Hlavní obsah

Blahnik - sen každé dámské nožky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Manolky jsou snem většiny ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manolo Blahnik - zbožňovaný tvůrce těch nejvíc sexy botiček na světě, byl vždy ve správný čas na správném místě. A navíc má české kořeny!

Článek

Narodil se v roce 1942 na Kanárských ostrovech španělské matce a českému (!) otci. Studoval právo a literaturu v Ženevě a v 60. letech se věnoval studiu umění v Paříži. Poté se začal zabývat módním návrhářstvím v Londýně. V roce 1970 se při své návštěvě New Yorku seznámil s módní kněžnou Dianou Vreelandovou (editorkou amerického časopisu Vogue), která když viděla jeho nákresy, poradila mu, aby svou kariéru věnoval pouze návrhům a výrobě bot. Manolo si její slova vzal k srdci a po návratu do Londýna se učil tomuto řemeslu návštěvami obuvnických závodů a studiem jednotlivých fází obuvnické alchymie. Již rok poté vyráběl Manolo Blahnik své první skvosty.

Úspěch s želé

V roce 1973 otevřel svůj první butik v londýnském Chelsea a začal navrhovat pro Fiorucciho plastové sandály s názvem „želé". Teprve pak se začal věnovat sofistikovanější obuvi. Jeho sláva a úspěch ho v roce 1974 dostaly na titulní stránku časopisu Vogue a stal se tak prvním mužem, kterému se této pocty dostalo. Manolo Blahnik se rovněž může chlubit třemi cenami „Talent roku", který mu v letech 1987, 1990 a 1998 udělila organizace CFDA.

Foto: english.chosun.com/

Jsou krásné a jsou drahéFoto: english.chosun.com/

Král nůžek

Tyto přepychové sexy sandály, pantoflíčky a lodičky z brokátu posetého drahokamy oceňují dámy nejen pro jejich dokonalost a jejich svůdné kouzlo, ale také pro jejich legendární pohodlnost. Těchto předností dociluje Manolo Blahnik díky své perfektní práci s nůžkami. Jak on sám říká: „Jsem králem nůžek." Manolo velmi často čerpá svou inspiraci z historie, například se mu zalíbily podpatky z období regentství nebo rokokový pásek přes nárt. Nicméně výsledkem jsou ručně šité moderní boty pro dámy dnešní doby.

A tomuto kouzlu podlehla i Madonna, která prohlásila: „Blahnik vydrží déle než sex." Jeho velkou fanynkou je rovněž Paloma Picassová a kupovala si je i zesnulá princezna Diana.

Exkluzivní alchymie

Káždá manolka (tak se botám tohoto návrháře říká) se vyrábí v Itálii v Parabiagu a během výroby prochází 50 různými procesy, takže se denně vyrobí jen 80 párů bot. Tak se z manolek stává exkluzivní zboží a touha po nich je o to silnější. Manolo Blahnik dodnes navrhuje každý podpatek svých bot a osobně dohlíží na výrobu všech modelů.

Foto: beinstyle.cz

Sarah Jessica Parker v oblíbených manolkáchFoto: beinstyle.cz

Největší popularitu jeho botám však dala hlavní hrdinka televizního seriálu Sex ve městě Carry Bradshawová, která manolky přímo zbožňovala a jejich kouzlu byl dokonce věnován celý jeden díl s příznačným názvem „A Woman´s Right To Shoes" (v překladu „Právo žen na boty").

Musím mít aspoň jedny!

Ani mně nedala touha po manolkách spát. Toužila jsem alespoň jedny vlastnit a chtěla jsem si je koupit přímo v jeho prvním butiku v Londýně. Vydala jsem se se svým manželem na víkend do Londýna s cílem navštívit obchod a zároveň i „dílnu" tohoto mistra. Předpokládala jsem, že jeho obchod najdeme někde na hlavní ulici nebo blízko nějakého centra, tak jak tomu bývá u jiných velkých značek. Když jsme ale celý den nebyli úspěšní, vyhledali jsme první internetovou kavárnu a zjistili si přesnou adresu. Bylo 17.00 hodin a v 18.00 se butik zavíral. Zastavili jsme první taxi a vyrazili. Taxík nás dovezl do ulice, kde byly jen překrásné anglické domy, kde běžně žijí Londýňané a nikoli, kde najdete jakékoli obchody. Byli jsme zklamaní, že ani tato adresa není správná. Taxikář s námi ještě jednou objel celý blok a já už ztrácela naději na to, vidět tyto úžasné skvosty na vlastní oči. Najednou jsem zahlédla malý nápis Manolo Blahnik na jednom z domů. Rychle jsme vystoupili a vběhli do obchodu, který rozhodně obchod ničím nepřipomínal. Na zemi byly nádherné koberce a boty byly různě položené po kobercích nebo na stojanech, nikde žádné police, žádné pulty. Bylo 15 minut do uzavírky. Ihned se nás ujal prodavač, který spíše vypadal jako módní stylista než jako prodavač. Věnoval nám více než patnáct minut a byl to zážitek prostě neobyčejný. Na noze jsem měla snad 10 párů tohoto výjimečného umělce a dozvěděla se spoustu zajímavého o samotném Manolu Blahnikovi. Samozřejmě jsem neodolala, a i když cena těchto bot je skutečně často závratná, jedny jsem si prostě odnést musela.

Reklama

Související témata:

Načítám