Hlavní obsah

Láska znamená cit, nebo sex?

Foto: Roman Černý

V hlavních rolích O. Brousek a T. TöpferFoto: Roman Černý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhada. Výstižnější název pro toto konverzační drama, které se nově objevilo na scéně Divadla Na Fidlovačce, bychom hledali jen stěží. Tolik se toho můžete dozvědět během jednoho hodinového rozhovoru dvou mužů na osamělém ostrově kdesi v Norském moři! Nevěříte?

Článek

Autorem divadelní hry Záhada je francouzsko-belgický prozaik a dramatik Éric-Emmanuel Schmitt. Záhada byla poprvé uvedena v březnu roku 1996 v Paříži. V této „two-man-show" si tehdy zahráli Francis Huster a Alain Delon. V Divadle Na Fidlovačce se v těchto rolích představí Tomáš Töpfer a Otakar Brousek ml.

Divadelní jeviště se na čas promění v opuštěný ostrov Rösvannöy v Norském moři. Tam žije spisovatel a nositel Nobelovy ceny Abel Znorko. Přichází za ním novinář Erik Larsen, aby se ho podrobněji vyptal na některé nejasnosti a záhady, které se objevují v jeho nově vydané knize Zapřená láska. Ta je tvořena fiktivní korespondencí mezi spisovatelem a neznámou ženou. Je ona neznámá tou, jíž je odkázána celá kniha Zapřená láska, tedy ženou s iniciálami H. M.?

Čím hlouběji se spisovatel s novinářem v rozhovoru noří do spletitého přediva životních peripetií, tím více je zřejmé, že ony fiktivní rozhovory nebudou tak vzdálené skutečnosti... A při tom narazí také na fatální lidský problém - každý z nich má odlišný pohled na základní životní otázky. Nerozumí si především v pohledu na lásku. Pro jednoho je láska krátkodobá silná vášeň, pro druhého dlouhotrvající upřímný cit. Během rozhovoru vyplavou na povrch nejen dramatická životní tajemství velkého spisovatele Znorka, která obratně skrývá, ale dozvíme se také mnohé o samotném novináři.

Foto: Roman Černý

Hlavní představitelé se v názorech rozcházejíFoto: Roman Černý

Je vidět, že si Tomáš Töpfer i Otakar Brousek ml. dali na psychologii postav opravdu záležet. Jejich herecké výkony musejí přebít monotónní dialogovou strukturu představení. Emoce však dokáží vyjádřit tak opravdově, že divák má pocit, jako by všechny postavy, o kterých vyprávějí, stály přímo před ním na jevišti.

Toto představení vás nadchne, jestli upřednostňujete herecký projev a slovo před přehnanou akčností. Je to také jedna z mála příležitostí, jak zhlédnout poměrně novou, moderní divadelní hru. Pokud chcete objevit všechny záhady života spisovatele Znorka, neváhejte s partnerem vyrazit do Divadla Na Fidlovačce. Abychom rozluštili celou záhadu, je třeba dobrat se pravdy. Ta se tentokrát skrývá ale opravdu hluboko a nebude snadné se k ní dostat...

E. E. Schmitt: Záhada Divadlo Na Fidlovačce Režie: Ondřej Brousek Hrají: Tomáš Töpfer, Otakar Brousek ml. Délka představení: 90 minut (hraje se bez přestávky) Nejbližší představení: sobota 25. 4. 2009 od 15.00 hod.

Související témata:

Načítám