Hlavní obsah

Jak (ne)vychovat virtuosa

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě by měla hodina hudby bavitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Kroužky a sport, ale i dostatek času pro sebe - tak by měl znít hlavní princip, jak organizovat dítěti čas. Je jistě chvályhodné vést ho třeba k hudbě, sportu či kreslení, ale jak známo, všeho moc škodí.

Článek

V pondělí klavír, v úterý trénink, ve středu zase klavír a ve čtvrtek pro jistotu doučování cizích jazyků. Není málo dětí, které mají téměř každou minutu naplánovanou, nemluvě o tom, že doma se pak musí učit nebo procvičovat etudy. ,,Určitě je správné rozvíjet u potomka talent, poskytnout mu možnost učit se novým věcem, které mu do budoucna mohou být v životě užitečné. Ale každý potřebuje mít i chvilky pro sebe, na relaxaci, kamarády. Režim dítěte by se neměl odvíjet jen ze samých povinností. I to patří ke šťastnému dětství," upozorňuje psycholožka Marta Franclová.

Vycházejte z toho, co ho baví

Mnozí rodiče vycházejí ze svých vlastních ambicí, co je samotné těší, nebo svých nenaplněných snů, které pak vkládají do potomka. ,,Někdy děcko tyto záliby ochotně přejímá a ztotožní se s nimi, pak je všechno v pořádku. Ale nejhorší chybou je nutit ho k něčemu, co ho nebaví, a odpírat mu koníčky, k nimž přirozeně lne," říká Marta Franclová. ,,Jistě, mnozí z nás jsou dnes rodičům vděční, že je k něčemu vedli, že jim nedovolili opustit třeba nějaký sport jen kvůli chvilkové nechuti. Ale měli byste poznat, kdy je ta nechuť dlouhodobá a kdy dítě dělá něco už jen proto, aby vám vyhovělo," dodává.

Obzvláště necitlivé je nutit syna nebo dceru k něčemu, co mu vysloveně nejde, na co nemá talent. ,,Dítě bez hudebního sluchu a sklonu k hudbě je nesmysl nutit hrát na nějaký nástroj. Stejně jako intelektuálního introverta, který nejraději sedí doma nad knížkou, k závodnímu sportu, kde se neustále očekávají výkony. Je to zbytečně stresující a omezuje to možnost, aby si každý nacházel přirozené sklony, záliby, které jeho život obohatí a ne ztrpčují," zdůrazňuje psycholožka.

Na vině může být trenér, učitelka...

Někdy se může stát, že dítě daný koníček najednou přestane bavit nebo rychle začne zavrhovat to, po čem původně samo toužilo. Může to být příliš přísným, ambiciózním trenérem či kantorkou, jejich necitlivým přístupem. Tím dokážou otrávit dítě, které jejich postupy neumí akceptovat, tak, že se mu z koníčku stane jen nepříjemná povinnost. Je důležité včas tento moment rozpoznat. Jinak může váš potomek zbytečně zanevřít na něco, co by ho mohlo provázet po celý život.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na vině může být trenérFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomínejte na společné zájmy

Jak známo, společné koníčky lidi spojují, což platí i o rodinných vztazích. Nutit kohokoli k něčemu přes jeho nechuť bývá riskantní a kontraproduktivní. Například společné výlety na kole mají smysl tehdy, pokud všechny zúčastněné baví a pokud možno se na ně těší. Stejně tak je příjemné si s dítkem zahrát tenis, ale jen když to nebere jako další povinnost a přísný ,,výcvik". Zkrátka musí jít o vzájemný respekt a schopnost rozumných kompromisů.

Reklama

Načítám