Hlavní obsah

Lze změnit muže? Někdy ano!

Foto: Thinkstock

Některé návyky se dají změnitFoto: Thinkstock

Reklama

„Když já bych chtěla, aby byl jiný. Aby se ke mně choval pozorněji, pečoval o rodinu, byl romantičtější, nikdy nezvyšoval hlas, maximálně mě podporoval… A když to doteď nezařídila příroda, udělám to já!“ Taky máte chuť si partnera trochu zformovat a přetvořit k obrazu svému? Pak (ne)máte smůlu!

Článek

Přimět muže, aby se přizpůsobil požadavkům někoho jiného, je nemožný úkol. Musí sám chtít a považovat to za důležité, jinak s ním nehne ani pár volů. Nehledě na to, že o lásce se dá mluvit jen tehdy, když se partneři berou takoví, jací jsou, respektují své názory, přání i chyby, a jsou ochotni je tolerovat.

Mám ho, ale nelíbí se mi

Proto odborníci skřípou zuby, když od svých klientek slyší: „Přála bych si, aby se ten můj změnil.“ (Partnerovi je přitom nad 40 let, má své zajeté koleje a rozhodně je nehodlá přestavovat jen proto, že se jeho drahé polovičce něco nelíbí.) To je jako s dalšími stížnostmi: „Když on není špatný. Nikdy mě neuhodil, nepije, ale pořád jen sedí u televize a nemá zájem o rodinu. Tak snad se to urovná, až mu porodím druhé dítě.“

V maličkostech se povolit dá

Takové ženy doufají a chtějí něco změnit. Někoho změnit. Jenže to nejde. Muže lze trochu nakopnout v případě nějakých návyků, třeba aby jednou za dva dny vynesl koš s odpadky nebo se před sexem osprchoval, čehož žena většinou dosáhne přemlouváním, výčitkami nebo dalšími ženskými zbraněmi. Ovšem jakmile se jedná o něco významného, symbolizujícího mužské poslání či nedobytnost, je to všechno v háji. Přes jeho práci, peníze, koníčky, sport, názory přivlastněné už od dětství zkrátka vlak nejede. Kritika těchto oblastí je útokem na jeho hrdost a podstatu bytí, bez které žít nemůže.

Foto: Thinkstock

Můžete ho naučit pomáhat s domácnostíFoto: Thinkstock

Budu ta první, jediná

Stále ale hodně žen doufá, že zrovna ony budou těmi, které partnery přivedou na správnou cestu, „napraví“ je, za což si posléze, až si jejich drahé polovičky uvědomí, co pro ně všechno udělaly, vyslouží pochvalu. Jenže. Opravdu se jim podaří něco, co nesvedlo ani několik jeho partnerek z minulosti, matka při výchově a bůh nad hlavou? Samozřejmě že ne. Žádný muž se nemůže od základu změnit. Jednak je to manipulace, kterou dotyčný brzy prokoukne, takže bude žít s pocitem, že není brán takový, jaký je, a za druhé se jedná o vleklou válku bez valných výsledků.

Chcete ho, nebo ne?

Zabruste pohledem na svého partnera. Jak se chová? Co říká? Proč má takové názory? Z jakého důvodu nenávidí děti? Odpovědi na tyto otázky dostanete teď hned. Jiné už to nebude. Cokoliv na něm chcete změnit, zůstane stejné, časem se možná i zhorší. Nevyhovuje vám to? Pak se musíte rozhodnout. Vzít, nebo nechat být.

Pakliže to zkusíte, máte tři, celkem absurdní, možnosti:

  • Pokuste se vyvolenému přizpůsobit vy a změnit sama sebe.
  • Snažte se ho předělávat a hrát si na funkční vztah, jehož chod vás stejně brzy vyčerpá.
  • Dělejte všechno proto, aby se stal „lepším“, nebo neustále dokola omlouvejte jeho zkraty: „Má to teď těžké v práci. O dovolené se to změní. Že se chová odporně, je přece logické. Stres dělá svoje.“

Jste ze zlata? Stejně to nepomůže

Pamatujte, že i když je žena krásná, obětavá, povahově skvělá, pracující i milující, stejně se jí grázlíka nepodaří změnit. Hodně sobců a mizerů to ví, takže razí účinnou taktiku. Nesnaží se se nad sebou zamyslet, ale spíš útočí na změnu vnímání své partnerky. Prostě zahájí takové oblbování, aby ho začala vidět jinak a považovala některé věci za běžné, normální.

K opravdovému kouzlu neboli přeměně dojde jen tehdy, kdy se muž sám snaží a nedělá to pro jiné, ale pouze sám pro sebe. Možná ho k takovému kroku donutí okolnosti nebo mu nějaká situace otevře oči, ale partnerka nemá moc a možná ani právo chtít něco tak zásadního jako změnu osobnosti svého muže.

Anebo vy jste ho změnila?

Reklama

Související témata:

Načítám