Hlavní obsah

Moderní cirkulárka: Nejlepší pomocník na palivové dříví

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Připravujete palivové dříví na zimu? Pak je na čase pořídit si šikovného pomocníka v podobě moderní cirkulárky.

Článek

Cirkulárka neboli okružní pila je nepostradatelným pomocníkem při přípravě palivového dříví. Můžete namítnout, že tuto práci zastane i pila motorová, ale pokud potřebujete opravdu velké množství dřeva na celou zimu, budou vás z věčného ohýbaní s těžkou „motorovkou“ bolet záda.  Proto neváhejte a investujte do bezpečné a výkonné cirkulárky.

Cirkulárka dnes rozhodně nepřipomíná stroje našich rodičů či prarodičů, kteří si ji povětšinou vyráběli doma sami. Dnes tento stroj patří mezi běžně dostupné a rozhodně bezpečnější než ty „domácí výroby“. Rozhodně se nemusíte obávat, že přijdete o prsty! Moderní okružní pily mají velmi mnoho bezpečnostních prvků a riziko úrazu je díky nim skutečně nízké.

Cirkulárky můžeme rozdělit podle několika kritérií. To nejvýraznější poznáte hned na první pohled, a to podle užitku. Podle něho můžeme cirkulárky rozdělit na ty s kolébkou, se stolem a kombinované.

Cirkulárka s kolébkou

Cirkulárka s kolébkou je určena pro řezání kulatin. Má pilový kotouč umístěný v ochranném krytu, kulatina se vkládá do kolébky a houpavým pohybem kolébky je rozřezávána na polena. Důležité je, aby v kolébce byly tzv. hroty, které zabraňují protáčení kulatiny. Pila by měla být opatřena bezpečnostní brzdou a pružinovým systémem, který vrací podavač (kolíbku) zpět do původní polohy.

Tip: Moderní cirkulárky mají možnost nastavení velikosti délky řeziva, takže každé polínko bude stejné.

Foto: archiv firmy

1. Hecht 845, elektrická kolébková pila na dřevo s příkonem 4500 W, 14 990 Kč. 2. Scheppach HS 510, kolébková pila/cirkulárka s motorem pro 230 V, s výkonem 2600 W, 13 799 KčFoto: archiv firmy

Cirkulárka se stolem

Tento typ cirkulárky má pilový kotouč zasazen v konstrukci stolu, nejčastěji směrem ke středu. Necelá polovina kotouče je odkrytá. Je vhodná pro řezání kulatin i ostatního řeziva, např. dřevěných desek. Řez může být příčný i podélný.

Cirkulárka kombinovaná

Kombinovaná okružní pila obsahuje obě předchozí možnosti, tedy kolébku i stůl. To samo o sobě je její velkou předností, navíc díky modernímu pojetí je přestavba velmi jednoduchá a není k ní třeba použít žádné nářadí.

Foto: archiv firmy

1. Kienesberger, kolébková pila se stolem KWTS 700, 31 930 Kč. 2. Kolébková pila se stolem HVP 60A, 29 090 KčFoto: archiv firmy

Hlavní kritéria při výběru

  • Pilový kotouč -

Velikost pilového kotouče by měla být při výběru pily na prvním místě. Musíte si uvědomit, jaké dřevo, o jakém průměru potřebujete řezat. Na trhu jsou dostupné cirkulárky s průměrem kotouče od 400 mm až po větší, které mohou být osazeny i 750mm kotoučem.

Sledujte také údaj o prořezu, nikoli pouze o velikosti kotouče. Tento údaj označuje maximální hloubku řezu při jednom zářezu bez otáčení materiálu. Obě hodnoty se mohou lišit dle konstrukce pily.

Vybírejte vždy kvalitní pilové kotouče, nejlépe z tvrdokovu, mají delší životnost a vydrží déle ostré. Nikdy neřežte tupým kotoučem, riskujete vážné zranění. Pokud jste začátečník, broušení kotouče přenechte odborníkovi.

  • Příkon a výkon -

Při výběru je důležité také sledovat příkon stroje, ne každý má doma zásuvku na 380 V. Na trhu máte opět možnost výběru mezi stroji s příkonem 230 V a 400 V.

Příkon ovlivní i výkon. Pokud potřebujete opravdu silného pomocníka, vybírejte si ve vyšší kategorii 400 V.

Reklama

Načítám