Hlavní obsah

Může alkohol ovlivnit funkci prostaty?

Foto: shutterstock.com

Alkohol a kouření může mít negativní vliv na stav prostaty. Co vadí nejvíce?Foto: shutterstock.com

Stále slyšíme věty typu: „Je třeba dodržovat zdravý životní styl“. Je to jen další módní záležitost? Nebo co to vlastně znamená?

Článek

Žijeme v uspěchané době, kdy se kolikrát nestačíme ani otočit a celý rok je najednou pryč. S novým rokem si většina z nás dala nějaké předsevzetí. Někdo chce zhubnout, jiný začít cvičit a vy třeba jíst zdravě. Velká část předsevzetí se týká zdravějšího životního stylu. Slyšíme to stále dokola. Jezte zdravě, budete žít déle. Ale vy se cítíte dobře, jediné, co vás trápí, je častější močení a sem tam nějaké to pobolívání na „spodku“.

Žádný problém, přeci jen vám není už dvacet. Nějaká ta bolístka se už musela projevit. Zkusili jste se zamyslet nad tím, zda nemohou tyto zdravotní komplikace mít co dočinění s prostatou? Ano, je to tak, správná životospráva může ovlivnit stav vaší prostaty. Co vadí nejvíce?

Především alkohol

Jistě všichni známe pořekadlo, že „alkohol je metla lidstva“ a u benigní hyperplazie prostaty to platí dvojnásob. Ať už zvětšenou prostatu máte nebo se jí chcete vyhnout, je vhodné omezit množství užívaného alkoholu na co nejmenší. To stejné by se dalo říct o kávě a dalších nápojích, které obsahují kofein. Kávu si v dnešní době můžete téměř všude dát bez kofeinu. Je to sice jen malý krok, ale i ten se počítá. Díky přítomnosti většího množství alkoholu nebo kofeinu v těle dochází k zatěžování prostaty  a tím i zhoršení její funkce, což může zapříčinit vznik zánětu. Tento problém se netýká jen mužů nad 50 let, ale právě mladší generace, která holduje alkoholu ve větší míře.

Zdravá strava je důležitá i jako prevence

Tak jako u jiných onemocnění, i zde platí, že méně je někdy více. Menší porce, méně tuku a méně koření. I tyto drobné změny zlepší váš zdravotní stav a sníží riziko  zvětšené prostaty. Vaše jídlo by však mělo být bohaté. Chipsy a smažák opravdu nejsou vhodnou volbou.

Když už dodržíte rady ohledně zdravé stravy a omezené konzumace alkoholu, je dobré se zaměřit ještě na dostatek pohybu. Není potřeba udělat denně sto kliků, ale bohatě postačí se cestou z práce projít, o víkendu nesedět u televize, ale vyrazit na nějaký pěší výlet a změnu pocítíte okamžitě. Většina urologických problémů je spojena se sedavým zaměstnáním, proto je potřeba pohyb někde nahnat. Když už ale sedíte u PC celý den, najděte si 2 minuty času a zkuste si online UROtest, který prověří stav vaší prostaty. UROtest se skládá z několika jednoduchých otázek a výsledek máte hned.

Reklama

Načítám