Hlavní obsah

Michal peče: Dnes naposled!

Foto: Mona Martinů

Přímo z nebe...Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosím famfáru „tramtadadadá!“ a chvilku ticha. Široké veřejnosti na vědomost se dává, že seriál Michal peče cukroví dnes končí! Už žádné podlé vábení sladkými dobrotami ani podbízivé popisování tučných laskomin. Přichází slavnostní chvíle, poslední, pětatřicátý druh, a bude po všem. Ovšem se vší parádou!

Článek

Někdo možná uroní slzu, ale popravdě: většině se určitě uleví. Nejen, že vás už každý den nebudu dráždit lákadly v podobě sladkého cukroví, ale také se nebudete muset po rozkliknutí www.prozeny.cz dívat den co den na moji pootevřenou pusu a rozhořčeně psát do diskuse, co to tam ten „retard" zase ukuchtil :o) (Označení „retard“ se na vánočním večírku celá redakce upřímně smála, takže děkuji mnohokrát :o).)

Moje milé a milí, ačkoli to na fotkách dnešních andělských trubiček (ani těch předešlých dílů) tak úplně nevypadá, ten víc-jak-měsíc pečení bylo celkem peklo. Těch kilo mouky, co mi prošlo rukama! Ta tuna másla, co se mi trpělivě usazovala mezi prsty a nešla sundat! A tolik krémů, které jsem musel každou chvíli ochutnávat. Opona ale pomalu padá a už zítra si sednu k vánočnímu stromečku a nebudu dělat vůbec nic.

Přiznám se, že bez vás bych napéct 35 druhů nedokázal ani omylem. Inspiraci jsem nacházel v diskusích i ve vašich opravdu milých e-mailech. Měl bych se také omluvit. Za to, že ne všem jsem stihl odpovědět. To zkrátka proto, že jsem místo klávesnice ohmatával těsta a na písmenka nebylo tolik času, kolik bych si přál.

Speciální omluvu posílám také pánovi z „frýtku-místku, který mě v polovině prosince žádal o „4 kg drdoletek“, a to pokud možno rychle, levně a s osobní donáškou. Čtyři kila drdoletek už jaksi nemám, jelikož se celá redakce proměnila v lačné kobylky...

Foto: Mona Martinů

Trubičky s překvapením uvnitřFoto: Mona Martinů

Už teď každý den poslouchám, že mám na svědomí naskakující kila naší šéfredaktorky, která prý za celý svůj život nesnědla tolik krému jako za poslední měsíc. Ale vždyť je to přeci jedno! Zítra už konečně začínají Vánoce. Tak si je, prosím, i vy užívejte, jezte, pijte a smějte se.

Dostal jsem teď knihu, která začíná citátem L. N. Tolstého: „Chceš být šťastný? Tak buď!“ A přesně to přeji všem, kdo se mnou došli až na konec. Ať jste i v tom novém roce 2011 šťastní a zdraví!

A teď ten slíbený recept (třeba do zásoby na příští rok).

Na andělské trubičky s nebeským krémem potřebujete: 35 dkg hladké mouky, 15 dkg práškového cukru, 18 dkg másla, 7 dkg ořechů mletých, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa Na krém: 3 vejce, 24 dkg cukru, 1 čokoládu Kaštany, 250 g másla

Foto: Mona Martinů

Těsto vyválejte na tenčí plátFoto: Mona Martinů

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici a přichystejte si kovové trubičky s průměrem asi 7–10 mm. Vychladlé těsto vyválejte na opravdu tenký plát, rádýlkem ho rozdělte na čtverečky a ty potom opatrně obalujte na kovové trubičky.

Foto: Mona Martinů

Do krému se přidává čokoládová tyčinkaFoto: Mona Martinů

Namotané kousky dávejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni vyšlehejte vejce s cukrem. Do směsi přimíchejte i tyčinku Kaštany (tenhle krém je opravdu famózní), nechte ji rozpustit a základ na krém nechte úplně zchladnout.

Foto: Mona Martinů

Upečené trubičky naplňte krémemFoto: Mona Martinů

Směs potom vyšlehejte s máslem a pomocí zdobičky jí plňte upečené trubičky. Kdo chce, může konce trubiček ještě máčet v čokoládě.

Dobrou chuť a krásné Vánoce přeje

Reklama

Načítám