Hlavní obsah

Nadupaná rekonstrukce mini bytu: Oceníte pánský styl i vychytávky?

Foto: studio Čtyři stěny (12x)

Do jedné místnosti se vměstnalo vše, na co si můžete vzpomenoutFoto: studio Čtyři stěny (12x)

Reklama

Když si nový majitel mini byt v centru Prahy kupoval, nebyl v něm ani záchod. Jak vypadá po rekonstrukci? Je plný důvtipných úložných prostor, má kompletní koupelnu a postel skoro jako z filmu!

Článek

„Tento byt měl hned několik výhod,“ popisuje majitel dnes už zrekonstruovaného bytu. „Byl v centru Prahy, tedy blízko mé práce, a zároveň ho nabízeli za příznivou cenu,“ dodává majitel. A nevýhody? Kompletní rozloha 31 metrů čtverečních, nepraktické původní dispozice a absence toalety, která byla společná – na chodbě. Výzva, jak má být!

Radikální proměna? Nutnost!

Rekonstrukce si vyžádala nejen změnu dispozic z 1 + 1 s menší než malou koupelnou na 1 + kk s předsíní i koupelnou prostornou, ale i výměnu rozvodů, změnu vytápění včetně plynového kotle a repliky historických špaletových oken.

„Mezi nejdůležitějšími požadavky klienta patřily tmavé obklady koupelny, plnohodnotné vybavení kuchyně, samostatná předsíň, do které by šly v budoucnu doplnit úložné prostory nebo kam by se vešlo jízdní kolo, a umístění postele s rozměry 160 na 200 cm,“ popisuje architekt Pavel Kostka ze studia Čtyři stěny, který nový interiér navrhl.

Foto: Archiv studia

Rekonstrukce vyžadovala kompletní proměnu od podlahy až po stropyFoto: Archiv studia

Nevyhnutelným řešením byl nábytek vyrobený na míru tak, aby vzniklo maximum prostoru pro uložení věcí i denní provoz. Díky vysokým stropům bylo možné vestavěnou sestavu v obývacím prostoru vyhnat do výšky. Kombinuje otevřené niky, knihovnu, prostor pro televizi, a dokonce i sklopnou postel, jakou znáte z těch nejvášnivějších filmových scén. Její součástí jsou také šatní skříně i místo pro žehlicí prkno nebo sušák na prádlo. Majitele přišla na 98 tisíc korun včetně postele.

Foto: Archiv studia

Vestavěná sestava byla vyrobena na zakázku včetně ukryté posteleFoto: Archiv studia

Místo na práci i odpočinek

V rohu obýváku najdete i pracovní kout, nedaleko také jídelní stůl se dvěma židlemi. Nebo vás více zaujala svítidla? Část jich je vestavných, ostatní závěsné látkové lustry byly vyrobeny na zakázku. A konečně se myslelo i na návštěvy – pohovka, ze které lze pohodlně sledovat televizi, je rozkládací.

Foto: Archiv studia

Horní skříňky kuchyně pokrývá lakované sklo s metalickým efektem. Kuchyňská linka stála bez spotřebičů 90 000 korunFoto: Archiv studia

Útulnější kuchyň i koupelna

„Pro příjemnější pocit jsme oproti obývací místnosti snížili stropy v kuchyni a koupelně,“ popisuje rekonstrukci architekt Pavel Kostka. Kuchyňský kout není od obývací části oddělen dveřmi, ale na rozdíl od velké lesklé nábytkové sestavy je linka vyvedena v bílém matu. Za pracovní plochou je použit benátský štuk, horní skříňky jsou polepeny lakovaným sklem s měděným metalickým efektem a pracovní deska je pak v identickém dekoru jako koupelna.

Foto: Archiv studia

Závěsné lustry byly vyrobeny na zakázkuFoto: Archiv studia

Velkoformátová dlažba v koupelně podtrhuje pánský styl celého bytu. Nechybí ani velké široké okno, které přivádí do místnosti denní světlo. Jedna stěna místnosti byla také natřena kontrastní měděnou barvou, aby se odlehčilo tmavé ladění místnosti. Kromě sprchového koutu, záchodu i umyvadla se dovnitř vešla i pračka.

Foto: Archiv studia

V koupelně byly zvoleny baterie značky Hansgrohe a keramika od firmy Roca. Koupelna stála bez práce, včetně zařizovacích předmětů, sprchy a obkladů 62 000 korunFoto: Archiv studia

Jak se vám provedení rekonstrukce líbí? Řešili jste v malém bytě také nedostatek místa? A jak? Podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám