Hlavní obsah

Na ženské vlně s Janou Adámkovou

Foto: Petr Adámek

Žádná práce jí není cizíFoto: Petr Adámek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Adámková pracuje jako moderátorka, už deset let je vdaná, vychovává dva syny. Je ředitelkou Moderátorské školy D3 a za své vzdělávací projekty sbírá úspěchy i v zahraničí - před dvěma lety byla dokonce nominovaná na mezinárodní cenu za vědu a vzdělávání International Socrates Award.

Článek

Myslíte si, že to má žena v životě těžší než muž? A v čem?

Odpovědět na vaši otázku a přitom zůstat ve všem objektivní teď bude asi pěkný oříšek. (směje se) Třeba pokud chce například žena dělat výškové práce, má k tomu dispozice a zvládne všechno, co tato profese obnáší, pak ať si dělá, co chce. S tím ale také musí souviset i výše finančního ohodnocení. V tomto případě tedy posuzujme kvalitu odvedené práce a nezajímejme se o to, kdo práci odvedl. Tady vidím šance žena versus muž jako vyrovnané. Jinou věcí je otázka mateřství. Nejsem si jistá, zda mají ženy dostatečné podmínky pro to, aby v klidu mohly odejít na mateřskou dovolenou, nějaký čas se věnovat plně svým dětem a pak se zase mohly vrátit na stejné místo. Tohle není zatím dost nedořešené.

Co pro vás znamená rodina?

Rodina u mě je a vždycky bude hned na prvním místě. Bez mých blízkých a každodenních radostí i starostí, které se točí okolo výchovy dětí, by pro mě život za moc nestál. Chci přijít domů a vědět, že na mě někdo čeká, že mě potřebuje a že mám proč plánovat docela obyčejné věci, jako je výlet na kole nebo dovolená pod stanem.

Jak reagujete, když vám někdo řekne „vypadáš moc pěkně"?

Určitě je to velice milá poklona a jistě to znamená, že s dotyčným člověkem máte dobré, přátelské vztahy. Co víc nás dokáže v každodenní realitě pohladit víc než úsměv nebo milé slovo od lidí, kteří jsou kolem a kterých si vážíme? Život je o vztazích a za to, jaké jsou, si přece můžeme sami.

Máte oblíbenou nějakou činnost, o které si myslíte, že je víc mužská?

Víte, nechci se nechat zatlačit do posuzování škatulek typu tohle je pro muže a tohle je spíše pro ženy. Ať každý dělá to, co ho baví.

Foto: Petr Adámek

Tohle všechno ji baví a ještě něco navícFoto: Petr Adámek

Co ženský vzor? Myslím si, že se o zajímavých ženách málo mluví.

Ale samozřejmě, že mám. Obdivuji mámy, které každý den sedí na onkologickém oddělení u lůžka svého nemocného dítěte, statečně nesou ten strašlivý pocit bezmocnosti a do poslední chvíle bez oddychu bojují. Obdivuji každou ženu, která svoji práci dělá tak nejlépe, jak to jen jde. Ze známých osobností smekám například před paní Madeleine Albrightovou.

Vzpomenete si na knížku, která vás v poslední době zaujala a napsala ji žena?

Když už jsem zmínila paní Albrightovou, tak nesmím zapomenout na její knížku Madeleine - Nejlepší ze všech možných světů. Hodně mě také zasáhl příběh knihy Bez dcerky neodejdu od Betty Mahmoodyové.

Vždycky se rozhovor u žen stočí na módu, diety, plastiky. Nedá se nezeptat, jaký názor máte na prsní implantáty ?

Teď budu asi zase volnomyšlenkářská. Pokud to někomu psychicky pomůže a líbí se mu to, nechť si plastiku nechá udělat. Proč ne? Já ale vyznávám spíše přirozenou krásu těla.

Jste štíhlá, pomáháte si čas od času nějakou dietou? Prozraďte ji.

Neříkám, že jsem dietu nikdy nezkusila, ale vždy se dostavil jo-jo efekt. Proto teď zásadně žádné diety nedržím. Jak se znám, zbytečně bych se trápila hladem a stejně bych pak večer hledala velmi mírně řečeno „něco dobrého k zakousnutí". Teď mám hodně práce a také běhání kolem dětí mi zajišťuje dostatečný výdej energie.

Foto: Petr Adámek

Nejraději je se svými dětmiFoto: Petr Adámek

Kdybyste si měla znovu vybrat profesi, čím byste chtěla být?

Volba by byla úplně stejná. Ničeho nelituji, jak zpívá Edith Piaf :-)

Jakou vlastnost musí mít muž, aby vás zaujal? A jaká vlastnost nebo chování se vám moc nelíbí na ženách?

U mužů u mě jednoznačně vyhrává inteligence a charisma. Co se týká žen, občas mi na některých vadí vulgarita a koketerie za každou cenu.

Napadá vás nějaký citát, který ženy vystihuje a vy se s ním ztotožňujete?

Docela se mi líbí slova Goldy Meirové: „Nemohu říci, že ženy jsou lepší než muži - ale vím jistě, že nejsou o nic horší." Víc asi není třeba dodávat.

Nakonec se musíte pochválit jako návod, aby se to ženy naučily. Za co se tedy chválíte?

Samochválu neuznávám. Mluví za mě každodenní drobné skutky. Víc vám k tomu neřeknu.

Pochválím Janu Adámkovou tedy sama:

Patří k profesně uznávaným moderátorům odborných konferencí, ale i společenských akcí. V pohodě zvládá několik zaměstnání i starost o rodinu. Orientuje se na charitativní projekty, stále více pomáhá postiženým dětem, aniž by to ventilovala prvoplánově na veřejnosti. Dlouhodobě spolupracuje s charitativní organizací Dobrý skutek a Dětský domovem Laguna Psáry. A i když jsme se setkaly mezi jejími pracovními povinnostmi, byla příjemně usměvavá a vstřícná.

Reklama

Související témata:

Načítám