Hlavní obsah

Lahodná kuřecí prsa na 3 způsoby

Foto: Petr Makovička

Z kuřecích prsou vykouzlíte velmi chutná jídlaFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se přípravy týče, jsou kuřecí prsa hotový dar z nebes. Maso se nemusí naklepávat, je dietní a na pánvi nebo v troubě je hotové za chviličku. V redakci jsme si se šťavnatými prsíčky trochu pohráli a vznikla sladká kuřecí kapsa, těstoviny po švýcarsku a kouzelný balíček se slaninou a fazolkami. Vyzkoušejte dnešní dobroty i vy!

Článek

Jedno jídlo je víceméně dietní, druhé rafinované se slaninou a třetí plné banánového překvapení. Už víte, kterou z dnešních dobrot ochutnáte jako první?

Penne po švýcarsku s kuřetem a šťavnatým jablkem

Na 4 porce potřebujete:240 g těstovin penne, 600 g kuřecích prsou (pro každou osobu jedno kuřecí prso), 3 červená jablka, 3 zelená jablka, 2 jablečné přesnídávky, 250 g brambor, olej na smažení, 1 kelímek šlehačky, sekanou pažitku, sůl.

Foto: Petr Makovička

Penne po švýcarsku s kuřetemFoto: Petr Makovička

Postup:Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na malé kostičky. Do osolené vody dejte vařit penne. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, lehce okořeňte dle chuti (ne nijak výrazně) a zlehka je orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte na kostičky nakrájená jablka i se slupkou, brambory a vše v pánvi smažte.

Po chvilce dolijte smetanu a směs vařte, dokud smetana nezačne houstnout. Pak je ten správný čas na přidání scezených těstovin a nakrájené pažitky. Krátce prohřejte, přimíchejte jablečnou přesnídávku, na talíři dozdobte čerstvými jablky a podávejte. Kombinací sladkých jablek a kuřecího masa budete příjemně překvapeni!

Tip: Původně švýcarský recept, který snoubí chuť čerstvých jablek a kupodivu i dětské výživy, se původně dělá z krátkých těstovin jménem sedanini. My jsme si ale dovolili recept trochu upravit a jídlo servírovat s penne – samozřejmě al dente!

Kuřecí prsa se slaninou na bílém víně

Na 4 porce potřebujete:4 větší kuřecí prsa, 4 plátky anglické slaniny nebo italské pancetty (my jsme zvolili dostupnější anglickou slaninu), svazek fazolových lusků, olej na smažení, sůl a mletý pepř, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce másla. Na přílohu: 4 velké brambory, kelímek zakysané smetany, čerstvou pažitku.

Foto: Petr Makovička

Kuřecí prsa se slaninou a fazolovými luskyFoto: Petr Makovička

Postup:Kuřecí prsa očistěte, z hladké strany povrch lehce nařezejte jako mřížku ( jak na to se podívejte ve Škole vaření ZDE), osolte, případně okořeňte a nechte po dvou minutách opéct na rozpáleném oleji. Prsa z oleje vyjměte, na každé položte několik kousků čerstvých fazolových lusků, obalte anglickou slaninou či pancettou, zachyťte špejlí a vraťte zpátky do oleje. Nechte z obou stran po třech minutách opékat a máte skoro hotovo.

Prsa vyjměte z pánve, ale výpek nevylévejte. Přilijte do něj bílé víno, rozpusťte máslo a vzniklou omáčku nechte prohřát. Podávejte s pečenou bramborou. Jak na ni?

Vyberte 4 největší brambory, které máte, potřete je olejem, posypte solí a zabalte do alobalu. Nechte péct v troubě asi 45 minut na 180 stupňů. Brambory z alobalu vyjměte, nařízněte je (jednodušší je možná vydlabat trochu vršek) a naplňte je nádivkou ze zakysané smetany a pažitky.

Tip: Pokud nemáte rádi čerstvé fazolky (nebo se vám za ně nechce platit – teď stojí větší svazek okolo 50 korun), můžete je nahradit mraženou směsí zeleniny, kterou prohřejte na másle a servírujte jako přílohu.

Kuřecí prsíčka plněná banánem a šunkou

Potřebujete:4 větší kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 1 banán, olej na smažení, asi 10 g hladké mouky, 2 dl drůbežího vývaru, sůl, 80 g rozinek, 70 g medu.

Foto: Petr Makovička

Kuřecí prsíčka plněná banánem a šunkouFoto: Petr Makovička

Postup:Kuřecí prsa očistěte a ze strany do nich vyřízněte kapsu. Do té vsoukejte kousek banánu obalený v šunce a kapsu „sešijte“ špejlí. Na rozehřátém oleji osmahněte prsa z obou stran (celkem asi 8-10 minut) a připravte je na talíř. Výpek zaprašte troškou (opravdu jen troškou) mouky, zalijte horkým vývarem, přidejte rozinky a med a vytvořte tak vynikající nasládlou omáčku (můžete ji ještě trochu zjemnit máslem). Podávejte s opečenými či vařenými brambory nebo kroketami.

Tip: V případě, že se bojíte klasické banánové kombinace se šunkou, sáhněte po tvrdém sýru a kouscích ananasu. Klasika, která nikdy nezklame!

Třikrát dobrou chuť přeje

Související témata:

Načítám