Hlavní obsah

Lahodný závin 3x jinak: S mákem, masem i se sýrem!

Foto: Jakub Jurdič

Makový, masový i sýrový, takové vám dnes představíme naše oblíbené záviny!

Milujete záviny a došla vám inspirace, čím je naplnit? Nemusí to být jen jablka nebo šunka se sýrem. Vyzkoušejte naše dnešní tři tipy!

Článek

Záviny jsou super jako předkrm, lehká večeře i jako občerstvení na rodinné oslavě nebo večírku s přáteli. Zasytí tak akorát a mají je rádi snad všichni. Do závinu navíc můžete dát pokaždé něco jiného a snad nikdy to nemůže dopadnout jinak než na jedničku. My vám dnes přinášíme tři tipy na super dobré záviny. Vyzkoušíte ten se sýrem, masovou směsí, nebo mákem?

Závin se sýrem a bylinkami

Na 1 nohavici potřebujete: 250 g listového těsta, 150 g modrého sýra, 1 vaničku tvarohu, 2 lžíce čerstvých bylinek (my použili bazalku a rozmarýn), sůl, pepř, 1 vajíčko, 1 žloutek, 2 lžičky lněných nebo slunečnicových semínek

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace modrého sýru a bylinek je neodolatelná

Postup:V misce smíchejte tvaroh, sýr a nasekané bylinky a pomocí vidličky vytvořte jednolitou hmotu. Do hmoty vmíchejte žloutek, sůl a pepř (se solí opatrně, modré sýry bývají slané samy o sobě). Těsto rozválejte na tenkou placku a náplň rovnoměrně rozetřete tak, aby okraje zůstaly suché (do šířky asi 3 cm). Pak závin zabalte, pomocí rozkvedlaného vajíčka slepte a upevněte, potřete po celé délce a zasypte lněným semínkem. Pečte asi 30 minut do zlatova. Podávat můžete teplé i vychlazené.

Makový závin s rumem

Na 1 těsto potřebujete: 200 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění), 1 lžíci octa, 2 vejce, 50 ml studené vody, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl

Na náplň potřebujete:2 hrnky mletého máku, 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek mléka, ½ hrnku tuzemského rumu, 1 balíček vanilkového cukru, cukr moučka na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Makový štrúdl jako od babičky? Můžete si ho upéct, kdy vás napadne

Postup: Na pracovní ploše smíchejte všechny ingredience, kt