Hlavní obsah

Na prázdniny s rozvedeným tatínkem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Najděte řešení, které vyhovuje všemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste se s partnerem rozvedly nebo rozešly, je dohoda ohledně péče o dítě jedna z nejdůležitějších. Měla by se vztahovat i na to, jak pojmete období prázdnin, nebo být schopni se rozumně domluvit a vyjít si vstříc podle aktuální situace. Ale jde to?

Článek

Původní dohoda nebo soudní rozhodnutí, pokud se rodiče nedohodli sami, vesměs stanoví určitou část prázdnin, kterou by děti měly strávit otcem. Ne vždy je ale na obou stranách vůle ji respektovat. Hlavně je třeba se snažit děti ušetřit jakýchkoli tahanic, aby nezískaly pocit, že jsou na obtíž.

Nenuťte otce za každou cenu

Některé matky se při vší lásce k milovanému potomkovi těší na období, kdy si od neustálé péče odpočinou a budou mít pár dní, ne-li týdnů, pro sebe. Nechť se tedy, hlavně když nejsou po ruce babičky a na letní tábory jsou děti ještě malé, chvíli postará tatínek. Problém nastává, pokud jeho zájem začíná ochládat a nepokrytě preferuje například užívat si s novou partnerkou. Jistě máte právo dožadovat se plnění dohod, ale lámat situaci za každou cenu přes koleno se moc nevyplácí. Je na zváženou, jestli jim takový vykutálený otec, který si děti vezme neochotně a jen po vašem nátlaku, bude schopen zajistit patřičnou pozornost a péči. A také dětem nepřidá na pocitu jistoty a sebedůvěry, když získají dojem, že se jich chcete - byť na chvíli - zbavit a táta o ně vlastně nestojí.

„Děti jsou na takové věci velmi citlivé a s nepříjemnými dojmy se obtížně vyrovnávají, často přetrvávají minimálně v jejich podvědomí," varuje psycholožka Marcela Dohnalová. Proto je podle ní lepší, když otec nejeví žádnou ochotu, tak na něj tlačit spíš v tom, aby se o část prázdnin dětí postaral finančně, než aby si připadaly na obtíž.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nedopusťte, aby se dítě cítilo odstrčenéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Potlačte pomstychtivost a žárlivost!

Opačným problémem bývá, pokud naopak otec se společnou dovolenou počítá, ale vzpěčují se z jakýkoli důvodů samy děti. „Některým ženám to v podstatě vyhovuje a berou to jako jakousi pomstu bývalému partnerovi. Takže leckdy dokonce v dětech jejich nechuť do značné míry podporují. Není to správné, pro děti je momentálně i do budoucna lepší udržovat si dobré vztahy s oběma rodiči," uvádí psycholožka. Proto doporučuje: "Pokud je zjevné, že o děcka bude i s otcem dobře postaráno, snažte se je spíš motivovat ke společnému pobytu s ním, než odrazovat".

Někdy mají ženy více či méně vědomou tendenci na bývalého partnera, pokud s ním děti dobře vycházejí, žárlit. „Mají pocit, že ony se o potomky více starají, a tudíž si osobují výhradní právo na jejich lásku. A obtížně snášejí, když se děti vracejí od otce nadšené a plné zážitků. Je těžké s tím pracovat, ale rozhodně je lepší si o tom s dětmi povídat, sdílet s nimi nové dojmy," radí psycholožka.

S novými partnerkami bývá problém

Velmi často otcovská péče začne opadat se vstupem jeho nové partnerky do hry. Někdy jí nepřijdou na chuť děti, někdy na ně ona otevřeně či skrytě žárlí. Zároveň není nejlepší, když se tatínek v přítomnosti dětí příliš věnuje partnerce včetně různých láskyplných intimit. Starším dětem to navíc připadá trapné a směšné, otec se tím v jejich očích shazuje. Menší děti zase trpí nedostatkem pozornosti, je to pro ně situace, které nerozumějí a mají pak snahu se jí vyhýbat.

„Muži jsou často v tomto směru dost necitliví k tomu, co dítě prožívá. A mnohdy se kvůli tomu přinejmenším na nějakou dobu vzájemné vztahy zhorší," konstatuje doktorka Dohnalová. Pokud není se zamilovaným tatínkem možná domluva - pokud možno v tom směru, aby alespoň občas trávil čas s dětmi sám, aby alespoň pár dnů o prázdninách věnoval pouze jim - nenuťte je. Mohou propadnout nepříliš povznášejícímu dojmu, že je odstrkujete do podmínek, ve kterých se cítí ještě odstrčenější.

„Vědomí, že o ně jejich nejbližší stojí a jsou středem jejich zájmu, je důležité pro zdravou sebedůvěru, schopnost navazovat otevřené a rovnocenné vztahy. Jinak se v nich mohou probudit komplexy nebo tendence se příliš prosazovat za každou cenu," tvrdí psycholožka.

Každopádně není pochyb o tom, že bývá pro rozvedené rodiče obtížné nalézt uspořádání prázdnin, které by vyhovovalo všem zúčastněným. Pokud s tím máte nějaké zkušenosti, ať už strastiplné nebo povzbuzující, podělte se o ně s námi i s ostatními čtenářkami na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám