Hlavní obsah

Tohle jsou děti ze zkumavky!

Foto: archiv_3p3_Consulting

Letošní setkání dětí ze zkumavkyFoto: archiv_3p3_Consulting

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekord nepadl, ale sešlo se jich přes sedm stovek. Děti ze zkumavky už dávno nejsou žádnou raritou. Jsou vítanou a pádnou odpovědí lékařské vědy na skutečnost, že 15 % párů trpí neplodností. A ničím se neodlišují od svých ostatních vrstevníků!

Článek

V pražské zoo bylo živo!

V roce 2007 se jich sešlo nejvíce – 1180 dětí. Letos to bylo o poslední srpnové neděli méně, ale všechny ratolesti si s chutí užívaly zajímavého programu i se svými rodiči. Nejstarší z nich se v pražské zoo sešly již potřinácté, nechyběla řada dvojčat i trojčat. Centrum asistované reprodukce ISCARE, pod jehož záštitou se akce konala, za 15 let činnosti přivedlo na svět již více než 6500 dětí. Ředitel centra František Lambert řekl: „Neplodnost se stává populační chorobou a my se jen snažíme pomáhat k úplné a šťastné rodině.“

Neplodnost se týká 15 % párů. Dalších cca 25 % postihuje ještě tzv. sekundární neplodnost, tedy stav, kdy partnerská dvojice nemůže počít druhé či další dítě. Mimotělní oplodnění IVF (In Vitro Fertilisation) je v drtivé většině prováděno ze svých biologických rodičů. Děti takto počaté se nikterak ve svém fyzickém i intelektuálním vývoji neliší od těch, které byly počaty bez lékařské asistence. Přesto někdy rodiče řeší problém: Jak to svému dítěti sdělit a kdy mu to sdělit?

Řekneme mu to, až bude větší…

Tady jsem chtěl umístit fotografii svých kamarádů s jejich synem a udělat s nimi minirozhovor. Je to nejenom dvojice, která má svého desetiletého školáka, temperamentního blonďáčka, ze zkumavky, ale obzvláště šťastný pár dvou lidí celoživotně postižených následky dětské obrny, pro které bylo zdravé dítě obrovskou životní satisfakcí. Neuspěl jsem. Jejich klučina ještě neví, že je ze zkumavky, zato je tak internetově zdatný, že jeho rodiče mají obavy, aby fotografii a tento článek náhodou neobjevil. „Víš, nemá to už takhle s námi lehké kvůli naší pohyblivosti, určitě mu to řekneme, ale máme trochu strach, aby si z něho třeba spolužáci ve škole nedělali legraci,“ řekli mi. A já to musím respektovat.

Možná je tato má zkušenost i odpovědí na otázku, proč se dětí ze zkumavky na těchto srazech, doprovázených atraktivním programem a napjatým očekáváním početních rekordů, neschází více. Lékařská věda opět předstihla naši schopnost její výsledky interpretovat a zažít do normálního každodenního života. Z tohoto pohledu je jistě pravidelné každoroční setkávání rodičů a dětí ze zkumavek velmi prospěšnou metodou, jak se vyrovnat s tímto problémem, který ve skutečnosti vlastně žádným problémem není.

Máte dítě ze zkumavky? A už to ví? Rádi se setkáme i s vaším příběhem. Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám