Hlavní obsah

Michal peče: Cukroví bez mouky

Foto: Mona Martinů

Měkké a velmi křehké cukroví

Během posledního měsíce jsem dostal hned několik e-mailů, jestli budu letos péct nějaké bezlepkové cukroví. Možná pozdě, ale přece – ano, budu, dnes! Vyzkoušel jsem recept na slepovaná kolečka ze speciální univerzální směsi na pečení. A jak se dílo vydařilo?

Článek

V první řadě bych chtěl hluboce smeknout před všemi, kteří se s bezlepkovou dietou trápí celý svůj život.

Mým úkolem bylo koupit speciální mouku, ze které se bezlepková slepovaná kolečka (a další tvary) připravují. Přísahám, že jsem v Praze oběhal minimálně 10 obchodů – od malých až po velké supermarkety a obchodní centra – a bez úspěchu. Marně jsem zkoušel i drogerie, které ostatní doporučovali v internetových diskusích.

Po několika hodinách jsem konečně narazil v jednom ze supermarketů na miniaturní sekci jídla bez lepku a v ní se kdesi mezi suchými sušenkami a náhražkami krčila „univerzální pečicí hmota bez lepku“. Vítězně jsem po ní sáhnul a pak nevěřícně zíral na cenovku: 140 Kč?! Upřímně – představa, že bych denně musel péct vlastní chléb a k tomu ještě za „mouku“ platit 15x více než za tu obyčejnou, mě straší dodnes. A tak doufám, že vám nebo vašim dětem chuť dnešního cukroví udělá alespoň radost!

Foto: Mona Martinů

Nebojte se experimentovat

Na 3 plechy slepovaných bezlepkových koleček a dalších tvarů potřebujete: 500 g bezlepkové mouky (univerzální hmoty na pečení bez lepku), 200 g cukru moučky, 200 g másla či Hery, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, vanilkový cukr; domácí marmeláda na potření

Možná vás zarazí ten vanilkový pudink – dobře vím, že i tohle „bezlepkáři“ hodně řeší. Pro jistotu jsem tedy zavolal na zákaznickou linku Dr. Oetker (pudink, který jsem v tomto případě použil) a na příslušný produkt se zeptal. Byl jsem ujištěn, že k výrobě se používá kukuřičný škrob, takže by vše mělo být v pořádku. A teď už k receptu!

Foto: Mona Martinů

Sehnat bezlepkovou směs na pečení byl výkon

Foto: Mona Martinů

Těsto je měkčí než z klasické mouky

Potom těsto vyválejte na podložce nebo mikrotenových sáčcích na asi 3 mm tenký plát a vykrajujte vždy dva stejné tvary, které k sobě budete později  slepovat. Stejně jako u lineckého, i tady vždy udělejte do jednoho z nich otvor, kterým bude „koukat“ marmeláda. Já jsem ještě nesehnal malé kulaté vykrajovátko, a tak jsem si pomohl rozebranou propiskou.

Foto: Mona Martinů

Menší dírky zvládne propiska

Pečte na 160 stupňů asi 10–15 minut. Pozor! Po vyndání z trouby nechte cukroví zcela zchladnout a manipulujte s ním hodně opatrně. Je totiž velmi křehké a teplé se moc rádo rozpadá! Po vychladnutí k sobě slepujte stejné tvary a dejte tak na 2 dny uležet do spíže.

Foto: Mona Martinů

Potírejte až zcela studené cukroví!

Doufám, že jsem vám s dnešním receptem v tom bezlepkovém pečení alespoň trochu pomohl, a budu moc rád, když mi budete držet palce i příští týden. Seriál Michal peče cukroví jde totiž do finále a pořád mi chybí 8 druhů cukroví. To bude ještě jízda!

ynezorPumanzeSaNyknalC