Hlavní obsah

Kupte svým rostlinám nový květináč!

Foto: Thinkstock

Krásná kytka si zaslouží krásný květináčFoto: Thinkstock

Reklama

Bylinky, kaktusy, zelené rostliny i balkonovky na terase budou ještě krásnější, když jim pořídíte zajímavé obaly na květináče. Víte, jak je vybrat a které jsou právě in?

Článek

Existují tři základní parametry, které rozhodnou o výběru květináče: především musí ladit s květinou, odpovídat by měl i stylu vašeho bytu nebo terasy, a pokud vám má vydržet déle než pár týdnů, rozlišujte mezi těmi určenými do interiéru a na ven. Jen na vás pak závisí, zda dáte přednost jednoduchým tvarům nebo raději něčemu zdobnějšímu.

Pro milovníky romantiky i lenochy

K nejpoužívanějším a nejprodávanějším stále patří květináče keramické, a to nejen díky jejich příznivé ceně, ale i široké škále barev, včetně výrazných pastelových, mnoha velikostem a tvarům. Snadno tak dozdobí každou rostlinu.

Nemáte proti keramice vůbec nic, jen vám vadí, že je má skoro každý? Zkuste se tedy poohlédnout po něčem více trendy. „Letošní rok je ve znamení stylu Provence, což znamená, že módní jsou květináče plechové, kameninové, dřevěné či vyplétané, nejlépe s patinou či určitým opotřebením,“ vypráví floristka Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia. A zároveň doplňuje, že obzvlášť krásně se v nich vyjímá nejen pro tuto oblast tak typická levandule, ale vůbec všechny bylinky. Květináče lze v nich mít jak doma, tak na terase. Z barev pak vedou ty přírodní, například šedá, krémová, hnědá, ale i černá a bílá. Vybírat byste ale měli i podle typu a vzhledu rostliny.

Foto: Bella Rose

Kameninové květináče jsou nyní velmi módníFoto: Bella Rose

„U vyplétaných či dřevěných košíků při použití doma je třeba dávat pozor, zda jsou uvnitř vyplněné neporušeným igelitem, jinak si od vody zničíte nábytek, na němž bude rostlina stát. Proto bych doporučila to ještě jistit například klasickou miskou pod květináč,“ dodává odbornice.

Druhý směr není ani tak pro romantiky, jako pro lidi, kteří si přejí krásné květiny, ale s minimem práce a starostí. Proto si mnozí pořizují samozavlažovací květináče, které jsou od těch klasických často na první pohled k nerozeznání. Vyrábějí se v mnoha barvách, proto dozdobí interiér a zahradu, navíc květinám můžete věnovat mnohem méně péče, jak se dočtete zde.

Dáváte raději přednost klasice? Tak si vyberte z našich tipů na krásné květináče!

Potěší i cenou

V několika příjemných pastelových barvách i velikostech je ke koupi obal na květiny Socker, vyrobený z oceli ošetřené polyesterovým práškovým lakem. Nejmenší s průměrem 17 a výškou 13 centimetrů pořídíte v IKEA za 39 korun.

Keramika vládne

Jednoduchým tvarem, příjemnou barvou, kterých máte na výběr více, i nízkou cenou zaujme keramický květináč Rubín. Prodejna dekorace-tapety.cz nabízí typ o průměru 11 centimetrů za 93 korun.

Sluší každé rostlině

Keramický obal na květiny Glossy Lila značky Scheurich díky jednoduchému designu sluší každé rostlině. K dispozici máte i různé velikosti. Za průměr 15 centimetrů dáte v prodejně Noto 99 korun.

Foto: Noto

Keramický obal na květiny Glossy Lila zaujme výraznou barvouFoto: Noto

Krásná krychle

Květináč Quadro značky ASA Selection upoutá svou jednoduchostí a symetričností. Je k mání v několika barevných odstínech i rozměrech. Za nejmenší s velikostí 10 x 10 x 10 centimetrů dáte v prodejně Krásnydomov.cz 165 korun.

Foto: Krasnydomov.cz

Květináč může být klidně i hranatýFoto: Krasnydomov.cz

Barevná krása pro jednoduchou rostlinu

V zajímavých dekorech se dají koupit obaly právě z keramiky. Příkladem je Green Pattern v krémovo-růžovo-zelené barvě. Vybrat si můžete z několika rozměrů, přičemž za ten s průměrem 11 centimetrů dáte v obchodě Pirson 174 korun.

Kamenina pro přírodní zahradu

Obal na květiny Greta je vyrobený z kameniny, a tedy naprosto odpovídá současným módním trendům, zdobí ho šedá barva i jemně zvlněný povrch. Vyrábí se v několika velikostech, přičemž za ten s průměrem 15 a výškou 13,5 centimetru dáte v obchodě Bella Rose 189 korun.

Plechové se hodí i ven

Také tento plechový oválný květináč, který lze použít jak do interiéru, tak ven, je módním hitem. Jeho velikost je 30 x 15 s výškou 14 centimetrů, vybrat si můžete ze čtyř přírodních barev. Cena je shodná, internetový obchod edekor.cz ho prodává za 189 korun.

Přežije i mráz

Květináč Menton je vyrobený z mrazuvzdorné keramiky, proto ho můžete nechat venku i v zimě, odolá až dvacetistupňovým mrazům. Má výšku i průměr 28 centimetrů a zdobí ho černobílý dekor. V Jysku stojí 349 korun.

Pro milovníky bambusu

Set čtyř bambusových obalů na květiny nabízí čtyři kusy s průměrem 28, 25, 22 a 20 centimetr, které jsou uvnitř vyplněné igelitem, aby voda při zalévání neprotékala. Obchod At Home nabízí celý komplet za 346 korun.

Foto: at-home.cz

Igelit uvnitř bambusových obalů zajistí, že z nich voda při zalévání nevytečeFoto: at-home.cz

Okouzlí svou velikostí

Svým moderním tvarem a jednoduchých designem zaujme květináč Cubico.  Vyrábí se v sedmi barvách a dvou vzhledech povrchu, keramika a kov v barvách včetně černé, červené či stříbrné. Okouzlí i svým nadstandardním rozměrem 50 x 50 a výškou 95 centimetrů. E-inspiro ho prodává za 6400 korun.

Foto: E-inspiro

Květináč Cubico je k dostání v sedmi barváchFoto: E-inspiro

Tip na závěr:

Povedlo se vám vypěstovat krásně a velké rostliny, ale máte problém s jejich přendaváním z místnosti na terasu nebo jen tak po podlaze, když potřebujete vytřít? Pořiďte si praktická kolečka pod květináč, která zjednodušují jeho přepravu. Obchod e-inspiro je nabízí za 550 korun.

Užijte si letos léto na zahradě mezi krásnými rostlinami!

Reklama

Související témata:

Načítám