Hlavní obsah

Milujeme se z lásky? Češky řekly ne

Foto: Thinkstock

Průzkum napověděl, jak na tom jsmeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování. Jak často a dlouho ho Češi provozují? Kdo předstírá orgasmus? A je nezbytné, aby se před sportovním výkonem dodržoval sexuální půst? Pravdu odhalují aktuální výsledky celorepublikového výzkumu!

Článek

Celorepublikové anonymní výzkumy sexuálního chování vždy vyvolají vlny diskusí, co se vlastně dá považovat za průměrnou frekvenci intimních styků, jak často je „to“ normální, když v domácnosti u Nováků souloží jednou měsíčně, kdežto Polákovi na to mají čas i několikrát v týdnu.

Tak schválně, co říká tento poslední průzkum? Jeho výsledky přinesla před pár dny společnost STEM/MARK ve spolupráci se sexuologickým ústavem. 805 mužů a 800 žen ve věkové kategorii 35 až 65 let odpovídalo mimo jiné i na otázku: Má sex vliv na sportovní výkon?

Sex před sportem ne!?

Znáte to. Přítel, manžel, milenec se věnuje nějaké sportovní činnosti a trenér mu před zápasem nebo tréninkem zakazuje veškeré „šmajchlování“. Má strach oprávněně? 72 % mužů uvádí, že 24 hodin po aktu je sportovní výkon stejný, jako by k němu vůbec nedošlo, to samé pozoruje i 67,6 % žen. Že jsou sportovní výsledky po sexu dokonce lepší, zažívá 17 % mužů a 18,5 % žen. Takže?

Jak často a dlouho?

Na onu diskutabilní otázku, jak často vůbec Češi sex mají, odpovídá profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze: „Češi souloží v průměru dvakrát týdně. U mladších je to třikrát, starší generace nad 45 let má sex v průměru jednou týdně.“ Podle něj trvá sexuální styk zhruba půl hodiny, z toho se 15 minut věnujeme předehře, zbylou čtvrthodinu samotné souloži.

Foto: Thinkstock

Mazlení moc času nevěnujemeFoto: Thinkstock

I muži předstírají orgasmus

Výzkum také jasně ukázal, že nejčastější sexuální aktivitou je soulož. Druhou nejčastější odpovědí respondentů bylo, ženemají žádné sexuální aktivity, na třetím místě se umístila masturbace, čtvrté místo zaujímá mazlení, což je v oblibě u obou pohlaví shodně (66 % muži, 63 % ženy). Dál není žádným překvapením, že 64 % žen už někdy předstíralo orgasmus (z toho 15 % opakovaně), ovšem tento „fenomén“ se rozmáhá i u mužů - podle výzkumu jich 20 % takto klamalo své partnerky v minulosti taky!

V případě, že se partneři chtějí sexu vyhnout, nejčastěji se vymlouvají na únavu (muži 53 %, ženy, 61 %). Mezi další položky na seznamu patří přepracovanost a vystresovanost z práce, nevhodná nálada na sex a bolest hlavy.

Milování není z lásky

Zajímavý poznatek přinesla i další otázka, na kterou odpovídaly jen ženy. Z jakého důvodu máte sex? Ve většině případů to není láska nebo touha po zábavě, ale prostředek k udržení vztahu! (Bráno po odeznění počáteční erotické fascinace). Na druhou stranu ale ženy dokážou být shovívavé, když partner „selže“ a potýká se s erektilními dysfunkcemi: „Vždy ale nejprve začnou pátrat, zda partner nemá milenku,“ vysvětluje MUDr. Zlatko Pastor.

Celkově jsou ale „našinci“ se sexuálním a partnerským vztahem celkem spokojení. Za nejdůležitější považují hlavně psychickou pohodu a otevřenou komunikaci. K nezbytným spouštěčům slasti řadí laskání a doteky (74 % ženy, 51 % muži).

Podle MUDr. Pastora ale někteří muži vnímají změny v současném sexuálním chování žen (nezávislost, rovnoprávnost, schopnost využívat situací) jako ztrátu dominantního postavení.

Že by příležitost dělala zloděje? Nebo se jen ženy naučily mít ostřejší lokty? Jak to vidíte vy? Pojďme si o tom popovídat v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám