Hlavní obsah

Kuchyňský nábytek v obýváku? Proč ne!

Foto: Abitare

Country – kuchyňský nábytek ukrývající elektrospotřebiče je k nerozeznání od obývací sestavyFoto: Abitare

Reklama

Také je vaším snem taková kuchyň, která se co nejvíce podobá nábytku obytných místností a dokonale splyne s interiérem obývacího pokoje? I taková totiž může být.

Článek

Podle současných trendů, které postupně pronikají ze zahraničí i do českých domácností, se donedávna rozdílné obytné místnosti s odlišnou funkcí snaží co nejvíce připodobnit jedna druhé. Interiéroví tvůrci mají snahu stírat rozdíly mezi jednotlivými, dříve striktně oddělenými místnostmi bytu a vytvořit jeden velký multifunkční prostor. Snaha sjednotit vzhled nábytku, aby na první pohled nebylo patrné, o jaký prostor se jedná, postihla také prostředí kuchyní. Z čistě pracovního prostoru tak vznikl prostor obytný, kde se nejen vaří, ale kde je také příjemné jen tak pobýt, posadit se s návštěvou ke sklence dobrého moku nebo tu společně trávit čas s dalšími rodinnými příslušníky třeba při společné přípravě pokrmů.

Foto: Leicht

Trendem posledních let je kuchyně jako nedílná součást obývacího prostoruFoto: Leicht

Kde se inspirovaly

Kuchyňské linky se nechaly v posledních letech inspirovat vzhledem nábytku obývacích sestav, šatními skříněmi i celoskleněnými vitrínami, do nichž většinou ukládáme věci lahodící oku, jimiž se chceme pochlubit – dekorativní předměty, suvenýry z cest nebo třeba památeční jídelní servisy, zdobné sady nápojového skla a další rodinné „poklady“. Kuchyňský interiér tak získal zcela jinou tvář a z čistě pracovního prostředí se postupně proměnil v téměř designovou záležitost. Také zde se klade větší důraz na pohledovou stránku, přičemž vzhled nábytku, dřezu, pracovní plochy, vodovodních baterií i spotřebičů spolu musí vzájemně korespondovat jak z hlediska stylu, tak i barevného ladění.

Sklo i lesklé plochy

Mezi typické znaky, které dříve byly pouze výsadou nábytku obýváků a jež dnes běžně nalezneme i v prostředí moderních kuchyní, patří například skryté kování, dvířka bez úchytek s tlumeným dorazem a dotykovým otevíracím mechanismem, světelné police či skříňky s vnitřním prostorem vybaveným dekorativním osvětlením. Jestli si ale pořídit i skleněný stůl, se dočtete zde.

Foto: Koryna

Kombinace dvou nábytkových sestav Ikaros a Sirius vytvořily dokonale propojený a barevně sladěný interiér, kde naleznete pohromadě kuchyň i obývákFoto: Koryna

Z povrchových úprav nábytku pak jasně vede lak ve vysokém lesku, oblíbená je i dýha s výraznou kresbou dřeva, jež je často kombinována s jednobarevnými plochami podobně jako u obývacích nábytkových stěn. Výjimkou nejsou ani velké skleněné plochy, které interiér příjemně odlehčí. Zda jsou tyto povrchy vždy praktické, či nikoli, je na posouzení každého, kdo si takovou kuchyň domů pořídí.

„Trend podobnosti kuchyňské linky a obývacích stěn navazuje na propojení obývací části s kuchyňským a jídelním koutem. Sjednocení materiálů je základem příjemného prostředí, které se tím navodí. Tomu dáváme my jako prodejci přednost,“ přiklání se k modernímu trendu Miloslav Říha, majitel společnosti Nábytek Říha.

Foto: Hanák nábytek

Kuchyň i obývák? Leske lakovaná dvířka nábytku a nízké úložné komody byly donedávna charakteristické pouze pro obývací pokojeFoto: Hanák nábytek

Skrytí pomocníci

Vzhledu kuchyňského nábytku se podřizují také elektrospotřebiče, které jsou často oděny do lesklého „kabátu“ z leštěného hliníku, nerez oceli a skla, u většiny modelů opatřeného bezotiskovou povrchovou úpravou. Nerez ale potřebuje správnou údržbu!

K setření rozdílů mezi kuchyňským nábytkem a sestavami obývacích pokojů přispívá také obliba plně vestavných spotřebičů – tzv. nepřiznaného elektra. Přístroje, které by na první pohled prozradily, že jste se ocitli v kuchyni, jsou teď často schovány za dvířky kuchyňských skříněk, nebo mají svá dvířka co nejvíce přizpůsobena designu kuchyňského nábytku.

Foto: archiv firmy

Elegantní a luxusní klasika, tak lze charakterizovat kuchyňský nábytek Baccarat ze série Absolute Classic od výrobce ScavoliniFoto: archiv firmy

A jaký je typický nábytek v obývacích pokojích současnosti podle bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové? „V současné době vede uniformita nastolená sériovou výrobou, která je cenově přístupná většině lidí. Osobně si myslím, že by více originality Čechům neškodilo. Jde o to, aby řešili svůj interiér individuálně, ať už s pomocí profesionála nebo sami bez něj podle své vlastní invence.“

Foto: archiv firmy

Pokud je vaším snem kuchyně, jejíž nábytek je tak úzce propojen s obývací stěnou, že na první pohled nepoznáte, kde jeden prostor začíná a končí druhý, pak vsaďte na sestavy od výrobce LeichtFoto: archiv firmy

A jaké kuchyni dáváte přednost vy? Uvažujete o změně, máte už rekonstrukci za sebou, nebo jste s tou svou naprosto spokojeni? A jaký trend u vás vítězí? Sdělte nám svůj názor v diskuzi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám