Hlavní obsah

Chcete vonět mládím? Víme, jak na to!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přivolejte si vůni mládíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není vám už dvacet a chtěla byste, aby vaše kůže stále voněla mládím a svěžestí? Možná byste nevěřily, jak jednoduché to vlastně je. Kromě vhodné kosmetiky je k tomu třeba pár triků. Jakých? Poradíme vám!

Článek

Vůně těla podle jídla

Asi vás nepřekvapí stará známá pravda: když člověk jí hodně česneku, po krátkém čase mu začne česnekem čpít i kůže a tělesný pot. To je, popravdě řečeno, dost nelákavá představa. Stejně tak lze ale jídlo a nápoje využít ve prospěch tělesných vůní. Obecně se dá říct, že méně pachu vylučují lidé, kteří ve svém jídelníčku preferují více ovoce a zeleniny před masem, uzeninami a škrobovinami. Stejný vliv mají i některé aromatické potraviny, jako například kysané zelí nebo cibule.

Odér z úst můžete vylepšit častější očistou zubů, ústními spreji nebo žvýkačkami, s kůží je to horší. Parfém a deodorant pomohou jen na chvíli. A nejvíc tělních a kožních pachů člověk vylučuje v noci - noční košilka nasáklá ,,vůní" cibule nebude to pravé ořechové jistě pro žádnou z nás. Potíž je i v tom, že čím je žena starší, tím více a déle je z její pokožky ,,potravinový parfém" cítit.

Chcete vonět pořád?

Aby z vás nečpěly pachy podle vašeho jídelníčku, radíme osvědčené pravidlo: všeho s mírou. Ať je vám dvacet, nebo sedmdesát, nejlepší je nic nepřehánět, dokonce ani zmíněné ,,zázračné" účinky česneku nebo cibulových odvarů. Naopak doporučujeme: místo věčné kávy pijte čaje, a to nejlépe bylinné a ovocné. Nejlepší výsledky budete mít po pití máty, směsi kardamomu, skořice, hřebíčku a černého pepře, po čaji z jasmínu, jablečných slupek či jahod. Pokud možno neslaďte, cukr napomáhá rozkladu potu. Použijte raději med, v krajním případě nerafinovaný, nebo třtinový cukr. Z jídel opravdu volte raději ryby a drůbež než červená masa včetně zvěřiny. Tělesný pach, který přebije i vůni parfému, podporuje i pití velkého množství mléka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výtažky z květů jsou velmi účinnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hygiena? Tu nenahradí ani jasmín!

Aby všechny rady měly svůj účinek, nemůžete podcenit osobní hygienu a deodorační kosmetiku. Antiperspiranty jsou předmětem diskusí kvůli obsahu hliníku. Doporučujeme je raději nepoužívat vůbec a o to častěji se mýt a lehce navonět podpaží deodorantem anebo si vybírat takový antiperspirant, který hliník neobsahuje. Najdete je mezi méně známými a levnějšími značkami! Obecně je vliv hliníku na vznik rakoviny lymfatických uzlin v podpaží a v prsu  předmětem lékařských studií, zatím však nebyl jednoznačně ani prokázán, ani vyvrácen. Můžete také v lékárně koupit preparát Driclor. Pravidla jeho používání se dozvíte od lékárníků. Jde o mimořádně účinný přípravek na omezení činnosti potních žláz. Používá se těsně před spaním, pokožka v podpaží by neměla být čerstvě podrážděná holením. Zpočátku je dobré Driclor používat tak týden až deset dní, později jen podle potřeby.

Topmodelky používají extrakty

Podle zkušeností topmodelek však nejlepší vůni kůže udržují aromatické oleje a výtažky z květů či jiných vonných rostlin a bylin. Tyto voňavky jsou na našem trhu stále ještě spíše vzácností a jejich cena je velmi vysoká. Například 30 ml extraktu z přírodních květů pomeranče stojí kolem sedmi tisíc korun.

Vůni kůže si udržíte v každém věku, když:

  • nikdy nebudete zanedbávat osobní hygienu
  • budete dávat přednost lehkému jídlu s menším množstvím masa
  • česnek, cibuli, kysané zelí a uzeniny budete konzumovat umírněně
  • budete používat antiperspiranty (lepší jsou ty bez hliníku) nebo deodoranty
  • budete pít místo kávy spíše bylinné a ovocné čaje
  • dovolí-li vám to váš rozpočet, budete místo parfému používat vonné extrakty z bylin a květin

Reklama

Načítám