Hlavní obsah

Měsíc s food blogery: Pochutnejte si na jihočeské kulajdě

Foto: Eva Malúšová

Nejmilejší jídlo z jižních Čech? Kristinčina smetanová kulajda!

V prosinci vám v seriálu Měsíc s food blogery představíme děvčata z Bifé, která jsou pro mne důkazem, že dobrá hospodyňka může k vaření stíhat zajímavou práci i v kuchyni dobře vypadat. Začínáme kulajdou!

Článek

Kristina a Hana jsou holky od Budějic, a i když už se tam vrací jen na víkendy, nedají na tradiční kuchyni dopustit. Často si musí recepty kvůli potravinovým alergiím upravit (například používají bezlepkovou mouku a rostlinnou smetanu bez laktózy), ale to tyhle moderní hospodyňky nijak neodradí.

Uvařte si s Kristinou její oblíbenou jihočeskou kulajdu, která voní po houbách a spolu s vařeným vajíčkem vás i dobře zasytí. Nicméně na dezert je místo vždycky, tak dejte péct třeba bezlepkový čokoládový koláč s hruškami, který vám nachystal Jirka z Kitchen story.

Jihočeská kulajda

Na 4 porce potřebujete: hrnek sušených hub, 1 l zeleninového vývaru, ½ cibule, 4 větší brambory (150g), 1 bobkový list, 3 ks nového koření, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, čerstvý kopr, 3–5 vajec (1 na zahuštění a zbylá k servírování), ½ citronu, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Houby můžete použít i čerstvé, ale do kulajdy jsou samozřejmě nejlepší ty české

Postup: Houby namočte do teplé vody. Vývar přiveďte k varu a vložte do něj polovinu cibule vcelku, bobkový list, nové koření a pokrájené oloupané brambory. Povařte 5 minut a přidejte houby i s vodou, ve které se louhovaly. Stáhněte plamen a vařte dalších 10 min nebo až jsou brambory měkké. Mezitím si ve smetaně rozšlehejte mouku, nasekejte kopr podle chuti (nedostali jste teď chuť na klasickou babiččinu koprovku?) a uvařte vajíčka na hniličko nebo jak je má kdo rád (jedno ale nechte na zahuštění polévky).

Foto: Eva Malúšová

Houby zalejte horkou vodou

Foto: Eva Malúšová

Brambory oloupejte, pokrájejte na kostky a povařte spolu s kořením a kouskem cibule vcelku

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se polévka vaří, si nasekejte kopr a uvařte vajíčka

Z polévky vyndejte cibuli, stáhněte plamen na minimum, přilejte smetanu s moukou a míchejte, dokud nezhoustne. Zbývající vajíčko našlehejte a také zamíchejte do polévky. Dochuťte citronovou šťávou, nasekaným koprem, solí a čerstvě mletým pepřem a nechte alespoň 15 minut odstát, aby se chutě hezky spojily – podle holek je kulajda nejlepší až třeba za hodinu. Kdo by ale vydržel tak dlouho čekat?!

Foto: Eva Malúšová

Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a nasekaným koprem

Foto: Eva Malúšová

Jedno vajíčko zašlehejte přímo do polévky: krásně ji zahustí a zjemní

Foto: Eva Malúšová

Hustá voňavá polévka zasytí i zahřeje

Kdekdo má recept na tu „nejlepší kulajdu“, prozradíte nám ten váš?

ynezorPumanzeSaNyknalC