Hlavní obsah

Nedělejte sex ze špatných důvodů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro sex můžete mít spoustu důvodůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Proč se lidé milují? Vypadá to jako lehká otázka. Ale není! Budete překvapena, co vlastně mnohé osoby k sexu vede! Pud, fyzická touha, dodání sebevědomí? Jen slabý výčet toho, proč s milenci padáme do peřin! Objevíme i ten váš důvod?

Článek

To, co nás k milování motivuje, odhalíme „tam uvnitř" - s přihlédnutím na pocity, bolest, potřeby a zkušenost (speciálně ta se nás snaží ovládat jako Alžběta Báthory své poddané). Někdy důvod není vůbec zřetelný, natož pak vysvětlitelný. Mnoho osob k němu vedou špatné důvody, nebo trochu omezený pohled - např. plození potomků. Pokud je člověk fixován pouze na jeden důvod a opomíjí ty ostatní, svědčí to o jeho sexuální frustraci. Tak už víte, proč se kolikrát do milování partner nehrne?

Rozumný důvod k sexu?

Podle dlouhodobého výzkumu Projekt sexuální inteligence, který byl odstartován v roce 1998 ve Spojených státech, odborníci odhalili, že 57 % dotázaných respondentů se svěřilo se šokujícím faktem, že má k provozování sexu pouze jeden „rozumný důvod". To znamená, že milování pro ně nepředstavuje kombinaci vyjádření touhy, pocitu blízkosti a v neposlední řadě fyzické potřeby, ale spíš výhradně laciné potěšení nebo údajnou povinnost zavděčit se partnerovi... Že by trend manželských svazků? I české ložnice jsou takto postiženy, dočteme se nejen v diskuzních fórech na internetu.

Řeknete si: Když se mi někdo líbí a přitahuje mě, nemá smysl odolávat. Tak to je odpověď na otázku, co je nejčastějším důvodem pro intimní sblížení - neukojitelné fyzické potřeby (znáte to z diskotéky, když vám bylo 17). Ale jak již bylo řečeno, tak motiv někdy není zcela jasný (taky znáte z diskotéky...) Mnozí se snaží vynahrazovat si nějaké bolístky a úskalí, nebo touží být obdivováni a milováni, a tak svá trápení řeší „náhražkovým sexem", jak uvádí kniha Sexuální inteligence popisující tuto průlomovou studii.

Testosteron umí divy!

Pobavení na jednu noc - a možná ani to ne. I tak se by dal popsat tzv. sex pudový. Při seznámení s protějškem hrají roli chemické reakce v mozku a vše se točí hlavně okolo oblasti zvané hypotalamus, což je část mezimozku, která mj. reguluje hladinu testosteronu - známého hormonu, jenž se uvolňuje v souvislosti se sexuálním vzrušením. Další chemické látky, které přenášejí zprávy z buňky do buňky, jsou neurotransmitery.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při prvním seznámení hrají roli testosteronyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Myslím na sex s „ex"

Chcete znát odpověď na to, proč se stále zamilováváte do jednoho typu člověka, se kterým chcete prožít sexuální poměr? Váš první byl grázl, ten druhý taky. A ten třetí? Nečekaně taky. Proč? Psychiatr Michael Liebowitz je přesvědčen, že v mozku u jedinců, kteří si vybírají stále stejné partnery, je hladina chemické látky zvané PEA neadekvátní. Jinými slovy: Pokud máte této látky málo, stále hledáte jakési okouzlení, opojení a romantiku v sobě zakořeněnou, i když vám v minulosti nepřinesla nic dobrého (konečně pádné vysvětlení, proč hledáte nového partnera podobného tomu minulému). A je to venku. Ale zkuste se na to nevymlouvat :-)

Recept na věrný vztah

Vědecky přijít na kloub se dá i partnerství bez nevěry, monogamii a láskyplné rodičovské péči. Kromě PEA vstupují do sexuálního počínání ještě další hormony - vasoprecin a oxytocin. Druhý zmíněný je považován za iniciátora vytváření emocionálních pout čili monogamii. Tak podrobte partnera výzkumnému testu, zda-li ho má dostatek...

Reklama

Související témata:

Načítám