Hlavní obsah

Malý svědek milostných hrátek

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti si dovedou vybrat tu správnou chvíliFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Čtyřletý Míša vyplašeně otevírá dveře ložnice. Slíbil sice, že se bude dívat na televizi, ale ty zvuky ho znejistily. Že by snad tatínek mamince ubližoval? Teď stojí ve dveřích a my jsme přistiženi „při činu".

Článek

Je obtížné zůstat za těchto okolností v klidu, ale pokusme se o to. Nejhorší by bylo začít křičet. Jen si to představme. Dítě je už tak dost vyděšené a bezradné. Má dojem, že se rodiče perou. A oni, celí zarudlí, na něj ještě začnou křičet: „Co tu děláš? Jdi pryč! Mazej k televizi!" Míša je pokořený a zahanbený. To, co rodiče prováděli, má pro něho velmi podezřelé konotace. Pokřikem ho navíc zahánějí, distancují se od něho. Míša se odloudá k televizi a vůbec mu není dobře na duši. Pokud se rodiče později k události sami nevrátí v domnění, že na ni Míša zapomene, přetrvává v něm podezření, že mezi mámou a tátou se děje něco nepěkného.

Reagujme klidně

Jsou-li rodiče přistiženi „in flagranti", měli by zůstat klidní a sebejistí. „Neboj, nic se neděje, my si s tatínkem jen tak hrajeme. Běž do postýlky, my za tebou za chvíli přijdeme." Taková či podobná slova, pronesená laskavým tónem, dítě uklidní.

Později se rodiče mohou k příhodě vrátit. Zdůrazní, že si neubližovali, že prostě mezi dospělými, kteří se mají rádi, existují takové hry, které se provádějí v soukromí. Proto musí Míša příště na dveře ložnice zaklepat a počkat, až ho pozvou dál. Na oplátku začnou rodiče klepat na dveře Míšova pokoje.

Chceme-li, můžeme využít našeho přistižení k malé lekci o sexu, samozřejmě úměrné věku dítěte.

Nestyďme se za náklonnost

Ve čtyřletém dítěti se formují schopnosti vyjadřovat a přijímat emoce. To, jak dokážou táta s mámou pozitivně komunikovat, se dětem vštěpuje hluboko do paměti a utváří jejich pozdější modely chování. Nestyďme se proto vyjadřovat si před svými dětmi náklonnost. Objetí, políbení, sdělení, že se máme rádi, podpoří atmosféru domova a vzbudí v dítěti pocit, že je vše v pořádku. Ostatně, ono pak všechno důležité opravdu v pořádku je.

Reklama

Související témata:

Načítám