Hlavní obsah

Krása za první republiky? Budete se divit

Ano, i v letech 1918 až 1938 si ženy odstraňovaly chloupky a kulmovaly vlasy, vysvětluje historik.

Článek

Měly mnohem omezenější možnosti, než máme dnes my, a přesto prvorepublikové ženy vynakládaly nemalé úsilí, aby byly krásné a upravené. „Movitější dámy navštěvovaly kosmetické salony, kde si nechávaly odstranit obočí, které se podle tehdejšího módního diktátu posléze dolíčilo,“ vysvětluje historik Vladislav Severin a dodává, že chloupky se buďto vytrhávaly, holily nebo se odstraňovaly horkou novinkou – depilačním voskem. „Také chloupky nad horním rtem musely pryč. A když přišly do módy šaty s ramínky a krátkými rukávy, přistoupily mnohé ženy i k depilaci podpaží. To se ale týkalo spíše žen ve městech, na venkově měly jiné starosti.“

Kdyby dnes žila Adina Mandlová, pravděpodobně by nad žiletkou i voskem jen pohrdlivě povytáhla obočí a sáhla by po některé z moderních depilačních metod – například po IPL ošetření, které vůbec nebolí, dá se provádět v klidu doma a pokožka po něm vydrží hebká až 8 týdnů.

Kadeřník, nebo nahřátá želízka? Časté dilema tehdejší doby

Účes, nebo boty?

Dámské účesy se ve dvacátých a třicátých letech minulého století nesly ve znamení úhledných vln. Jejich úprava byla složitější a movitější dámy ji raději svěřovaly do rukou odborníků. „Speciální dámská kadeřnictví však existovala spíše ve středně velkých a větších městech. Cena za účes začínala na 20 korunách, nebyl ale problém zaplatit i 60 až 80 korun, za což si tehdy mohla dáma pořídit nové boty,“ popisuje Vladislav Severin.

Ženy, které neměly dost peněz nebo možnost kadeřnictví navštívit, si musely poradit samy. Vlasy natáčely na kovové natáčky, případně si je svazovaly nastříhanými papírky. „K vytvoření kaskády vln sloužila i různá nahřívací želízka a kleště. Nahřívaly se na kamnech, a když se teplota nahřívání přehnala, vlasy se přepálily a odpadly,“ popisuje historik.

Podle kadeřnice a vizážistky Zuzany Havlové se vlny ve všech podobách vracejí do módy i dnes: „Striktně nažehlené účesy už ustupují do pozadí, v módě je přirozenost. Dnešní automatické kulmy navíc zvládnou vytvořit požadované vlny rychle a snadno a nepopálíte si prsty ani vlasy, naopak o vlasy při úpravě pečují.“

Vlasy perfektní, chloupky žádné, tak už jen vyčistit zuby

Zuby jednou denně

Ani péče o zuby není záležitostí posledních dekád. „Už v období první republiky útočila na zákazníky reklama, jak na zubní pasty, tak na kartáčky. Zuby se běžně čistily jednou denně, bohatší vrstvy i dvakrát denně a nižší vrstvy spíše nárazově,“ popisuje historik. Co by asi prvorepublikové dámy řekly například na elektrické sonické kartáčky, které zuby nejen perfektně čistí, ale zároveň z nich odstraňují skvrny a navíc jsou elegantní ozdobou koupelny?

Reklama

Načítám