Hlavní obsah

Místo gruntování jděte do kina

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přenechte úklid profesionálůmFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známe to dobře. Sluníčko nemilosrdně odhaluje zašpiněná okna, v koši se kupí nevyžehlené prádlo a listy fíkusu pokrývá vrstva prachu. Špatná nálada hospodyňky, která dřímá i v té nejemancipovanější ženě, dostává zelenou.

Článek

Nevíme-li, jak naložit s volným časem, pak si v pohodě uklidíme samy. Drobný úklid může být i pro řadu žen s náročným povoláním docela příjemnou relaxací. Kdy tedy přichází čas poohlédnout se po úklidových službách? V okamžiku, kdy začneme domácí práce vnímat jako ztrátu času.

V takové chvíli je třeba usednout k internetu a vyhledat úklidové služby v našem městě. Nebraňme se argumentem, že jsou to zbytečně vyhozené peníze. Nejsou. Má-li pro nás udržování domácnosti představovat zátěž, pak těch přibližně 500 korun týdně stojí za to.

Jak vypadá nabídka?

Nabídka většiny úklidových agentur je podobná. Všechny obsahují základní služby, jako je běžný úklid domácnosti, mytí a vysávání podlah, utírání prachu, úklid sociálního zařízení, úklid kuchyně včetně umytí nádobí. Nechybí samozřejmě mytí oken, dveří, topných těles a lustrů. Nabízejí i čištění vertikálních a horizontálních žaluzií, leštění nábytku, čištění koberců a čalouněného nábytku. A pochopitelně žehlení.

Jaké jsou ceny?

Nutno říci, že ani ceny úklidových agentur se výrazně neliší a rozpětí, v němž se pohybují, je poměrně malé. V zásadě máme možnost objednat si služby jednorázové - pak zaplatíme trochu vyšší cenu za hodinu - nebo služby opakované, a pak máme hodinovou sazbu nižší, ovšem na počátku zaplatíme jednorázový zprostředkovatelský poplatek. Uvádíme orientační ceny úklidových služeb. Obecně platí, že v Praze jsou vyšší, v menších městech nižší. Některé agentury zajišťují čisticí prostředky samy, jiné je požadují po zákazníkovi.

Jednorázový zprostředkovatelský poplatek je u jednotlivých agentur různý. Někde pouhých 1000 Kč, jinde je odstupňován počtem hodin v měsíci, v nichž budete služby čerpat, a pohybuje se od 2500 Kč až do 8000 Kč.*

Dříve než zaplatíte zprostředkovatelský poplatek, oťukejte si agenturu a její služby jednorázovými objednávkami.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mytí oken patří mezi méně oblíbené činnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Možná přijde i kutil

Za 250 Kč na hodinu si můžeme objednat i šikovného muže-kutila, který uvede do pořádku vše, nač my ani náš partner nestačíme.

Můžeme si objednat i odklízení sněhu před domem, a to za 110 Kč/hod. Pomoc na zahradě bývá k nezaplacení, zejména na jaře a na podzim, takže 130 korun za hodinu rytí, pletí a prořezávání keřů jistě nebudeme litovat. Za 150 Kč/hod. si můžeme objednat třeba sekání trávy. Ale to není všechno. Najmout si můžeme i placenou sílu na vyřizování pochůzek po úřadech.

Zhruba za stejnou cenu nám agentury zprostředkují pomocníky na pořádání domácích oslav. Připraví občerstvení, obslouží hosty a na závěr uklidí. A ta tisícovka pro placenou sílu se už v nákladech na oslavu ztratí.

Co agentury zajistí

Nepředstavujme si, že zvedneme telefon, učiníme objednávku a domů nám přijde někdo jako paní Kekulová z Pojišťovny štěstí. Takových žen je jako šafránu.

Možná se budeme muset spokojit se šikovnou studentkou nebo agilní důchodkyní. Přivydělávají si tak i některé maminky na mateřské dovolené. V každém případě agentura za jejich výběr ručí. Požaduje od nich výpis z trestního rejstříku a doporučení důvěryhodné osoby. Dává jim základní proškolení. Samozřejmé je pojištění za způsobenou škodu.

Pracovníci, kteří vstoupí do naší domácnosti, jsou ve smlouvě s agenturou vázáni mlčenlivostí a diskrétností. Přesto není snadné pustit si cizího člověka domů. Ale věřte, že je to jen počáteční nezvyk. Nebudeme-li napoprvé spokojeni, nenechme se odradit. Jsme zákazníci, můžeme si vybírat. A hlavně se zbavme předsudku, že nechat za sebe někoho pracovat je nemravné. Není. Naopak, svou objednávkou dáváme pracovní příležitost ostatním.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedDámy jistě ocení šikovné chlapské ruceNeotřelý dárek

Na závěr máme jeden tip. Pokud naši blízcí nevědí, čím nás překvapit, pak jim můžeme nenápadně poradit. Některé úklidové agentury nabízejí své služby i formou dárkových poukazů v hodnotě 1000 Kč až 5000 Kč. Za 1000 Kč pořídíme zhruba čtyři běžné úklidy domácnosti nebo půl dne návštěvy muže-všeuměla, který opraví všechny řemeslné resty v našem bytě. Případně můžeme zkusit pomocníka na domácí oslavu. Za pokus to rozhodně stojí.

Reklama

Související témata:

Načítám