Hlavní obsah

Mám mu odpustit milenku? 10 otázek, které vám ulehčí rozhodování

Foto: thinkstock

Zjištění, že vás partner podvádí, hodně bolí. Ale rozhodnout se, jak dál, bývá ještě bolestnějšíFoto: thinkstock

Reklama

Odpustit, či ne?! To je věčné dilema podvedených žen. Překousnout, že vám byl partner nevěrný, nebo udělat za vztahem ráznou tečku? Než se rozhodnete, pořádně se zamyslete!

Článek

Ve chvíli, kdy zjistíte, že vám je (či byl) váš muž nevěrný, rozum vypíná a k moci se dostávají emoce. Pokud jste ale v dlouhodobém vztahu, něco jste s partnerem vybudovali a máte spolu třeba i děti, vyplatí se vrátit mozek trochu do hry. Těchto deset otázek vám napoví, zda mu odpustit, či ne!

1. Stojí mi za to?

Na tohle si odpovězte hned! Milujete svého partnera? Stojí vám tenhle chlap za námahu, kterou budete muset na obnovu vztahu a na odpuštění nevěry vynaložit?

2. Je to poprvé?

Je to otázka, která může proces odpouštění ulehčit. Je totiž velký rozdíl v tom, zda tuto situaci prožíváte poprvé, nebo je váš partner chronický nevěrník. „Jestliže se váš partner dopouští nevěry opakovaně, budete k němu velmi těžko hledat novou důvěru,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

3. Je to milenka, nebo úlet?

Jestliže je ve hře jiná žena, k níž váš partner něco cítí, má ji rád a stýká se s ní delší dobu a pravidelně, není to moc dobré. Naopak jednorázový úlet jisté naděje dává. „Kde není vztah, není milenka,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková. Odpustit chvilkové poblouznění je jednodušší než se vyrovnat s konkurencí i v oblasti lásky a citů.

Foto: thinkstock

Jednou z věcí, na které záleží, je to, jak se k vám partner po odhalení nevěry chováFoto: thinkstock

4. Proč ho chci zpět?

Jaká je vaše skutečná motivace k záchraně vztahu? Je to láska, nebo jen touha zvítězit? Nad ním, nad sebou, nad jeho milenkou. Pro koho to skutečně chcete udělat? „Děláte to pro sebe a pro váš vztah, nebo spíš pro děti, pro příbuzné, pro okolí?“ zamýšlí se Lucie Horníková. Nezabývejte se tím, co na to řeknou vaši rodiče, nebo jak to té jeho „couře“ nandáte. To nikam nevede!

5. Jak se teď chová?

Měly byste se tedy zamyslet i nad tím, jak se k problému staví váš partner. Omlouvá se, má snahu to řešit? Nebo je nepřístupný, neposlouchá vás, a je mu to vlastně jedno? „V případě, že se rozhodnete nevěru překonat, váš partner by se měl také snažit. Jestli mu ale je jedno, jak to dopadne, těžko něco zmůžete,“ vysvětluje Lenka Černá.

6. Mám dost sil?

Stává se, že sice chcete nevěru odpustit, ale prostě vám došly síly. Na vině může být cokoli. To, že nemá milenku poprvé, to, že vy samy se necítíte ve vztahu dobře, že to už léta neklape. Jednoduše jste unavené, vysílené a bez energie. A bez té to bohužel nepůjde!

Foto: thinkstock

Máte-li děti, musíte myslet i na něFoto: thinkstock

7. Jak jsem na tom finančně?

Je potřeba myslet i na ryze praktické věci. Jak případný rozchod změní vaši finanční situaci? Máte nějakou rezervu? Dá se to zvládnout samozřejmě i bez peněz, ovšem je potřeba se připravit na to, že to bude výrazně komplikovanější. Čímž se dostáváte opět k otázce, zda máte dost sil…

8. Jak to zvládnou děti?

Obecně platí, že není dobré zůstávat ve vztahu jen kvůli dětem. Zároveň je ale při rozchodu potřeba myslet i na ně. „Je dobré přemýšlet, jaký dopad by měl váš rozchod na děti. Ale i naopak, jaký na ně bude mít vliv, když spolu zůstanete,“ upřesňuje Lenka Černá.

9. Proč šel jinam?

Jakkoli vám to není příjemné, měly byste si připustit, že nejspíš máte na jeho nevěře svůj podíl. Ve vztahu jsou na všechno vždycky dva! „Upřímně bych se zamyslela nad tím, zda v našem vztahu všechno fungovalo. Zájmy, komunikace, trávení společného volna, sex. Jestliže uznáte, že i vy jste udělaly něco špatně, je to cesta k tomu to zlepšit,“ dodává Lucie Horníková.

10. Zvládnu mu odpustit?

Je to poslední, ovšem pravděpodobně nejtěžší otázka. Opravdu jste schopné mu odpustit, přenést se přes jeho nevěru a už nikdy mu ji nepřipomínat, nevytahovat ji, když se vám to bude zrovna hodit? Nebudete při každém jeho pozdním příchodu nebo pípnutí jeho telefonu myslet na to, že je to tu třeba zase?

Také jste si tím prošly? Odpustily jste, nebo ne?

Reklama

Načítám