Hlavní obsah

Lžete o sexu a nevěře? Můžou za to vaši rodiče a legendární čáp!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Klam vyslovený za účelem získání nějaké výhody. To je lež. Jde u ní i o vyhnutí se trestu. Jak se váže na milování a intimní život? Že se ptáte! Jeden na druhém sedí jako vosa na bonbonu. Ale proč vlastně? Tohle vám rodiče nikdy neřekli!

Článek

To, že se před sexem, během sexu, po něm a v souvislosti s ním mlží, se obecně ví. Vždyť například celorepublikový výzkum sexuálního chování, který realizovala společnost STEM/MARK, prokázal, že se ženy i muži často vymlouvají, aby se samotnému aktu mohli vyhnout (28,7 procent žen a 19,3 procent mužů dokonce předstírá spánek!). Kamufláže v milostném světě zkrátka jsou a budou na denním pořádku. V podstatě jde o obecně nečestný přístup k sexu, který lidstvo provází všemi stadii života.

Sexy model moderní společnosti

Alespoň tak to tvrdí Peggy Vaughan, mezinárodně uznávaná odbornice na mimomanželské vztahy, která ve své práci vychází z osobní zkušenosti a zúročuje více než třicet let intenzivní činnosti. Právě ona zastává názor, že vše začíná již v dětství, kdy jsou rodiče v otázce sexu ke svým dětem jen málokdy upřímní. Mnoho dospělých totiž často jen mlží, vyhýbá se odpovědím nebo se k otázkám intimity vůbec nechce vyjadřovat – pouze málo dětí tak získává pravdivé informace o fyzických záležitostech. Pak vznikají fámy typu: děti nosí čáp, po masturbaci ti vyrostou chlupy na rukou, z jedné pusy se otěhotní a podobně.

„A téměř nikdo z nás se nedozví pravdu o sexualitě a sexuální stránce lásky. To se pak táhne. Jako dospívající v této přetvářce pokračujeme, když zatajujeme rodičům své první sexuální zkušenosti a vytváříme tak o sobě falešnou představu, se kterou je spjatá jakási nezodpovědnost vůči vlastní osobě,“ popisuje odbornice prostřednictvím své knihy „Mýtus monogamie“, ve které přibližuje konkrétní příklady, kdy se pak v dospělosti nedokážeme smířit s pravdou a reálným životem.

Folklor, který se vrací jako bumerang

Však i vy si jistě vzpomínáte, co jste prováděli v teenagerovských letech. Pouštěli jste se do sexu potají a tvářili se před rodiči, že vlastně vůbec netušíte, o čem ty hrátky kdesi v parku nebo kůlně vlastně jsou. Pak, když jste se přiznali, mlžili jste o antikoncepci – a to jen proto, abyste neměli problémy. Nebylo by lepší říct to přímo a nestydět se, nepodvádět, prostě jen přijmout vlastní milostný život za přirozenou věc? Teď v podstatě ani vaše manželství není tak docela upřímné, pokud jde o sex. Jak často se vymlouváte na bolest hlavy místo upřímného sdělení: Lásko, prosím, dnes jsem unavená, necháme to na jindy...?

Podle výše zmíněné odbornice lidé často pokračují ve vzorci z dospívání: oddávají se i sexu s jinými a přijde jim normální, že se to zatlouká. Jen málokoho napadne, že by prvotně zapracoval na vztahu s podváděným partnerem. „Kdo má volit mezi monogamií a nevěrou, často se tomuto rozhodování vyhne. Potají si dělá, co chce, a navenek se tváří, jako by nic neprováděl,“ dodává Peggy Vaughan a naráží tak třeba na příklady, kdy žena po dvaceti letech zjistí, že ji manžel navzdory obrazu dokonalého a milujícího muže podvádí.

Ať je to, jak chce, lhaní je zvyk pochycený z mládí, jemuž nás naučili rodiče – ti se pak diví, že ani s nimi nikdo nejedná férově...

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Lžete v otázkách sexu, nebo jste jako otevřená kniha?Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Jak změnit svět okolo sebe

„Je snazší pochopit něco takového, jakmile si uvědomíte, že jsme se podobnému vzorci chování naučili už jako dospívající, když jsme tajili své sexuální zkušenosti před rodiči. Pokud se člověk rozhodne navázat mimomanželský poměr, pokračuje prostě ve stejném vzorci chování, jaký se naučil v raném mládí,“ doplňuje odbornice a dodává, že nevěrníky neomlouvá, nicméně ví, jaký faktor se podílí na jejich chování.

Také zavíráte oči a doufáte, že všechno dobře dopadne? Jestli vy a potažmo i partner nepřebíráte odpovědnost za své sexuální chování, vaše dítě to může mít „nastavené“ podobně. Ovšem nikdy není pozdě se sexuální osvětou začít.

Cestou ze žumpy lží

Podle sexuálního psychologa Petra Weisse mají děti své sexuální zájmy, prožitky a jsou sexuálně zvídavé. „V zásadě platí, že dítě je schopno mluvit o sexu bez studu asi do devíti let věku. Je proto namístě, aby se mu základního sexuálního poučení dostalo od rodičů a ve škole právě do této doby, tedy do doby, než se začne stydět,“ apeluje známý český odborník s tím, že později děti doopravdy začínají přebírat postoje dospělých, kteří mají obvykle kolem sexuálních otázek spoustu zábran, předsudků a tajemství. Pak je situace pochopitelně ztížená, nicméně otevřenost a komunikace dělají divy.

A jak to máte vy, lžete o sexu?

Reklama

Načítám