Hlavní obsah

Levné špekáčky neoslnily: Málo masa, hodně tuku a éček

Foto: Jakub Jurdič

Špekáčky bez masa? I to ukáže etiketa

Jsou levnější špekáčky opravdu tak špatné, jak se o nich traduje? Nakoupili jsme v několika řetězcích pět vzorků a požádali odborníka o zhodnocení jejich složení. Tady je výsledek!

Článek

V obchodě jsme schválně na složení nehleděli, šli jsme jen po cenách a do nákupního košíku dali jen ty nejlevnější z momentální nabídky. Je ale pravda, že až na privátní značky supermarketů je nabídka většinou velmi podobná. Nakoupené uzeniny jsme k posouzení předložili odbornici na značení potravin Ing. Veronice Křepelkové, Ph.D.

Foto: Jakub Jurdič

Nakoupili jsme levné špekáčky a buřty, abychom zjistili, jaké vlastně jsou

Špekáček má svá pravidla

Suroviny pro výrobu špekáčku určuje norma. Je to hovězí maso, vepřové maso, telecí maso. Nemělo by v nich být maso strojně oddělené. Obsah masa musí být minimálně 40 % a obsah tuku max. 40 %.

„Jiná situace je ovšem, pokud se výrobek nazývá DRŮBEŽÍ špekáček, jako je tomu u těch z Vodňan. Na růbeží špekáčky platí jiná pravidla. Výrobce do nich může dát strojně oddělené drůbeží maso, vepřové sádlo a vepřové a drůbeží kůže," upozorňuje Veronika Křepelková. Minimální obsah masa tomuto výrobku norma nestanoví. Je dán minimální obsah drůbežího strojně odděleného masa, a to nejméně 45 % a maximálně 45 % tuku.

„Pokud se výrobek jmenuje buřt a podobně, výrobce není omezen legislativou, tudíž je pouze na něm, jaké maso a kolik ho použije, nebo zdali použije pouze separát," uvádí Veronika Křepelková.

Výrobek špekáček byl EU uznán jako takzvaná zaručená tradiční specialita. Tento výrobek musí splňovat následující kritéria:

Na jeho výrobu se používá hovězí maso s obsahem tuku do 30 %, vepřové maso s obsahem tuku do 50 %, vepřová slanina, pitná voda (ve formě šupinového ledu), bramborový škrob, dusitanová solicí směs, mletý černý pepř, paprika mletá sladká (100 ASTA), česnek (ve formě vloček, koncentrátu nebo prášku), muškátový ořech mletý, polyfosfáty E 450 a E 451, kyselina askorbová E 300 (v množství 0,5 g/kg), obaly – hovězí kroužková střeva nebo vepřová tenká střeva, šňůrka.

Jak dopadly testované druhy?

Tesco Value, Buřty

Foto: Jakub Jurdič

Levné buřty z Teska nás nezaujaly hlavně chutí

Složení: kuřecí maso 35 %, kuřecí kůže 30 %, vepřové sádlo 18 %, drůbeží maso strojně oddělené 5 %, voda, pšeničná mouka, jedlá sůl, bramborový škrob, sójová bílkovina, směs koření a zeleniny, etrakty koření, stabilizátory: E 250, E 451, detróza, látka zvýrazňující chuť: E 621, antioxidant: E 301, obsah jedlé soli max. 3 %. Obsah tuku max. 52 %. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Výživové hodnoty v 1 porci(1 kus – asi 80 g): Energetická hodnota 904 kJ/215 kcal, cukry 0,4 g, tuky 17,4 g, nasycené mastné kyseliny 6 g, sůl 1,8 g.

Cena: 50,80 Kč (0,66 9 kg, Tesco)

Komentář odborníka:Výrobek obsahuje pouze 35 % kuřecího masa a jen o 5 % méně kuřecích kůží. Dalším minusem je obsah drůbežího strojně odděleného masa, i když jen v 5 %. Objem dohání výrobce přidáním pšeničné mouku a sójové bílkoviny. Všimněte si, že výrobek obsahuje více tuku než masa. Aby chutnal, výrobce si dopomohl glutamátem. Na obranu výrobce ale uvádíme, že složení a vůbec to, jak má výrobek privátní značky vypadat, určuje řetězec, výrobce jen plní jeho přání.

I když vše odpovídá normě, tento buřt bychom si k ohni nevzali. Chutí a vůní a neodpovídá našemu očekávání. Má od nás palec dolů.

Drůbežářské závody Klatovy, Kuřecí špekáčky

Foto: Jakub Jurdič

Kuřecí špekáčky, které v testu chuti propadly

Složení:kuřecí maso strojově oddělené 55 %, pitná voda, syrové vepřové sádlo, kuřecí kůže (zahušťovadlo E 412, E 415, modifik. bramb. škrob E 1422, rostl. vláknina, živoč. bílkovina), bramborový škrob, jedlá sůl, směs koření (paprika ml. sladká, stabil. E 450, E 451, suš. zelenina: česnek, dextróza, antioxid. E 316, barvivo E 120, extrakty koření: pepř černý, muškát. ořech, chilli, protispékavá látka E 341), konzervant E 250. Nejvyšší obsah tuku 35 %. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Výživové hodnoty neuvedeny.

Cena: 29,90 Kč (400 g, Tesco)

Komentář odborníka:Největší zastoupenou složkou je kuřecí separát – 55 %, druhou voda, které si v něm koupíte pořádné množství. Kuřecí kůže se postará o objem. Zahušťovadla E 412 (guma guar) a E 415 (xanthan), ani rostlinnou vlákninu ve výrobku nevítáme.

Normy sice povolují kuřecí špekáčky bez masa, ale pak se ptáme – proč je kupovat? Naprosto nás neoslovily chutí, vůní ani konzistencí. Ve škole bychom jim napsali nedostatečnou.

Vodňanské kuře, Drůbeží špekáčky

Foto: Jakub Jurdič

Další příklad drůbežích špekáčků, které postrádají maso

Složení: Bez lepku. Kuřecí maso strojně oddělené 51 %, voda, kuřecí kůže, vepřový tuk, bramborový škrob, jedlá sůl, konzervant E 250, koření, extrakty koření, stabilizátory E 450, E 451, E 412, dextróza, antiox. E 316, zvýrazňovač chuti E 621, E 635, sušená zelenina, česnek, barviva karmina, glukózový sirup. Maximální obsah tuku 30 %. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Výživové hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 1251 kJ/ 303 kcal, bílkoviny 10 g, sacharidy 3 g, tuky 28 g.

Cena: 20,90 Kč (400 g, ve slevě, Interspar)

Komentář odborníka:Tento výrobek má obdobné hlavní složky jako výše uvedené Kuřecí špekáčky, a to kuřecí separát, vodu, kuřecí kůže, tuk, navíc má ale látku zvýrazňující chuť a vůni – glutamát (E 621) a E 635 (5´-ribonukleotidy sodné), která má stejnou funkci jako glutamát.

Podobné složení jako předchozí výrobek – již při pohledu na ně ztrácíte chuť vůbec zakládat oheň a jít opékat. Normy splní, ale naše chuťové buňky vzkazují, že mají nedostatečnou.

Příbramská uzenina, Čertovské špekáčky

Foto: Jakub Jurdič

Kvalitou i chutí dobré čertovské špekáčky

Složení: vepřové maso 56 %, vepřové sádlo 25 %, voda, živočišná bílkovina (vepřová), bramborový škrob, koření, stabilizátory (E 450, E 451), látka zvýrazňující chuť a vůni: E 621, antioxidant: E 300, barvivo: paprikový extrakt E 160c, E 120, dusitanová solicí směs obohacená jódem (jedlá sůl a konzervant E 250). Masný výrobek tepelně opracovaný. Obsah soli max. 2,5 %, obsah tuku max. 45 %.

Cena:35,90 Kč (0,320 g, Albert hypermarket)

Komentář odborníka:U tohoto výrobku chválíme poměrně velký podíl vepřového masa (56 %), co ale naopak nevítáme je opět použití glutamátu E 621. E 300 kyselina L askorbová není nic jiného než vitamin C, E 160c paprikový extrakt, E 250 dusitan sodný.

Kdyby si výrobce odpustil glutamát, mohl dostat jedničku. Takhle je to s minusem, ale jinak chutnají dobře a nevidíme důvod, proč je nevyzkoušet. Ze všech testovaných nejlepší složení a druhé nejlepší na chuť.

Špekáčky clever, Kostelecké uzeniny

Foto: Jakub Jurdič

Chutí velmi dobré špekáčky clever

Složení: vepřové maso 40 %, vepřové sádlo 25 %, hovězí maso 10 %, pitná voda, vepřové kůže 5 %, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátor, E 450, E 451, E 250, potravinářská vláknina, směs koření, extrakty koření, dextróza, antioxidant E 300, zvýrazňovač chuti a vůně E 621. Obsah soli max. 3 %. Obsah tuku max. 40 %. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Cena: 53,50 Kč (570 g, Billa)

Komentář odborníka:Tento výrobek obsahuje o něco menší podíl vepřového masa než Čertovské špekáčky, stejné množství sádla a navíc hovězí maso. To vítáme. Nelíbí se nám použití vepřových kůží, potravinářské vlákniny a glutamátu.

Druhé nejlepší co se týče obsahu, pro nás jednička v chuti. Splňují představu špekáčku, chutnají jako špekáček – tyhle můžete dát do košíku bez obav.

Jaké máte zkušenosti s levnými variacemi na téma špekáček? Rozhodně nám je napište!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.