Hlavní obsah

Neděláte chyby v zazimování zahradní techniky? Odborníci vám poví, jak na to!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Na zahradě je stále dost práce, o kterou se jistě rádi podělíte s různým nářadím. Už je ale na dohled doba, kdy je bude právě čas správně uložit a zazimovat. Víte jak? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Asi málokdo pečuje o zahradu, aniž by si nepořídil pár pomůcek. A protože to není mnohdy levná záležitost, samozřejmě chce, aby sloužily co nejdéle a nejspolehlivěji. A to bez pravidelné péče a správného uložení nepůjde. Proto je dobré vědět, co potřebují.

Sekačka na trávu

Máte-li sekačku s benzinovým motorem, měli byste hlídat stav vzduchového filtru, hladinu oleje a alespoň jednou za sezonu vyměnit svíčky v zapalování. Tato rada platí pro všechny benzinové stroje.

Před delším uskladněním sekačku vyčistěte od zbytků trávy a nečistot. Nezapomeňte na chladicí otvory motoru a kryt nože. Látka, kterou na strojích zanechává posečená tráva, je totiž korozivní. Kryt nože naimpregnujte antikorozním sprejem. Promažte olejem pohyblivé části – lanka, ložiska. Před novou sezonou nabruste nože, jakkoli poškozené vyhoďte.

Pro uskladnění najděte suché místo, kde nemrzne. Sekačku zakryjte. Tu benzinovou musíte vždy nechat stát v poloze, ve které sekáte, nezavěšujte ji, neklopte! Při zazimování z ní vyčerpejte palivo – nebo ho naopak dolejte až k hrdlu nádrže, aby v ní nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti.

Foto: Profimedia

Údržbu si zaslouží i nemotoroví pomocníci, ty chraňte hlavně proti koroziFoto: Profimedia

Motorová pila

Na její zazimování myslete ve chvíli, kdy se začne ochlazovat a teplota padá k nule, pak ji dejte na suché a mrazuvzdorné místo.

„Před uložením proveďte údržbu, ale vždy při vypnutém motoru a vytaženém síťovém kabelu či kabelu svíčky. Před delším uskladněním byste měli překontrolovat opotřebení řezacích částí, nabrousit řetěz, vylít olej z olejové nádržky a vyprat řetěz v olejové lázni. Také vyfoukat ze všech prostor kompresorem piliny, vyčistit prachový filtr,“ říká Tomáš Nevečeřela, produktový specialista společnosti Husqvarna.

Řetězové pily pohání dvoutaktní motory, které maže olej smíchaný s benzinem, ovšem jen když je ve správném poměru – jinak se může motor poškodit. Ale pozor, tento poměr se mění i dlouhým skladováním, takže všechno palivo před zimou vylejte! Maximální doba, po kterou zůstává beze změny, je šest týdnů.

Vyžínače a plotostřihy

Odstraňte pečlivě kousky trav a větví – včetně těch uvízlých mezi noži. U strojů na benzin byste ho měli dolít aditivem nebo nahradit akrylátovým palivem s dlouhou životností. Samotný benzin v nádrži přes zimu změní kvalitu a může na jaře při nastartování poškodit motor. Prázdná nádrž naopak nesvědčí palivovému filtru.

Strunu z vyžínače vyjměte a přes zimu ji nechejte namočenou ve vodě – zachová si pružnost a vydrží déle.

Zahradní náčiní

Vyplatí se postarat se i o nemotorové pomocníky. „Před zazimováním byste měli každý kus prohlédnout, zda nereznou nebo zda nedošlo k uvolnění částí nebo šroubů. Pokud najdete rez, naolejujte. V případě potřeby nabruste. Dbejte na to, aby všechny kusy měly odpovídající krytky a obaly a pak je uložte na suché místo,“ radí Tomáš Duda, oblastní manažer společnosti Fiskars.

Ostří nůžek očistěte od zbytků rostlin a zeminy, utřete mastným hadříkem a naolejujte, stejně jako pružiny. Čepele nůžek s pružinami na zimu zavřete.

Lopatky, rýče a motyky očistěte od zbytků zeminy. Kovové části naolejujte a dřevěnou rukojeť ohlaďte jemným skelným papírem a namažte olejem.

Foto: Profimedia

Před zimou odstraňte všechny zbytky větví a listů ze zastřihovačů plotuFoto: Profimedia

Hadice a zavlažovací systém

„Z hadic a nadzemních zavlažovacích systémů, včetně jejich hydrantů, musíte odstranit vodu a uložit je na suché místo – a to včetně postřikovačů, zahradních počítačů a čerpadel,“ radí Bohdan Drobný, produktový specialista značky Gardena. U podzemní závlahy stačí vypnout vodu, odvodňovací ventil totiž celý systém odvodní.

Chcete napříště vylepšit svou zahradu tak, abyste si ji v létě víc užili? Inspiraci najdete v článku Jak si užít zahradu? Pořiďte si pohodlný nábytek! nebo Kov, plast nebo dřevo? Jaký materiál je u zahradního nábytku nejvhodnější?

Reklama

Načítám