Hlavní obsah

Trpíte aerofobií? Pomůžeme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Fóbie z létání se můžete zbavitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Co je pro jednoho velkým zážitkem, je pro druhého spíše noční můrou. Odmítáte-li vstoupit do letadla nebo v něm zažíváte pocity hrůzy, nezoufejte. Řešení existuje!

Článek

Blíží se čas dovolených a mnoho z nás čeká pobyt v cizině. Letecká doprava je v současné době tím nejrychlejším a nejbezpečnějším způsobem, jak se dostat za české hranice. Avšak jsou mezi námi tací, kteří se tomuto způsobu přepravy vyhýbají jako čert kříži. Trpí nemocí zvanou aerofobie.

Máte fóbii z létání?

Tato fóbie se neprojevuje jen samotným pocitem strachu, ale také nevolností ještě před letem. Těmto lidem bývá špatně už několik dnů předem a trpí nespavostí. Na letišti se potom situace zhoršuje a dotyční propadají panice. Na palubě letadla zažívají skutečné peklo; třes, úzkost, brnění v končetinách, nadměrné pocení, zrychlení dechu - v krajních případech mohou dokonce ztratit vědomí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Strach zmenšíte seznámením s pilotyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co mají aerofobici společné? „Tito lidé mívají své rituály, nastupují do letadla jako poslední, před nástupem letadlo pohladí nebo mají v rukou talisman," říká jedna z letušek ČSA.

Faktorů, proč se tyto lidé bojí, je několik. Výška, strach z neznáma, z uzavřených prostorů, z poškození letadla nebo havárie. Muži mají ve většině případů strach racionální, nedůvěřují pilotovi a posádce, bojí se technických potíží, schází jim pocit kontroly a připadají si bezmocní. Ženy trpí spíše strachem iracionálním, mají z letu špatný pocit.

Seznamte se s letadlem

Dobrým tipem, jak překonat strach, je dozvědět se co nejvíce informací o tom, jak letadlo funguje. Pomoci může také kurz ve výcvikovém středisku letecké společnosti. Na simulátoru si vyzkoušíte všechny fáze letu, aniž byste se odlepila od země. Několik hodin se vám bude věnovat zkušený pilot, který vás poučí o situacích, které mohou nastat, ale také třeba o tom, že letoun může přistát i s jedním motorem. Pohovoří i o důsledných kontrolách před každým letem nebo o přísném školení pilotů. Většina lidí posléze nabude většího pocitu jistoty a důvěry, který může být klíčovým.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zklidňující léky a hudba vám ulehčí letFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak překonat strach?

Před samotným letem zapomeňte na alkohol, namísto otupení smyslů dochází k povzbuzení agresivity a účinek je opačný. Nechte si předepsat uklidňující léky, které začnete brát několik dnů před stresující zátěží. V den letu potom zvyšte dávku, pilulky vás zklidní.

Do letadla nastupujte předem, prohlédněte si piloty, do jejichž rukou se svěřujete. Představa konkrétních osob vám pomůže. Přichází-li na vás panické stavy, sedněte si rovně, zatlačte dlaně do stehen a zadržte dech. Po třech sekundách vydechněte, uvolněte ruce a opakujte. Během letu se snažte zabavit, ideálně komunikací s dalším člověkem.

Pomůže i psycholog

Pokud o vstupu na palubu nehodláte ani přemýšlet a létat potřebujete, obraťte se na psychologa. Ten zjistí, co je příčinnou vašeho neúměrného strachu, a naordinuje efektivní léčbu. Za rok až dva by pro vás tato představa měla být snesitelnější.

Zbavte se zbytečného strachu z letadel a vzhůru k nebesům!

Milé čtenářky, bojíte se létat, nebo jste ve vzduchu jako doma? Snažíte se strach překonat, nebo je pro vás letadlo zakázaným územím? Pište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Načítám