Hlavní obsah

Módní svět šílí z další osmdesátileté modelky!

Foto: Archiv redakce

Jedna z nejstarších modelek světa Carmen Dell`Orefice oslavila 80. narozeninyFoto: Archiv redakce

Reklama

Před pár dny jste si u nás mohli přečíst článek o nejstarší modelce, která okouzluje módní svět v 82 letech. Dnes pro vás máme příběh další nádherné dámy, která dokazuje, že žena může být krásná v každém věku! Seznamte se s Carmen Dell’Orefice. O víkendu oslavila osmdesátku, ale pro módní branži je nestárnoucí ikonou!

Článek

Současný svět je posedlý mládím a krásou. Carmen Dell’Orefice dokazuje, že tyto dva pojmy nemusí jít vždy ruku v ruce. Zatímco Britka Daphne Selfe je ve svých 82 letech nejstarší modelkou světa (její příběh si přečtěte ZDE), Carmen patří titul nejdéle pracující modelky! Kráska, která tento víkend oslavila 80. narozeniny, se totiž poprvé objevila na obálce prestižního magazínu Vogue v pouhých 15 letech! Jen pro představu – bylo to v roce 1946.

Foto: Archiv redakce

Legendární obálka pro časopis VogueFoto: Archiv redakce

Předvádí i v osmdesáti

Carmen je pořád hvězdou přehlídek – letos se například objevila na molu během show návrhářek Alberty Ferretti nebo Adrienne Vittadini. Za svou neuvěřitelnou 65letou kariéru byla šestkrát na titulní stránce časopisu Vogue a stala se tváří celkem 14 velkých kosmetických kampaní. Pracovala s řadou uznávaných fotografů a její krásná tvář, lemovaná hřívou šedivých vlasů, a elegantní výraz jí dodnes zajišťují prestižní zakázky.

Foto: Archiv redakce

Léta Carmen na kráse rozhodně neubralaFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Reklama na parfém od ChaneluFoto: Archiv redakce

Její cesta ke slávě přitom nebyla vůbec jednoduchá. Carmen se narodila 3. června 1931 do italsko-maďarské rodiny, ovšem většinu svého dětství strávila v pěstounských rodinách nebo u příbuzných. Její rodiče se totiž neustále rozcházeli a scházeli, což domácímu prostředí moc nepřálo. Když jí bylo 11 let, vrátila se Carmen zpět k matce a spolu se přestěhovaly do New Yorku. A právě tam ji o dva roky později, když jela autobusem na lekci baletu, potkala manželka fotografa Hermana Landschoffa.

Foto: Isifa

Dodnes je Carmen hvězdou přehlídekFoto: Isifa

Cesta ke slávě

První zkušební fotky, pořízené na pláži Jones Beach, sice sama Carmen popsala jako „propadák“, ostatní si to ale zřejmě nemysleli. Když ji její kmotr přivedl do redakce Vogue, Carmen dostala okamžitě smlouvu – psal se rok 1946, Carmen bylo 15 let a její plat činil 7,50 dolarů na hodinu.

Poprvé se mladičká modelka objevila v prosincovém čísle časopisu. Nicméně ani tahle smlouva finanční poměry Carmen a její matky moc nevylepšila. Pořád byly tak chudé, že si ve svém bytě nemohly dovolit ani telefon. Když mělo Vogue pro Carmen práci, museli do jejího bytu vyslat posla. Na focení pak mladá modelka, která byla i na poměry své branže podvyživená, vyrážela na kolečkových bruslích, aby ušetřila za jízdné.

Foto: Isifa

Cesta ke slávě a úspěchu byla trnitáFoto: Isifa

O rok později se Carmenin plat zvedl na 10 až 25 dolarů na hodinu a po dalších dvou obálkách Vogue se konečně stala vyhledávanou modelkou. Snímek Melvina Sokolskeho z roku 1960 pro Harper´s Bazaar nazvaný Carmen Las Meninas dodnes patří k oblíbeným sběratelským kouskům. Carmen se stala i múzou Salvadora Dalího!

Foto: archiv redakce

Slavný snímek Melvina SokolskehoFoto: archiv redakce

Soukromé katastrofy

V osobním životě se jí tak dobře nedařilo. Carmen byla vdaná celkem třikrát. Z prvního manželství má dceru Lauru, to druhé, s fotografem Richardem Heimannem, vydrželo jen do té doby, než se rozhodla skončit s modelingem. Manžel ji vzápětí opustil. Po krachu třetího manželství se v roce 1978 definitivně vrátila ke své práci. A vydržela u ní dodnes.

Koncem 80. let se zasnoubila s televizním moderátorem a producentem Davidem Susskindem, který ale zemřel dřív, než se stačili vzít. A další vztah měl ještě horší následky. V roce 1993 ji soused představil Normanu Levymu, nejlepšímu příteli neblaze proslulého finančníka Bernarda Madoffa, který se stal jejím novým partnerem.

Foto: Archiv redakce

Šedá barva vlasů? Žádný problém!Foto: Archiv redakce

Carmen už jednou přišla o většinu svých peněz – v 80.a 90. letech ji o ně připravila burza. Aby se udržela nad vodou, byla nucena vydražit svoje slavné fotky. V 90. letech udělala druhou špatnou investici svého života – spolu s Levym svěřila své peníze Madoffovi. Dlouhých 12 let si Carmen s Levym a manžely Madoffovými užívali milionářského života plného cestování a večírků na luxusních jachtách. V roce 2005 Levy zemřel a o tři roky později praskly Madoffovy podvody – mezi 50 miliardami dolarů, které ukradl, byly i Carmeniny celoživotní úspory. Možná i proto tahle půvabná žena dodnes kráčí po přehlídkových molech...

Reklama

Související témata:

Načítám