Hlavní obsah

Módní trapasy a zkraty

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejlepší módní značkou je přirozenostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pro módu je potřeba mít cit. Nejde jenom o to, co si oblečete, ale také, jak se v tom cítíte. Totožný outfit může na dvou různých lidech působit zcela odlišně, zatímco jeden vás okouzlí, nad druhým budete kroutit hlavou.

Článek

Zkrátka musí dojít k určité symbióze vaší osobnosti s oděvem. Jak řekla slavná Coco Chanel, není nic nevkusnějšího než žena, která se ve svém oblečení necítí skvěle.

Oběť módy

Koho tak můžeme nazvat? Všechny, co se bezmyšlenkovitě strojí podle módní předlohy a na závěr se zapomenou podívat do zrcadla. Nebo ty, které na sebe navěsí značkové věci a neuvažují o tom, jestli se k sobě hodí. Chybuje se i v případě výběru správného oblečení pro konkrétní příležitost. Svého času se tak nepochopitelně nosily značkové sportovní kalhoty alias tepláky do města i restaurací. Majitel byl pyšný na nápis Nike, Adidas apod. a nejspíš i na to, kolik za ně zaplatil. Už ho nezajímalo, že se obleček hodí na procházku se psem, do lesa nebo na hřiště a už méně pro městské radovánky.

Nejhorší prohřešky

Jeden neví, co je větší úlet... Obléknout se pro nějakou příležitost málo slavnostně, nebo naopak vplout do místnosti v dlouhých šatech, když ostatní jsou elegantně casual? Pravda je, že v našich končinách není móda tak upnutá jako třeba v konzervativní Anglii, není tolik svázaná protokoly. Ale i tak jsou situace, které si netoužíte hned tak zopakovat.

Móda je k ženskému pohlaví mnohem tolerantnější, na druhou stranu tím, že pravidla nejsou tak pevně vymezená jako u mužů, může každý, kdo má odvahu nebo se tím živí, cokoli zpochybnit. U žen nejsou zkraty tak jednoznačné jako u mužů. Když si muž vezme bílé froté ponožky do společenských lakovek, je to faux pas bez diskusí, stejné se přičítá i ponožkám v sandálech a trapas graduje, když je vše v kombinaci se sakem. Bohužel, není toto k vidění jen ve filmových komediích.

Foto: Bandolera

V oblečení se musíte cítit skvěleFoto: Bandolera

Co odvál a přivál čas

Jak plyne doba, stávají se některé věci, které dříve faux pas nebyly, důvodem posměšku - třeba šaty bez rukávů a nevyholené podpaží. Stačí jen, že chloupky naznačují, že začnou růst, a foťáky už zběsile cvakají, aby zvěčnily známou osobnost s nepatřičnou výzdobou. A ještě v osmdesátých letech to přitom bylo na denním pořádku. Nebo svého času jít do společnosti naboso nepředstavitelné, dnes pomalu platí opak, když máte botu s volnou špičkou, punčochy jsou zakázané. Pravda, přispěly k tomu vyholené nohy, solárka a různé lesky včetně punčoch ve spreji. Ale pozor - našité logo výrobce na vrchní straně rukávů, to je pořád velký módní debakl.

Barevná nedokonalost

Dříve byly faux pas barevné kombinace. Vzpomínáte na pořekadlo, zelená modrá pro blázna dobrá? Nebo hnědá s černou, barvy, které jsou letošní IN kombinací, nebylo to pravé ořechové. A takových příkladů je víc. V barevném ladění došlo k velké revoluci. U společenského oblečení, které u žen může být v jakékoliv barvě, ale stále není dobré sázet na křiklavé odstíny. Je jen málo lidí, co pestrou barevnost unesou, aniž by nevypadali „světsky", resp. neseriózně. Také opatrně s černými punčochami a bílou botou, záleží samozřejmě na celkovém outfitu, ale častěji je to kombinace špatná než dobrá. Existuje nepsané pravidlo, že boty mají být o dva odstíny tmavší než punčochy.

Vkus je relativní pojem

Drahé oblečení a levná kabelka je skutečně nepovedený vtip, už lepší je obrácená varianta. Přestřelit můžete u doplňků, jako jsou šperky nebo v kombinaci výrazného pásku a šátku. Pamatujte - jeden dominantní doplněk, ostatní potlačit. Například vezmete-li si barevně a tvarově nápadné boty, nemůžete si kolem krku navěsit několik šňůr barevné bižuterie, i když budou tónově s botičkami v souladu.

Hrozný pohled se vám také naskytne na objemnou dámu s krátkým krkem a bimbajícími se dlouhými masivními náušnicemi, zřejmě je to pokus o napodobení vánočního stromku. Nevkusné bývá, když máte na každé ruce sedm prstýnků, resp. všechny, které jste kdy dostala. Neprezentujete tím, jak si vás manžel, přítel, děti považují, ale svoji absenci estetického cítění, zejména když má každý prsten jiný kámen. Vkus je vždy spojený s minimalismem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příklad dokonalého sladěníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V čem nikdy nebudete vypadat dobře

V první řadě ve strečových šatech, a to můžou být i značkové a vždy budou působit levným dojmem. V šortkách a lodičkách, to je kombinace, která ať děláte, co děláte, působí buransky. Nepůsobí dobře, když nosíte triko s velkým nápisem návrháře na hrudi a vezmete si ho do společnosti, je to trapná prezentace, navíc se vždycky jedná pouze o reklamní produkt, a ne finální originální model. Nepokoušejte se o mix různých vzorů, tj. kytiček, kostek nebo puntíčků. Málokdy se povede, tak proč přitahovat negativní pozornost. Přistupujte opatrně i ke zvířecím potiskům na oblečení, působí lascivně i lacině, ne pro každou příležitost se hodí. Dodržujte zlaté pravidlo, když se oblékáte pro příležitost, na které vám hodně záleží, nechtějte být hvězdně oblečená, někdy stačí jen vkusně.

Drobnosti kolem vzhledu

Mastné vlasy není to, čím se dá chlubit. A sahání do vlasů, na obličej, do uší, resp. do všech otvorů se ve společnosti nesluší. Vůbec ruce v okolí obličeje nemají ve společnosti své místo.

Ani nejluxusnější oblečení z vás dámu neudělá, jde především o vaši osobnost a způsob jednání a chování. Buďte přirozená, to je nejlepší značka oblečení.

Reklama

Související témata:

Načítám