Hlavní obsah

Last minute - jsou opravdu tak výhodné?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zájezdy na poslední chvíli jsou velmi oblíbenéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zájem o zájezdy na poslední chvíli, tzv. last minute, roste. Jsou ale opravdu tak výhodné? Co se vlastně pod nízkou cenou skrývá? A není cestování na poslední chvíli příliš velký risk, zvlášť, když teď krachují i velké cestovky jako Tomi tour?

Článek

Cestovní kanceláře dnes nabízejí širokou škálu zájezdů se slevou do všech možných míst po celém světě. Lidé tak mají možnost navštívit zajímavé destinace za příznivější cenu v jakémkoli ročním období, a to opravdu naprosto neplánovaně a na poslední chvíli.

Zájem o last minute stále roste

Z celkového počtu cestovatelů využívá služeb cestovních kanceláří v posledních letech asi 1.200.000 Čechů. Zhruba třetina z tohoto počtu, tj. 400.000 Čechů, cestuje na poslední chvíli. Zájemců o last minute však díky příznivým cenám pobytů stále přibývá. Jak jsme se dozvěděli při návštěvě centra zájezdů, ročně činí nárůst kolem 15 %.

Jsme národem stěhovavých ptáků

Za dovolenou v tuzemsku utratíme v průměru 3.365 Kč, v zahraničí pak 12.885 Kč. Statistiky hovoří také o tom, že nejoblíbenější destinací na našem území je Jihočeský kraj.

V zahraničí i přes výrazný odliv turistů v posledních letech stále vyhrává Chorvatsko (939.000 turistů), následuje Slovensko, Itálie, Rakousko, Francie, Španělsko a Řecko. Hitem se poslední dobou stává Afrika. Zatímco před deseti lety se nejvíce jezdilo do Tunisu, dnes vítězí Egypt, a to i přes možné hrozby teroristického útoku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neměli byste mít přehnané nárokyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na poslední chvíli až o pětinu levněji

Pokud nemáte čas plánovat dovolenou několik týdnů či měsíců předem, může být pro vás ideálním řešením last minute, kdy na vás odjezd čeká již za pár dní. "Za normálních okolností za zájezdy na poslední chvíli, tedy dva až tři dny před odletem, můžete ušetřit v sezoně 2.000-3.000 korun.Mimo sezonu se dá ušetřit i více," vysvětluje Zdeněk Marek z CK Alexandria. Rodina pak může uspořit i 10.000 a více.

Ovšem vzhledem k náhlému krachu cestovní kanceláře Tomi tour, se počty volných zájezdů last minute významně zúžily a některé atraktivní destinace dokonce podražily. Snažíte-li se sehnat pobyt cca do 15. srpna, počítejte s tím, že strávíte výběrem delší dobu než obvykle.

"Výše slevy záleží na mnoha okolnostech, například na oblíbenosti destinace, termínu, typu ubytování,"doplňuje Libor Diepolt z FIRO-tour.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spousta Čechů se obejde bez cestovkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Cena versus očekávaná kvalita

Last minute zájezdy jsou za určitých podmínek výhodné jak pro klienty, kteří mohou ušetřit až několik tisíc, tak pro cestovní kanceláře, které doprodají místa v letadlech nebo ubytovací kapacity. "Ale pozor na přehnaná očekávání, nelze si vysnít pěkný hotel s bazénem přímo u pláže a pak čekat na slevu, anebo vybírat jen podle ceny. Je třeba počítat s tím, že se většinou jedná skutečně o doprodej, který lze srovnat se slevami jakéhokoli jiného zboží. Ty nejlepší zájezdy bývají často vyprodány již na jaře," upozorňuje A. Panaci z cestovní kanceláře Goldair Greece Tours.

Ještě několika lety zákazník při koupi zájezdu last minute často ani netušil, v jakém hotelu vlastně bude ubytovaný, a když měl velké štěstí, dostalo se mu i poměrně kvalitních služeb. Dnes už je zcela běžné, alespoň u renomovaných cestovních kanceláří, že zájemce má právo vybrat si i konkrétní hotel.

Prodejci lákají cenou... co ještě doplatíte?

Klientela se však i dnes láká různým způsobem. Aby se cena pohybovala co nejníže, často se uvádí "pouze" ubytování v hotelu, letecká doprava a vybraný způsob stravování. Zapomínat však nesmíme na letištní poplatky, jejichž částky nejsou nezanedbatelné, víza, pojištění a nebo v poslední době tolik diskutované "bakšišné". Nejvíce nabídek se pohybuje v cenovém pásmu 9.000 až 15.000 korun.

Stává se, že narazíte na dvě různé cestovní kanceláře, které nabízejí stejný hotel za různou cenu. V takových případech se lidé snadno nechají zlákat nižší cenou. Skutečnost však může být taková, že připočítáte-li ostatní poplatky, zaplatíte v konečné částce více.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při first minute si můžete vybrat místo v letadleFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pozor při reklamaci!

I když vyrážíte na takto označenou dovolenou, musí realita odpovídat nabídce. Pokud jste si v cestovní kanceláři zakoupili zájezd s ubytováním v hotelu XY, který nabízí určitě služby včetně své soukromé pláže, musí být skutečnost právě taková.

O svá práva se přihlaste. Pokud se vám stane, že vás delegát ubytoval v jiných podmínkách, na nic nečekejte a okamžitě tuto situaci reklamujte, a to přímo na místě. Rozhodně si svoji nespokojenost nenechávejte až na návrat do svého domova. Neuspějete-li, ať už z důvodu, že delegát není jednoduše k sehnání, nebo vám nechce vyhovět, sepište reklamační protokol a nechte si jej potvrdit. Požadavek o navrácení peněz doručte hned po návratu přímo do cestovní kanceláře - maximální možná doba jsou tři měsíce po skončení zájezdu.

"First minute" versus "last minute"

V oblibě začínají ovšem být i tzv. first minute nebo také first moment, tedy zájezdy, které si koupíte dlouho před tím, než odcestujete. I taková dovolená vás může přijít mnohem levněji - řádově v tisícikorunách.

Odborníci tvrdí, že lidé, kteří si kupují zájezd first minute, mohou mít oproti těm, kteří nakupují na poslední chvíli, jisté výhody. Jednou z nich je např. výběr pokoje nebo místa v letadle. Přesto však i zájemci o last minute mají právo na všechny služby, které jsou uvedené ve smlouvě.

Slevy first minute bývají také velmi výhodné. I přesto jen vybraná skupina lidí volí nákup dovolené s významným předstihem. Tyto zájezdy nabízejí spíše větší cestovní kanceláře pro své stálé klienty.

Pokud do internetového vyhledávače zadáte spojení "last minute", objeví se vám neuvěřitelný počet nabídek, které obvykle cestovní kanceláře aktualizují několikrát denně.

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Načítám