Hlavní obsah

Nábytek z betonu? Hodí se do koupelny, jídelny i obýváku!

Foto: New Visit

Betonový nábytek může vypadat velmi luxusně. A nepřízeň počasí je mu zcela lhostejná!Foto: New Visit

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beton… Materiál, který si za minulého režimu vysloužil ve spojení s designem špatnou pověst. Málokomu se tak vybaví přívlastek elegantní. Přitom právě takový je nábytek z betonu.

Článek

Zapomeňte na betonová sídliště. Tvář betonu současnosti je sice stále funkční, současně však vkusná se špetkou noblesy. Pokud tedy nejde jen o technickou nutnost, beton dokáže být opravdu elegantní. V posledních letech si jej proto velmi oblíbili architekti a bytový designéři a beton hojně využívají při realizacích moderních interiérů domácností i veřejných prostor.

Foto: Concereto

Pracovní deska kuchyňské linky. Cena na vyžádáníFoto: Concereto

Foto: Facebeton

Kombinace dřeva a betonu je velmi působivá. Cena na vyžádáníFoto: Facebeton

Foto: Gravelli

Betonový stůl Gravelli LUCCA, 2600 x 1100 mm. Cena 97 000 KčFoto: Gravelli

Foto: New Visit

Stoleček, rozměry 400/600/500. Cena kolem 16 000 KčFoto: New Visit

Foto: New Visit

Stolek v kombinaci beton a kov, rozměry 500/400/600. Cena 16 000 KčFoto: New Visit

„Betonový nábytek si v poslední době získává stále více příznivců. Je opravdu elegantní, každý kus je téměř originál, zákazníkům často vyráběný na míru,“ říká ke stoupající oblibě tohoto materiálu Miroslav Jiránek, marketingový manažer firmy New Visit, která se mimo jiné zaměřuje právě i na betonový nábytek.

Přírodní bezúdržbový materiál

Beton má jako přírodní materiál mnoho výhod. Je téměř bezúdržbový, má vysokou pevnost a trvanlivost, vysokou odolnost vůči teplu a je samozřejmě nehořlavý. „Další výhodou je šetrnost k životnímu prostředí. Beton je lehce recyklovatelný a neobsahuje žádné toxické látky,“ uvádí Miroslav Jiránek.

Funkčnost nikdo nezpochybní, estetická stránka ještě doceněna není. Beton je přitom materiál s originální texturou. Dobře se kombinuje například se dřevem, kovem a sklem.

„V interiéru dokáže snadno přitáhnout pozornost, a proto ho stačí použít v podobě několika málo prvků. Obecně se hodí do moderních interiérů, ve kterých se pracuje se základními odstíny, jako je bílá a černá, ve spojení s dalšími přírodními materiály,“ vysvětluje Ladislav Eberl, marketingový manažer firmy Gravelli.

Foto: New Visit

Beton a kov podruhé, rozměry stolku jsou 600/400/600. Cena 17 500 KčFoto: New Visit

Foto: New Visit

Deska stolu, rozměry a cena na vyžádáníFoto: New Visit

Foto: Gravelli

Set betonových konferenčních stolků Trio Set. Cena 51 000 KčFoto: Gravelli

Foto: Gravelli

Detail konferenčního stolku Trio SetFoto: Gravelli

Foto: New Visit

Skříňka vysoká s policemi a dvířky, rozměry 460/1200/450, cena 49 000 KčFoto: New Visit

Promění se v cokoli

Po konečném opracování je plocha z pohledového betonu velice příjemná na dotek. Mezi nejběžnější techniky úpravy patří broušení, leštění, hlazení, škrábání a vymývání. Výsledný povrch může být hladký i hrubý, ale také plastický. Lze docílit matu i vysokého lesku. Aby plocha následně vydržela dlouho pěkná, nepotřebuje náročnou údržbu.

V kuchyni tak můžete začít pracovní betonovou deskou, ale tím to nekončí. Zajímavým prvkem vaší kuchyně bude třeba i barový pult, kuchyňský ostrůvek či celá linka. Stolovat můžete u betonového jídelního stolu.

V obývacím pokoji se bude vyjímat konferenční či odkládací stolek. Zajímavé je i spojení dvou přírodních materiálů – tedy betonu a dřeva.

Foto: New Visit

Skříňka s dvířky, rozměry 460/600/450. Cena 69 000 KčFoto: New Visit

Foto: Zdroj: Gravelli

Betonové umyvadlo Slant 05. Cena od 32 000 KčFoto: Zdroj: Gravelli

Foto: Monolit Design

Místo dlažby je vana obklopena betonem. Cena na vyžádáníFoto: Monolit Design

Foto: Gravelli

Set betonových misek. Cena 5100 KčFoto: Gravelli

Uvedené vlastnosti vybízí k rozmanitému použití z hlediska funkce, a jelikož se dobře tvaruje i z hlediska nejrůznějších tvarů. Z betonu můžete mít umyvadlo i vanu. Navíc nemusíte zůstávat jen u šedé barvy. Beton je i materiál mnoha barev.

„Velké množství lidí nechce ve svém interiéru velkou ostěrkovanou stěnu nebo celou podlahu, ale zároveň mají beton rádi a chtěli by ho nějakým způsobem začlenit mezi ostatní použité materiály. Například v koupelně s betonovým umyvadlem lze použít úplně čisté bílé obklady a celkový dojem je úplně jiný než v případě klasické bílé keramiky,“ míní Ladislav Eberl.

Líbí se vám beton v interiéru? Patří tam? Podělte se s námi, jak to cítíte vy…

Reklama

Načítám