Hlavní obsah

Poševní opar: Nesnesitelná bolest!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příznaky byly pozvolnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohlavních nemocí je celá řada. A bezesporu všechny jsou nepříjemné. Ale ta, která nikdy neměla poševní opar, může mluvit o velkém štěstí. Poševní opar totiž strašně bolí. A co horšího, těžko se ho zbavujete! Ale nebojte. Existuje také poměrně snadná prevence.

Článek

Své o poševním oparu ví také naše čtenářka Eliška. Sama si totiž tímto ,,peklem" prošla. A co víc, rozhodla se o svém nepříjemném intimním zážitku podělit i s vámi. Přinášíme vám její důvěrnou zpověď:

Příznaky nastupovaly vcelku pozvolna. Nejprve jsem cítila jen nepříjemné svědění, následně pálení při močení. Protože jsem dříve mívala často problémy s poševním zánětem, myslela jsem, že je to i nyní. A neboť jsem léto trávila mimo mé rodné město, zkonzultovala jsem problémy se svou gynekoložkou jen po telefonu. Podle příznaků a mých dřívějších problémů usoudila, že se pravděpodobně skutečně jedná zase „jen" o zánět. Jenže užívání canestenu ani jenamazolu, což se běžně na poševní zánět doporučuje, nezabíralo. Jedno ráno jsem vstala a bolestí nemohla skoro ani chodit. Dojít si na toaletu se stalo doslova utrpením. Pálilo to jak čert!

Poševní opar vypadá jinak

Proto jsem neváhala a vyrazila místo do zaměstnání na nejbližší pohotovost. Už samotná prohlídka lékařem byla velmi nepříjemná. Stačil totiž jediný dotek postižené pokožky a já zatínala zuby bolestí. „Máte poševní opar," zněl jeho verdikt. Vůbec jsem netušila, o co jde. On mě však rázem poučil. Na pochvě se vytvořilo několik malých puchýřků, které sice vzhledově běžnému oparu na rtech nejsou nijak podobné, ale způsobuje je stejný vir. „Neměla jste pohlavní styk s někým, kdo měl právě opar?" zeptal se lékař. A já zavzpomínala, že můj přítel zhruba před dvěma týdny opar měl. Je vcelku jedno, zda má opar na rtech, nebo na penisu (což se také stává). Vir se vám totiž může pak „usídlit" jak na rtech, tak také na intimních partiích.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Opar je nejen nepříjemný, ale i nebezpečnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Herpesin a čípky

Léčka probíhala pomocí prášků. Tři týdny jsem užívala herpesin. Pro zmírnění bolesti při močení, která se nedala ani vydržet a raději jsem kvůli tomu ani moc nepila, mi lékař dal ještě čípky. Ty se zavádějí do konečníku a znecitliví celou dolní část. Když jsem si později pročítala diskuse na toto téma na internetu, radily tam ženy s podobnou zkušeností, že nejlepší je močit ve sprše pod proudem vody. Prý to bolest zmírňuje. Zkoušela jsem to, je pravda, že takovéto řešení pomůže jen malinko. Někdo radí močit na toaletě jako pánové - vestoje, nohy co nejvíce od sebe, aby se moč nedotýkala bolavé pokožky. Toto řešení bych sama doporučila. Na poševním oparu je nepříjemné, že se ženám zpravidla několikrát do roka vrací a mnohé už nikdy nebudou mít klid. Já měla zřejmě štěstí, protože od té doby se už neobjevil. Ale také si po této zkušenosti dávám na opary ten největší pozor. Když má přítel jen náznak oparu, může na polibky zapomenout.

Tak uzavírá své vyprávění Eliška a nám nezbývá, než jí popřát hodně zdraví a do budoucna už žádné podobné komplikace.

Poševní opar

Příznaky: Velmi silné pálení při močení, zarudnutí a puchýřky na pochvě Prevence: Nelíbat se a nemilovat s mužem, který má právě opar Léčba: Herpesin a přípravky zmírňující bolest

Trpěla jste někdy poševním oparem? Nebo máte zkušenost s jinou, méně diskutovanou, pohlavní chorobu? Svěřte se nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám