Hlavní obsah

Medové recepty: Na sladké vlně

Foto: ESstock, Shutterstock.com

Med je zdravé a léčivé sladidloFoto: ESstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Med je už dlouho považován za vzácný dar a lék. Někteří ho dokonce považují za prostředek, který nám zaručí dlouhověkost. I královna Kleopatra se v jeho směsi s oslím mlékem koupala, aby získala nepomíjející krásu. Med ale patří hlavně do pusy – inspirujte se našimi sladkými recepty a nechte si chutnat!

Článek

Léčivý pudink

V půl litru mléka uvařte klasický vanilkový pudink, ale nepřidávejte cukr. Až trochu vychladne, vmíchejte žloutek, lžíci citronové šťávy a tři polévkové lžíce medu. Přidejte dvě větší, nadrobno nastrouhané mrkve, rozdělte do misek a dozdobte šlehačkou, případně i kousky nadrobno pokrájeného čerstvého nebo kompotovaného ovoce.

Sametová pěna

Čtvrt litru medu utřete se čtyřmi žloutky a míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Nesmí se vařit! Nechte prochladnout a šetrně vmíchejte sníh ze čtyř bílků. V pohárcích na pěnu navršte drobně pokrájené ovoce a nahrubo posekaná ořechová jádra.

Placky s medem

Uvařte kilo brambor, ještě teplé oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte. Osolte, přidejte vejce a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné těsto (asi 20 dkg). Ze zpracovaného těsta vytvořte váleček, ukrajujte dílky a dlaní tvořte na vále placky. Z obou stran je potom opečte na tuku, zlehka je pomašlujte máslem a namažte medem. Jsou dobrým doplňkem s bílou kávou.

Medové těsto na Jidáše

Z kostky rozdrobeného droždí, trochy cukru, trochy polohrubé mouky a pár lžic vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Na mírném plamínku si nahřejte 100 g másla spolu s 80 g medu a utřete hmotu se dvěma žloutky. V míse přidejte kvásek, špetku soli, půl kila polohrubé mouky, čtvrt litru mléka a těsto propracujte. Nechte chvilku odpočinout – vykynout – a vyválejte asi půl centimetru silný plát, ze kterého vykrájejte kolečka asi velikosti koblihy (můžete použít místo vykrajovátka sklenici). Kolečka na vymaštěném plechu nechte znova vykynout a rádýlkem nebo tupým nožem je namřížkujte. Potřete rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečte dozlatova. Vychladlé už necukrujte, ale potřete medem.

Kuře nasladko

Úžasná marináda, která se hodí na kuře, při grilování, na kachnu při pečení, na žebírka… Jednoduše rozmíchejte v teplé vodě v hrnečku dvě lžíce medu a dvě lžíce sójové omáčky. Tím potřete drůbež (třeba jen křidýlka) a nechte asi hodinku odpočívat. Ať už grilujete, nebo pečete, zbytkem marinády potírejte. Ještě můžete přidat na kousky pokrájené jablko, které jste také namočily do směsi.

  • Orientální kuře: Jednotlivé porce potřete olejem a nechte odležet v lednici. Potom potřete směsí medu, soli, jemné hořčice a lžičky kari koření.

Medový lék

V období chřipek s nastávající zimou je osvědčená rada našich babiček: Na kašel a na posílení si dejte do hrnečku nadrobno nakrájenou cibuli a zalijte ji medem. Stačí užívat po lžičkách třikrát denně a zapít horkým čajem s citronem (ono to s tou cibulí není až tak chutné).

  • Kdo naopak trpí alergií na různé druhy pylu, ať nechá tělo postupně si zvykat. Denně lžička květinového medu a až květy rozkvetou, organismus už bude imunní.

Nebojte se s medem experimentovat. Hodí se i do staročeského zelí, do salátů, do čehokoli, kam dáváte bílý jogurt.

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Med je skvělý i na lívance nebo palačinkyFoto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Medová dýně

Zvolte menší dýni, odřízněte vrcholek a vydlabejte semena. V míse si smíchejte čtyři oloupaná, vykrájená jablka nakrájená na čtvrtky, zalijte je citronovou šťávou, aby nehnědla, přidejte poctivou hrst rozinek a stejně nasekaných vlašských ořechů. Smíchejte spolu s oloupaným pomerančem rozkrájeným na kousky. Zalijte poctivým hrnečkem medu a celou směs vlijte do dýně. Opět přiklopte víčko z dýně a v předehřáté troubě zapékejte kolem hodiny na pečicím papíru.

Perník z medu

V míse utřete tři žloutky se skleničkou medu (400 g) a práškem do pečiva. Přilijte 7 lžic oleje, šťávu i kůru z celého citronu, tlučený hřebíček a mletou skořici. Asi ¾ kila hladké mouky, aby vzniklo tužší těsto. Nechte ho odpočinout, vyválejte dvě placky ve velikosti plechu. Na vymazaný plech položte placku, natřete ji zavařeninou, posypte pokrájeným kandovaným ovocem, rozinkami, postříkejte rumem a překryjte druhou plackou. V předehřáté troubě pečte 15 minut, po vychladnutí potřete polevou a posypte nasekanými ořechy.

Poleva: Syrový bílek z jednoho vejce v misce šlehejte vidličkou spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem do takové konzistence, aby netekl. Natřete celý perník, posypaný ořechy nechte ztuhnout a pak teprve nakrájejte.

Tak ať vám chutná!

Reklama

Související témata:

Načítám