Hlavní obsah

Levná kuchyň 3x jinak: líbí se vám?

Foto: Hanák nábytek

Koupí kuchyně se nemusíte finančně zruinovatFoto: Hanák nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou krásné, jsou lesklé, jsou praktické! Také obdivujete nové kuchyně v časopisech a katalozích, ale vždy vás odradí ta nehorázná cenovka, která se u pětimetrové sestavy pohybuje kolem sto tisíc korun? My jsme zapátrali a našli pro vás kuchyně, za které zaplatíte jen čtvrtinu! Vyberte si!

Článek

Do našeho výběru jsme zařadili tři kuchyňské sestavy o standardní délce tři až pět metrů, zpravidla jde o liniové řešení. Rohové skříňky a hlavně jejich vnitřní systém – tedy různé „kolotoče“ či najížděcí police a košíky jsou drahé. Stejně tak se návrháři vyhnuli například plnovýsuvným zásuvkám a různým výklopným systémům u horních skříněk, které stojí více než klasické. Ovšem mnozí na obyčejné skřínky s policemi – dolní mají hloubku 60 a horní 40 centimetrů –  nedají dopustit. Vejde se do nich spousta věcí.

V ceně také nejsou započteny spotřebiče, a to ze dvou důvodů. Nejenže levné sestavy dokážou prodražit o padesát či tři sta procent, jejich ceny se liší i o desetitisíce. Druhý důvod byl ten, že jen málokdo si kupuje s novou kuchyní také všechny nové spotřebiče. Většinou je to jen nový sporák či kombinace vestavné trouby, varné desky a digestoře. Chladničku a třeba mikrovlnku většina lidí „stěhuje“ ze staré kuchyně do nové.

Při našem výběru jsme chtěli zohlednit i různé požadavky na vzhled, proto jsme vybrali kuchyň dřevěnou, v příjemné vanilkové barvě i ve vysoce lesklém provedení. Ceny se pohybují od 19 do 30 tisíc korun.

Trvalé dřevo za málo peněz

První vybranou sestavou je kuchyň Faktum/Fagerlan z IKEA. Přijde vás na 18 990 korun. Přední dvířka jsou vyrobená z masivní borovice ošetřené průhledným lakem s polyuretanem. Ten masivní dřevo ochrání, ale zároveň je dostatečně pružný, aby nepopraskal, i když bude vystavený zvýšené vlhkosti i teplotám, které při vaření vznikají. Dvířka doplňují tmavé úchytky vyrobené ze zinku ošetřeným práškovým lakem. Pár přijde na 59 korun.

Foto: IKEA

Dřevěná dvířka jsou stále v obliběFoto: IKEA

Délka kuchyně je pět metrů. Pokud budete postupovat zleva doprava, tak máte nejprve umístěnoumycí zónu. Pod nerezovým dřezem s odkapávací plochou jsou osazenédvě skříňky široké 60 centimetrů, včetně příborové zásuvky. Vedle zbyl prostor na stejně širokou vestavnou myčku. Nad ní a částečně nad vedlejšími skříňkami vznikla dostatečně velká pracovní plocha, vpravo se nachází varné centrum, tedy vestavný sporák a digestoř. S lednicí se počítá samostatnou umístěnou u protější stěny.

Úložný prostor nabízejí tří horní skříňky. Zajímavým způsobem je uspořádaná pravá část kuchyně. Nahoře visí dvě otevřené police na nádobí a další věci, které potřebujete stále při ruce. Mezi stěnou a linkou je pak zasunutý přídavný stolek na kolečkách za 998 korun. Slouží tady nejen jako odkládacíplocha, ale když se u malého jídelního stolku sejde více lidí, snadno ho sem přesunete a můžete na něj odkládat nádoby s jídlem, nápoje, špinavé nádobí a vše, co by překáželo.

V ceně kuchyně je i tmavá pracovní deska z vysokotlakého laminátu na povrchu, za velikost 186 x 62 centimetrů dáte 998 korun, a pruhovaný nástěnný panel ze stejného materiálu.

Pro milovníky moderního lesku

Druhou kuchyní je Active Optima black od firmy Hanák nábytek v provedení vysoký lesk. Délka kuchyně je 315 centimetrů a přijde na 28 000 korun. Opět má uspořádání do jedné linie a součástí jsou předpřipravené skříňky nejen na vestavnou troubu a varnou desku, ale i myčku a kombinovanou chladničku s mrazničkou. Skříňky jsou vybavené hliníkovou vložkou pro větší stabilitu.

Foto: Hanák nábytek

Moderní kuchyně ve vysokém leskuFoto: Hanák nábytek

V ceně dostáváte kompletní nábytkovou sestavu včetně osmi úchytek a kování s tlumením. Takové skříňky, i když s nimi bouchnete, se pár centimetrů před dovřením zpomalí a tiše dovřou.

Uspořádání kuchyně je vhodné pro leváky, neboť vlevo začíná varným centrem. Je důležité, že i mezi deskou a stěnou zůstává zhruba třiceticentimetrová odkládací plocha, když potřebujete rychle stáhnout hrnec z plotny. Následuje spodní skříňka s příborovou zásuvkou a myčka, nad nimiž mají majitelé k dispozici více než metrovou pracovní plochu. Vpravo je pak umístěn dřez a sestavu zakončuje vysoká skříňka na vestavnou chladničku s mrazničkou.

Jednoduchý styl kuchyně podtrhuje ještě zajímavě řešená pracovní deska a obklad za ní. Vše je totiž vyrobeno ze stejného materiálu v bílé barvě. Obklad protažený i nad kuchyňské skříňky působí jednotným dojmem.

Pokud jste z kuchyně nadšení, ale černobílá kombinace se vám zdá smutná, máte na výběr dalších jedenáct barev, stejně tak lze, samozřejmě už za vyšší částku, vytvořit kuchyň ve tvaru písmen U, L či ostrůvkovou.

Příjemná vanilka neurazí nikoho

Třetí návrh zpracovala přímo pro magazín ProŽeny.cz společnost Oresi. Zvolila kuchyň Latea s předními dvířky v barvě vanilky, korpusy jsou laminované v provedení ořech a to vše doplňuje pracovní deska Valentino o tloušťce čtyři centimetry v hnědé barvě.

Foto: Oresi

Grafický návrh ve vanilkové barvěFoto: Oresi

Délka kuchyně je 3,8 metru a z obou stran ji uzavírají vysoké skříňky. Vlevo návrhář umístil do výšky očí pečicí a mikrovlnnou troubu. Je to praktické a zároveň bezpečnější řešení, než instalace pod pracovní desku, kde se k horkým pokrmům musíte ohýbat a zvedat je do výšky. Následuje padesáticentimetrový dřez, skříňku pod ním lze doplnit košem na tříděný odpad. Vedle je připravený prostor na vestavnou myčku o šířce 45 centimetrů.

Uprostřed pracovní plochy najdete varnou desku, která má po každé straně několik desítek centimetrů volné pracovní plochy. Zcela vpravo je opět ve vysoké skříni umístěná vestavná chladnička kombinovaná s mrazničkou.

Horní skříňky jsou kombinací klasických plných čelních ploch a prosklených, které prostor opticky „rozbíjejí“ a dodávají mu na zajímavosti.

Která kuchyň se vám líbí nejvíce?

Související témata:

Načítám