Hlavní obsah

Květiny za oknem i v zimě? Ano!

Foto: Thinkstock

I v zimě můžete mít za okny malou zahrádkuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo pár mrazivých nocí a pelargónie, petúnie, fuchsie i další oblíbené balkónovky přišly o svou krásu. Neznamená to ale, že by vaše okna musela několik měsíců zůstat prázdná. Poradíme vám, co a jak sem vysadit, abyste se mohli kochat krásnými truhlíky celý rok.

Článek

Okna a terasy nemusejí zůstat prázdné ani v tomto čase, kdy klasickým balkónovkám počasí nesvědčí. Máte přitom dvě možnosti, co do nich dát – první je aranžmá z větviček, listí a suchých plodů. Celoročně mohou v nádobách zůstat zakrslé jehličnany, které lze podle ročního období doplňovat sezonními rostlinami.

Varianta zadarmo

Pokud se rozhodnete pro první variantu, získáte ozdobné truhlíky zadarmo, vše potřebné totiž nasbíráte venku při vycházce. Základ takového aranžmá tvoří větve smrku, jedle nebo borovice zapíchané klidně do původní zeminy, ve které jste měli balkonovky. Různé dřeviny můžete v nádobách kombinovat, čímž bude truhlík barevnější a zajímavější. Na kráse a barvě jim však dodají další plody. „Na taková aranžmá bych doporučil šípky, jeřabiny, krásné listy, ale i sušené květiny, ovoce nebo ořechy,“ vyjmenovává Ota Beran z týmu BM Profit, kterého znáte i jako odborníka naší poradny Květiny a zahrada.

Na Vánoce, kdy je více zdobnosti povoleno, dokonce i žádáno, lze tyto nádoby doplnit slámovými ozdobami, řetězy, stuhami a případně i venkovním osvětlením. Záleží na vkusu a přání každého. I když s těmi elektrickými svíčkami pozor! I takové truhlíky je totiž třeba, pokud není sníh a teploty se pohybují nad nulou, čas od času zalít. Vyvarujete se tak tomu, že chvojí uschne a začne opadávat.

Foto: grecepete.com

Parádu v truhlících udělají i mnohé skalničkyFoto: grecepete.com

Foto: zahradaartmama.sk

Zkombinovat můžete jalovec, vřes, okrasnou kapustu i ozdobný břečťanFoto: zahradaartmama.sk

Řešení na celý rok

Druhou možností, kterou lze označit jako celoroční, je vysadit do truhlíků zakrslé jehličnany a ty v létě doplňovat kvetoucími balkónovými, jak jste zvyklí.

Většinou se tyto dřeviny prodávají v kontejnerech s vytvořeným kořenovým balem, proto není problém je do nádob přesazovat ani teď. Ale pozor, abyste si kupovali jen silné a zdravé rostliny. Důkladně si je tedy prohlédněte, a pokud budou přerostlé či vytáhlé, kořen se bude prodírat ven odtokovým otvorem, kolem bude přerostlý plevel, nebo dokonce objevíte suchý či naopak přemočený substrát, vyhněte se jim. Byla by to investice jen na pár měsíců. Jinak v nádobách vydrží i několik let.

Důležité je nechat mezi nimi dostatečný prostor, aby se mohly kořeny rozrůstat. Zároveň zde vznikne místo i na kvetoucí rostliny v letních měsících. Ale ani teď se květů nemusíte vzdávat - například listopadky, macešky, ale i bylinky, jako jsou rozmarýn nebo tymián, venku ještě mohou být. Poté je lze přesadit do klasických záhonů, kde mají větší šanci na přežití. V zemi jsou totiž jejich kořeny lépe izolované než v nádobách s tenkými stěnami, kde zpravidla zmrznou a rostlinu už tak nevzkřísíte.

Foto: Visionpictures

Vřes dostanete v několika barevných variantáchFoto: Visionpictures

Ale existují i typy, na kterých nikdo nepozná, že jsou zmrzlé, a vypadají stále stejně. „Z této kategorie bych doporučila například cinerárie, které se také nazývají popelivky pro jejich šedý povlak na spodní straně listů,“ vyjmenovává floristka Vlasta Černá Rypáčková a přidává další tipy: „Hodně oblíbené jsou různé typy vřesů či vřesovců, u nichž také není poznat, když zmrznou, a za okny tak vydrží celou zimu.“ Tyto rostliny lze nyní objevit v květinářstvích v různých barevných variantách, ale pozor, čím barevnější, tím jsou náchylnější. Zelené vřesy tedy odolají zimnímu počasí zpravidla nejlépe.

Hodně pěstitelských úspěchů přeje

Reklama

Související témata:

Načítám