Hlavní obsah

Má smysl chlapovi nadávat?

Foto: shutterstock.com

Vynadejte svému partnerovi konstruktivněFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se budete divit, ale já tvrdím, že nadávat smysl má. Musí se to ovšem umět!

Článek

Když to neumíte, dosáhnete pravého opaku toho, čeho chcete. Když nevíte, jak na to, muže nejen nepolepšíte, ale doženete do zákopu, k protiútoku, nebo k útěku.

Hned s tím ven

Je to celkem jednoduché. Muž vám začne „lézt krkem“, pokud dělá něco, co by neměl, nebo nedělá něco, co by měl. Nejhorší ze všeho je držet zlost v sobě. Ona se ta zlost ve vás nerozplyne, ale ukládá a kumuluje. A pak vyletíte při nějaké jiné příležitosti a muž tomu už vůbec nerozumí. Odborníci nedoporučují zadržovat proud emocí, ukládat si svá příkoří v sobě. Dobré vztahy zdobí upřímnost a otevřenost. Není tedy sporu o tom, zda na rovinu říci či neříci svému partnerovi i nepříjemnou věc, to pravé partnerské umění je podat takovou věc způsobem, aby se dobrovolně snažil o nápravu. A k tomu pouhé vynadání nestačí.

Jak zkrotit kuřáka

Řekněme, že jste nekuřačka a máte manžela kuřáka. Tak nějak jste se vyrovnala s tím, že si kazí zdraví, ale vadí vám, že máte byt jako udírnu. Závidíte voňavé byty svým kamarádkám, které mají buď manžele nekuřáky, nebo měly odvahu je s jejich neřestí vytěsnit na balkon. Na to si vy netroufáte, ale naštvaná jste řádně.

Můžete vyletět a manželovi prostě vynadat. Jako silný kuřák vím, že manžel na to bude reagovat tím, že se rozčílí, tedy si bude muset okamžitě zapálit, což ovšem ještě více rozlítí vás, protože to budete považovat za provokaci a demonstraci hrubé mužské síly. A máte nejen byt jako udírnu, ale ještě s ohněm na střeše. Manžel vám řekne, že jste si jej jako kuřáka vzala, že jste si s ním dokonce v době líbánek i občas zapálila, a bude se cítit změnou vašeho postoje zrazen a šikanován.

Foto: shutterstock.com

Izolujte ho od cigarety obavami o zdravíFoto: shutterstock.com

Zabalte vynadání do balíčku!

Pak ovšem máte možnost za stejnou úvodní „nadávací“ větu o tom, že vás partnerovo kuřáctví štve a že máte byt jako udírnu, připojit další větu, ve které zmíníte obavy o zdraví vašeho miláčka, pak se donutit k tomu, abyste mu řekla, že ho máte ráda (to je nejdůležitější), načež ho v klidu vyzvete k popřemýšlení o tom, jak to v bytě uspořádat, aby si mohl zakouřit, ale nezahulil přitom celý kvartýr.

Sebereflexi povzbuzujte milým chováním

Na rozdíl od prostého vynadání, při kterém zaujme napadená strana buď zákopový postoj, nebo se pustí pod jakoukoli záminkou do protiútoku, vysvětlením situace, připomenutím, že váš negativní postoj ke kuřáctví neznamená negativní postoj k vašemu kuřákovi, a vyzváním ke konstruktivnímu a praktickému řešení situace (a muži mají rádi konstruktivní a praktická řešení) dosáhnete toho, že se muž zamyslí. Inteligentní žena uvaří kafe a řekne muži, ať si klidně zapálí, že ho přece nebude šikanovat. Zvláště inteligentní žena si při této speciální příležitosti zapálí s ním, byť by se měla i roztomile zakuckat.

Muž nejprve uzná, že kouří jak fabrika a že to musí být nepříjemné. Slíbí, že bude kouřit méně. V rámci konstruktivního řešení se okamžitě a navždy vzdá kouření v ložnici, ale tuší, že by měl jít dál. Vy jej v jeho tušení mile povzbuzujete. Dle uspořádání vaší domácnosti pak může být řešením zajímavý kompromis.

Foto: shutterstock.com

Zavřete ho třeba do kuchyněFoto: shutterstock.com

Všechny smrádky do kuchyně!

Máte-li pocit, že o kuřáckých konfliktech něco vím, pak nebudu zatloukat. Je tomu už řada let, kdy se i v mém případě po konstruktivním vynadání našlo konstruktivní řešení. Můj pracovní sektor, který reprezentuje velký psací stůl, kancelářská skříň, dva počítače a tři popelníky, byl přenesen z obýváku do kuchyně. Já si u počítače smrdím sám od rána do odpoledne, pak vůni cigaretového dýmu přebije vůně smažené cibulky nebo vařícího se květáku, zkrátka veškeré razantní smrádky a vůně se odehrávají v kuchyňce při permanentně otevřeném okně. Ostatní bytové prostory se po poctivém odvětrání a vymalování staly nekuřáckými a voňavými.

Moudrá čtenářka poznala, že předmětem tohoto článečku nebylo řešení kuřácké problematiky, ale techniky procesu nadávání. Ať už se chystáte vynadat svému partnerovi za cokoli, mohu vám garantovat, že použitím podobné strategie nadávacího „balíčku“ dosáhnete svého cíle podstatně snáze a elegantněji.

Co si o tom myslíte vy? Spoléháte na svůj ostrý jazyk, nebo máte své finty a fígle, své nadávací „balíčky“? Napište nám o tom na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám