjčil Kubovi.

„Navíc u Kozího příběhu šlo o daleko kreativnější spolupráci než při běžném dabingu, dialogy jsme si totiž na place mohli trochu upravit a předělat, aby zněly co nejvíc věrohodně, aby se nám dobře namlouvaly a abychom se při dabingu cítili co nejvíc v pohodě, protože pak jsou v pohodě i naše animované postavy. A Kuba, to je výbornej a pohodovej kluk," dodal Matěj alias Kuba.

Zábavu při dabování si užil i Jiří Lábus, který na otázku, jak se mu líbí výsledná podoba Kozy, kterou namluvil, odpověděl: Moc! Hned bych se podojil."

Foto: PRagency

Bohatý MatějFoto: PRagency

Název filmu: Kozí příběh - Pověsti staré Prahy Doporučená přístupnost: přístupný Žánr: 3D animovaná komedie Zvuk: české znění, Dolby Digital Délka: 80 min., 30 kopií, 35 mm kopie, Dolby Digital, Obraz: 2.35:1, ŠUP, 35 mm, barevný www.kozipribeh.cz http://www.kozipribeh.cz/video/trailer2008.html

Foto: PRagency

LogoFoto: PRagency

Takže - TO PROSTĚ MUSÍTE VIDĚT!

Reklama

Související témata:

Načítám