Hlavní obsah

Muži a láska: Na co u žen žárlí nejčastěji?

Foto: thinkstock

Zdravá žárlivost do vztahu patří, je to důkaz, že partnerovi na vás záležíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trocha zdravé žárlivosti do vztahu patří. Vy zbystříte, když partnerovi volá jeho ex, ale jemu váš bývalý nevadí. Muži to mají prostě trochu jinak. Nejčastěji žárlí na tohle!

Článek

Je přirozené, že muži i ženy mají o toho, koho mají rádi, strach. „I ve zdravém vztahu, kde je důvěra, je potřeba trocha ostražitosti. Je to jakýsi důkaz toho, že vám není jedno, co se kolem vašeho partnera děje, kdo se kolem něj motá a podobně,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Ale každý vidí riziko v něčem jiném, muži nejčastěji žárlí na následujících pět objektů.

1. Neexistující rival

Ženy vnímají jako ohrožení bývalku svého partnera. Muži naopak s ex partnery své drahé nemívají problém. „Většinou je pokládají za odepsané existence,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková. Je to v podstatě odraz mužského stylu chápání a logiky – rozešli se, ona už o něj neměla zájem, tak proč by ho najednou chtěla. To přece nedává smysl. Mnohem pravděpodobnější je pro ně varianta, že se objeví nějaký Pan Neznámý, který jim jejich vyvolenou odloudí.

Foto: thinkstock

Důvodem k žárlivosti může být třeba i váš roztomilý pejsekFoto: thinkstock

2. Pes, přítel člověka

Když ve vaší společné posteli spatří to roztomilé štěňátko, nejspíš se usměje a blahosklonně nad tím mávne rukou. Jenže když pak bude váš přítel každý večer uléhat vedle chlupatého psa místo vás, začne mu to vadit. A brzy začne žárlit i na to, že Azor má plnou misku, zatímco jemu kručí v břiše. „Občas to dává smysl. Pokud má třeba muž potřebu, aby ho partnerka pohladila, ale neudělá to, protože zrovna hladí kočku, je logické, že si ten muž říká ,proč jen kočka, já chci taky´,“ upřesňuje Anita Michajluková.

Ovšem řešení je tady více než snadné. „Když se stanoví pravidla týkající se zvířete, v rodině má každý své místo, nemůže být zvíře konkurencí,“ tvrdí Anita Michajluková.

3. Novorozené dítě

Příchod dítěte je pro partnery tak obrovskou životní změnou, že to s jejich vztahem leckdy hodně zamává. Typický je stav, kdy novopečená matka soustředí veškeré své síly a pozornost na dítě, a muž jde stranou. V tu chvíli se pro něj miminko stává jakýmsi rivalem. „Proto je moc důležité zapojit muže od samého začátku do péče o dítě, aby se cítil potřebně,“ radí Lucie Horníková.

4. Zase voláš kamarádce?

Může to vypadat jako neškodné pošťuchování, ale narážky na to, kolikrát denně si s kamarádkami voláte nebo kolikrát týdně se s nimi sejdete, nemusí být míněny až tak v legraci. „Obzvlášť, pokud je kamarádka první, které se svěříte s věcmi, které by měl vědět spíš váš partner. To se mu nemusí líbit, a ani to nemusí být přímo žárlivost,“ tvrdí Anita Michajluková.

Foto: thinkstock

Příchod dítěte převrátí váš život naruby, může se stát, že partner tuhle konkurenci neustojíFoto: thinkstock

Na druhé straně by ale muž měl chápat, že bez kamarádek se většina žen neobejde. „My ženy máme potřebu o věcech mluvit, potřebujeme slyšet, co říkáme, protože tak si ujasňujeme názor. Muži tohle zvládají lépe v tichosti, jen se svými myšlenkami. Takže u nich pivo s kamarády plní skutečně jen společenskou funkci, pro ženy je to ale možnost utřídit si myšlenky,“ vysvětluje Anita Michajluková.

5. Kamarád taky rád

Tohle bývá hodně ošemetné. Vy jste si stoprocentně jisté, že Fanda, kterého znáte od dětství, je opravdu jen kamarád, a i kdyby byl poslední muž na planetě, nic s ním mít nebudete. Ovšem pro vašeho partnera je Fanda muž jako každý jiný a prostě se mu nelíbí, že se pravidelně vídáte, telefonujete si, objímáte se a podobně. „Muž je ze své podstaty lovec, proto asi nikdy nepochopí, že kamarád může být opravdu jen kamarád. Možná tady trochu platí, podle tebe, soudím tebe. I když ruku na srdce, nežárlily byste podobným způsobem na jeho důvěrnou kamarádku z dětství?“ ptá se Lucie Horníková.

A na koho žárlí váš muž?

Reklama

Související témata:

Načítám