Hlavní obsah

Michal Dlouhý - bláznivý ředitel

Foto: svandovodivadlo.cz

V hlavních rolích Kamil Halbich a Michal DlouhýFoto: svandovodivadlo.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni o něm mluví, ale nikdo ho ještě nikdy neviděl. O čem to mluvím? No přece o řediteli! Ne tedy přímo o tom našem, toho všichni dobře známe. Po řediteli se pátrá v divadelním představení Kdo je tady ředitel?, které uvádí Švandovo divadlo v Praze. Buďte u toho!

Článek

Přestože Švandovo divadlo představilo titul Kdo je tady ředitel? jako divadelní záležitost, původně se jedná o scénář z pera excentrického dánského režiséra Larse von Triera. Ten mimo jiné jednoho dne napsal Dogma 95, tedy jakýsi manifest filmaře. Obsahoval zásady jako „film nesmí obsahovat povrchní akci jako zbraně, vraždy", „režisér nesmí být uveden v titulcích" nebo „kamera se musí nosit v ruce". A toho se při své filmové tvorbě někdy více, někdy méně držel, a tak jsou jeho filmy opravdu osobité a nenapodobitelné. Na svém kontě má snímky jako Idioti, Prolomit vlny nebo Tanec v temnotách.

Ve Švandově divadle již několik sezon hledali představení, ve kterém by se již poněkolikáté mohli na scéně potkat Michal Dlouhý a Kamil Habich. Nakonec dramaturgyně Martina Klinská objevila film Kdo je tady ředitel? a bylo hned jasno. A co se během komediálního představení odehrává?

Ravn je majitelem firmy, kterou i sám řídí. Před svými zaměstnanci to však od počátku úzkostlivě tají a už deset let přede všemi vystupuje pouze jako jeden z řadových pracovníků. Všechna rozhodnutí, která se nesetkala s kladným ohlasem zaměstnanců, tak mohl vždy svést na ředitele, kterého vlastně nikdo nikdy neviděl.

Foto: svandovodivadlo.cz

Ředitel je pouze nastrčený herecFoto: svandovodivadlo.cz

Problém však nastává v okamžiku, kdy se Ravn rozhodne svou firmu prodat. To je ten nejvyšší čas, aby našel někoho, kdo ředitele dokáže naoko zahrát. Své nové role se ujme neznámý a všemi zatracovaný herec Kristoffer. Jak však zhmotnit do teď imaginárního ředitele, když ho každému zaměstnanci Ravn popsal úplně jinak? Dokáže obstát před islandskou delegací potenciálních kupců? A bude Kristofferovi stačit ředitelská rada „říkej na všechno ano"?

Je jasné, že o vtipné situace plné nedorozumění, místy dost připomínající Gogolova Revizora, rozhodně nebude nouze. Navíc oba hlavní herci se na jevišti báječně doplňují. Nechte se vtáhnout do bláznivé komedie, kde skutečnost je ještě bláznivější než ty nejbizarnější představy! Pozor, na představení do konce sezony už moc lístků nezbývá!

Lars von Trier: Kdo je tady ředitel? Švandovo divadlo Režie: Daniel Hrbek Hrají: Michal Dlouhý j. h., Kamil Habich, Alexej Pyško j. h., Klára Cibulková a další Volná představení: pátek 22. 5., sobota 13. 6. a čtvrtek 18. 6., vždy od 19.00 hodin

Reklama

Související témata:

Načítám